Framtidens mat: cellodlat kött och hållbara alternativ
Kategori

Loading...

Enligt en undersökning utförd av Verian på uppdrag av ICA, anser sju av tio svenskar att det finns starka mattraditioner i Sverige. Samtidigt sker en förändring inom matproduktionen mot mer hållbara och hälsosamma alternativ. Sofia Steinwall, innovationschef på ICA Växa, förklarar vad detta innebär för framtidens mat. Kommer vi att se cellodlade köttbullar och 3D-printad lax på våra matbord år 2040?
ICA har lanserat en ny rapport som belyser den svenska livsmedelskedjans utmaningar och möjligheter. Rapporten inkluderar insikter från svenska livsmedelsproducenter, forskare och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). ICA Växa, ICAs innovationsenhet, delar med sig av sina strategier för att framtidssäkra svenska mattraditioner.
“Matbordet 2040 kommer förmodligen att innehålla både nya inslag och gamla favoriter. Vi kommer sannolikt att se en ökad andel cellodlad mat, som cellodlad julskinka, samt mer protein från svamp via precisionsfermentering,” säger Sofia Steinwall. Precisionsfermentering innebär att mikroorganismer programmeras för att ändra egenskaper på olika råvaror. Cellodlad mat innebär att stamceller från en råvara matas med näring för att växa.
Vissa livsmedel kan komma att ersättas av svenska alternativ. “Varor som kaffe och kakao, där vi har ett starkt importberoende, kan ersättas med fermenterade pressrester från havre och andra spannmål,” förklarar Sofia Steinwall. Restströmmar från juice- och havredrycksindustrin samt slaktrester kommer att utnyttjas i större utsträckning.
Framtidens sjömat kommer att utnyttja havets resurser bättre. Idag går endast 15–20 procent av svensk fisk till matproduktion, medan resten används för fiskmjöl. Vi kommer att äta fler olika sorters sjömat, såsom olika typer av fiskar, musslor och alger. Jordbruket kommer att vara regenerativt, och vi kommer att använda fler proteiner från fältet, land, hav och labbet.
Bioteknik kommer att spela en central roll i framtidens matproduktion. Vi kommer att se mer precisionsfermenterad och cellodlad mat. Det är viktigt att underlätta för småskaliga producenter att delta i den svenska livsmedelskedjan, vilket kräver politiska förändringar och stöd.