Matsvinn minskat på Åbo-fartygen
Kategori

Loading...
Viking Line har lyckats halvera matsvinnet på sina Åbo-fartyg, Viking Glory och Viking Grace, genom att kombinera dataanalys, personalens engagemang och resenärernas vilja att göra hållbara val. Enligt en undersökning från rederiet anser 58 procent av finländarna att det är viktigt att restauranger agerar hållbart. Detta initiativ visar hur hållbarhet kan integreras i verksamheten på ett effektivt sätt.
Den nästan 50-procentiga minskningen av matsvinnet beror främst på förändringar i köket. Genom att planera menyer noggrant och använda alla delar av råvarorna har Viking Line lyckats minska svinnet. “Det har varit fantastiskt att se hur vår personal aktivt börjat komma med idéer för att utnyttja råvarorna ännu mer effektivt,” säger Janne Lindholm, restaurangchef på Viking Line.
Viking Line samarbetade med det svenska företaget Generation Waste för att implementera teknik som följer upp matsvinnet och utbildar personalen. Genom att väga och analysera matsvinnet i alla restauranger ombord har de kunnat identifiera och åtgärda problemområden. Liknande initiativ har även setts hos Scandic och Too Good To Go, som också arbetar för att minska matsvinnet.
Enligt en undersökning beställd av Viking Line är hållbart producerad mat en viktig aspekt för 41 procent av finländarna när de väljer restaurang. Hela 64 procent tycker att det är viktigt att maträtterna tillagas av inhemska eller nordiska råvaror. “Att hållbarhetstänket blivit allt viktigare märks i våra restauranger varje dag,” säger Janne Lindholm.
Trots framgångarna med att minska matsvinnet kan det inte elimineras helt. Matavfallet från Viking Grace, Viking Glory och Viking XPRS används som råvara till biogas, vilket är ett koldioxidneutralt bränsle. “Ur miljösynpunkt är det bäst att det kvarvarande matavfallet omvandlas till koldioxidneutralt bränsle som ersätter fossila bränslen,” säger Dani Lindberg, hållbarhetschef på Viking Line. Denna typ av hållbara lösningar är också i linje med Axfoods framtidsvision för att utmana och växa inom hållbarhet.