Mineralvatten under lupp: Är det verkligen naturligt?
Kategori

Mineralvatten under lupp: Är det verkligen naturligt?
En fransk skandal skakar branschen
En omfattande skandal har skakat den franska mineralvattenindustrin, där ikoniska märken som Evian, Vichy och Perrier står i centrum. Frågan som ställs är om vattnet verkligen är så naturligt som det påstås. En undersökning av Le Monde och Radio France avslöjade att minst en tredjedel av allt mineralvatten i Frankrike har genomgått olaglig bearbetning.
Vad innebär “naturligt mineralvatten”?
Enligt EU-lagstiftning måste “naturligt mineralvatten” vara oförändrat från källan till flaskan. Men undersökningen visar att många företag använder metoder som ultraviolett ljus och kolfilter för att rena vattnet, vilket ifrågasätter dess naturlighet. Trots att dessa metoder inte gör vattnet farligt, underminerar de förtroendet för produkten.
Höga priser för vanligt vatten
Mineralvatten säljs ofta till höga priser, med en bild av renhet och hälsosamma mineraler. Men om vattnet har filtrerats kan det lika gärna vara vanligt kranvatten. “Det här är verkligen vårt ‘Water-gate’. Det är en kombination av industriellt bedrägeri och statlig maskopi”, säger Stéphane Mandard från Le Monde.
Regeringens och företagens roll
Le Monde och Radio France har avslöjat att den franska regeringen och Perrier, tillsammans med dess ägarbolag Nestlé, har försökt tysta ned skandalen. En senatsutredning anklagade regeringen för en “avsiktlig strategi” av “förställning”. Nestlés vd Laurent Freixe medgav att Perrier använt olagliga metoder för att rena sitt vatten.
Framtiden för mineralvattenindustrin
Skandalen kan få långtgående konsekvenser för branschen. Perrier riskerar att förlora sin status som “naturligt mineralvatten”. “Nu hänger ett riktigt Damoklessvärd över Perriers huvud”, säger Mandard. Hydrologen Emma Haziza menar att vi går mot en tid där det inte längre är självklart att grundvattenreserverna fylls på som tidigare.
Olika perspektiv på vattenkvaliteten
Perriers hydrolog Jérémie Pralong försvarar företagets metoder och hävdar att vattnet är rent och dess mineralsammansättning konstant. “Vi pumpar vatten från 130 meter under jord, under lager av kalksten. Vi är 100 procent övertygade om vattnets renhet”, säger Pralong.
FAQ
Vad är “naturligt mineralvatten”?
Enligt EU-lagstiftning ska det vara oförändrat från källan till flaskan.
Vilka metoder används för att rena vattnet?
Metoder som ultraviolett ljus och kolfilter används, vilket ifrågasätter dess naturlighet.
Vilka konsekvenser kan skandalen få?
Perrier riskerar att förlora sin status som “naturligt mineralvatten” och hela branschen kan påverkas.