Nordiska smaker lyfter Viking Lines meny
Kategori

På vår redaktion brinner vi för att göra ekonomi begripligt…
Loading...
På vår redaktion brinner vi för att göra ekonomi begripligt…
Viking Lines à la carte-restauranger erbjuder i höst en smakresa genom nordiska råvaror som inhemsk gös, ren och för första gången även gås. Den nya menyn, skapad av Simo Harrivaara, Årets Kock 2024, bjuder på en kulinarisk upplevelse med fokus på säsongsbetonade och lokala ingredienser. Vinrekommendationerna har tagits fram av Årets Servitör, Janika Tiensuu.
Simo Harrivaara, som driver cateringföretaget Hiiohoi, har tidigare arbetat på restauranger som Ventuno och Sanchome. År 2022 blev han utsedd till Årets Köksmästare vid restaurangbranschens PRO-gala. “I min matfilosofi har det alltid varit viktigt att tänka säsongsbetonat, minimera matsvinn och använda råvaror från närregionen. Med de här principerna har jag också byggt upp menyn Pure Nordic Tastes tillsammans med Viking Glorys köksmästare Oula Hänninen,” säger Harrivaara.
Menyn Pure Nordic Tastes innehåller smaker som gås, getmjölk och grillat smör, vilket ger gästerna en unik smakupplevelse. Bland förrätterna finns rostad jordärtskocka och oxtartar i knaperstekt bao bun. Huvudrätterna inkluderar långkokt inhemsk gås, gös och nattbräserad ren. Desserterna bjuder på höstens bär- och fruktskörd med rätter som klappgröt på inhemska äpplen och kolasås på granskott.
Årets Servitör, Janika Tiensuu, har skapat vinrekommendationerna för menyn. “Vi ville skapa en höstmeny för våra à la carte-restauranger som är en sömlös helhet, där varje rätt kompletterar de andra,” säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Viking Line har samarbetat med tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör sedan 2018. “Genom att stötta tävlingen Årets Kock bidrar vi till att utveckla hela den finländska matkulturen. Vi är stolta över att få lyfta fram skickliga yrkesverksamma inom restaurangbranschen,” säger Janne Lindholm.