Växtbaserade alternativ: från nisch till mainstream
Kategori

Loading...

För tjugo år sedan var vegetariska alternativ i svenska mataffärer sällsynta. Idag finns ett brett utbud av produkter som vegetariska korvar, filéer och vegobullar, den vegetariska versionen av köttbullar. Ny forskning från Uppsala Universitet visar hur en rad aktörer har lyckats driva denna förändring, trots att intresset från politiker har varit svalt.
Enligt en studie publicerad i Technological Forecasting and Social Change har växtbaserade köttalternativ kunnat etablera sig i mataffärer tack vare insatser från företag, konsumenter och civilsamhället. “I studien visar vi att en övergång till mer hållbara livsmedel kan drivas av dessa aktörer, även där det finns lite politiskt stöd,” säger Thomas Lennerfors, en av studiens författare.
Denna utveckling har främst inneburit skapandet av nya, lättlagade produkter som företag kan sälja. Fokus har legat på alternativ som efterliknar kött, vilket har lett till att dessa produkter har accepterats på marknaden tack vare deras enkelhet, prisvärdhet och lönsamhet för producenter.
Studien identifierar fyra viktiga händelser som var avgörande för denna förändring:
Studien visar att många små handlingar tillsammans kan förändra ett helt system. Forskarna argumenterar för att utvecklingen av hållbara vegetariska alternativ skulle kunna gå betydligt snabbare om politiken tog en mer aktiv roll. “Mer stödjande politik som syftar till att driva förändring tillsammans med tydligare initiativ från myndigheter skulle kunna påskynda och styra denna utveckling på flera sätt,” säger Helena Fornstedt.