Regeringens nya förslag: Slopa matkravet på barer
Kategori

Regeringens nya förslag: Slopa matkravet på barer
Bakgrund och syfte
Regeringen har nyligen meddelat att de planerar att genomföra en snabbutredning för att avskaffa det så kallade matkravet vid alkoholservering. Detta krav innebär att alkohol endast får serveras i samband med ett varierat utbud av maträtter, som dessutom måste tillagas i ett eget kök. Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att detta krav är föråldrat och skapar onödiga hinder för företagare inom restaurang- och cafébranschen.
Förenkling för företagare
Enligt Forssmed är syftet med att slopa matkravet att förenkla för företagare och möjliggöra ett bredare och mer nischat utbud på restauranger och caféer. “Det är inte rimligt att vi har en lag som skiljer så mycket på om man dricker inomhus eller utomhus,” säger Forssmed. Han påpekar att kravet på ett fullt utrustat restaurangkök och en bred meny av rätter inte är ändamålsenligt för alla verksamheter.
Förändringar för uteserveringar
Förutom att slopa matkravet vill regeringen även ändra lagen för uteserveringar. För närvarande krävs det inomhussittplatser för att få servera alkohol utomhus, men detta krav kan komma att tas bort. Forssmed menar att dessa förändringar gör Sverige mer “kontinentalt” men understryker att den svenska alkoholpolitiken förblir solid och ansvarsfull.
Risker och konsekvenser
Utredningen kommer att undersöka vilka risker och konsekvenser som kan uppstå om matkravet slopas. Forssmed betonar att alkohollagen fortfarande kommer att ställa höga krav på dem som bedriver alkoholservering, såsom att inte servera alkohol till berusade personer och att genomföra ålderskontroller. “Allt det kommer att upprätthållas med ett slopat matkrav,” säger han.
Framtida förväntningar
Forssmed tror inte att avskaffandet av matkravet kommer att leda till dramatiska förändringar i utbudet av mat och dryck på barer och restauranger. Han menar att människor fortfarande kommer att vilja ha både mat och dryck när de går ut. Kommunerna kommer även fortsättningsvis att ha rätt att kontrollera antalet tillstånd för att förhindra en överetablering av barer utan matservering.
Tidsram och implementering
Utredningen förväntas vara klar inom sex månader, och regeringen hoppas att de nya lagändringarna kan träda i kraft inom något år. Detta initiativ är en del av regeringens strävan att modernisera och förenkla reglerna för alkoholservering i Sverige.
Läs mer här