Ökad kvargproduktion i Sverige
Kategori

Ökad kvargproduktion i Sverige: En ny era för Arla
En växande trend
Under de senaste åren har kvarg blivit en alltmer populär del av svenskarnas kost. Med sitt höga proteininnehåll och låga fetthalt har kvarg blivit ett favoritval bland unga och träningsintresserade. Förra året nådde försäljningen nya höjder och kvarg utsågs till Sveriges trendigaste livsmedel. Denna popularitet har nu lett till att Arla beslutat att starta kvargproduktion vid sitt mejeri i Linköping.
Arlas satsning i Linköping
Arla har tidigare producerat all sin kvarg i Tyskland och Danmark, men nu tar de steget att börja tillverka i Sverige. “Det här blir också ett steg i att förstärka Sveriges livsmedelsförsörjning,” säger Ann-Louise Wärners, mejerichef på Arla i Linköping. Den nya produktionen förväntas starta 2028 och kommer att innebära en betydande ökning av mjölkintaget, som redan idag ligger på flera hundra miljoner liter, med en ökning på 30 procent.
Betydelse för lokala mjölkbönder
Denna satsning kommer inte bara att påverka Arla utan även regionens mjölkbönder. “Eftersom vi hämtar all vår mjölk från Östergötland, södra Sörmland och norra Småland, får det stor betydelse för regionens mjölkbönder,” förklarar Ann-Louise Wärners. Det är ännu oklart hur många nya jobb som kommer att skapas, men det är tydligt att satsningen kommer att ha en positiv inverkan på den lokala ekonomin.
Framtiden för kvarg i Sverige
Med Skånemejerier som redan har kvargproduktion i Sverige, kommer Arlas nya satsning att ytterligare stärka den inhemska produktionen av detta populära livsmedel. Kvargens popularitet visar inga tecken på att avta, och med den ökade produktionen i Sverige kan vi förvänta oss att se ännu fler varianter och smaker på marknaden.
Det är en spännande tid för kvargälskare i Sverige, och Arlas satsning i Linköping markerar början på en ny era för svensk kvargproduktion. Med en ökad efterfrågan och en växande marknad är framtiden ljus för detta proteinrika livsmedel.
Läs mer här