Garant byter torsk mot stillahavskummel
Kategori

Loading...
Med över 95 procent av världens kommersiella fiskbestånd som idag är maximalt utnyttjade eller överfiskade, tar Axfood ett viktigt steg mot hållbarhet. Genom att ersätta torsken i Garants “Sprödbakad Firre” med MSC-certifierad stillahavskummel, minskar trycket på de mest belastade arterna.
Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling EMV på Axfoods logistik- och inköpsbolag Dagab, betonar vikten av att variera fisken på tallriken. “Att variera fisken på tallriken är en enkel och konkret lösning för att minska problemet med utfiske. Genom att lyfta fram mindre utnyttjade arter – utan att kompromissa med smak eller plånbok – öppnas fler hållbara val i vardagen,” säger hon.
Den svenska fiskkonsumtionen domineras av lax, torsk, räkor och sill. Genom att introducera fler arter som stillahavskummel, kan vi minska risken för överfiske av populära arter och bidra till en mer hållbar livsmedelskedja.
Stillahavskummeln, med sitt vita, fasta kött och friska smak, är ett utmärkt alternativ till torsk. Produkten finns nu tillgänglig i butiker som Willys, Hemköp, Tempo och City Gross. Axfood har länge arbetat för ett hållbart fiske och strävar efter att all sjömat som säljs inom koncernen ska ha grönt ljus i WWF:s fiskguide eller vara hållbarhetsmärkt.
Axfood har introducerat flera innovativa produkter i sitt sortiment, såsom sillenbergare av sillkött, gulskädda som ersätter rödspätta, och fish cake på braxenfärs och bönor. Dessa produkter är exempel på hur Axfood arbetar för att bredda urvalet av arter och minska trycket på de mest populära fiskarna.
I “Mat 2030”, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, presenteras flera lösningar för ett hållbart fiske. Ett av dessa är att bredda konsumtionen av sjömat till fler arter, eftersom majoriteten av världshavens fiskbestånd redan är utnyttjade till max eller överutnyttjade.
För ytterligare information, kontakta Magnus Törnblom, presschef Axfood, på 070-266 27 12 eller via magnus.tornblom@axfood.se.