Dricksens nedgång speglar ekonomisk osäkerhet
Kategori

Dricksens nedgång: En spegel av ekonomisk osäkerhet
Den ekonomiska osäkerheten har fått svenskarna att hålla hårdare i plånboken, och detta märks tydligt när det kommer till dricks på restauranger. En ny Sifo-undersökning, beställd av Ica Banken, visar att 24 procent av svenskarna dricksar mindre eller vid färre tillfällen än tidigare. Bland dessa instämmer 15 procent mycket väl i påståendet.
Förändrade vanor i en osäker ekonomi
Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, menar att detta är ett tydligt tecken på att hushållen justerar sina beteenden i takt med den ekonomiska situationen. “Tidigare har man fortsatt med sina vanor. Vi har rest utomlands, gått på restauranger och konsumerat som tidigare. Men det kommer fler signaler nu på att vi håller hårdare i pengarna”, säger han.
Trots detta uppger nästan hälften av de tillfrågade, 46 procent, att de inte upplever någon förändring i hur de dricksar. Detta visar att det fortfarande finns en relativt stor grupp som upprätthåller den gamla drickskulturen, trots ekonomiskt motstånd.
Ny serveringskultur påverkar dricksen
Förutom privatekonomin pekar Hjelmér även på förändringar i restaurangbranschen som en bidragande orsak till den minskade dricksen. Många snabbare koncept bygger idag på självservering, beställning via appar eller att gästen hämtar maten själv. Detta minskar kontakten med personalen och därmed benägenheten att lämna dricks.
“Man ser kanske inte det som en självklarhet att dricksa om man inte upplever att servicen är riktigt, riktigt bra”, säger Hjelmér. Han påminner också om att dricks alltid är frivilligt och att varje gäst har rätt att avgöra vad som känns rimligt.
Dricksen som ekonomisk symbol
I tider då hushållens ekonomi pressas blir dricksen också en symbol för hur mycket marginaler människor upplever att de har. För många är det lättare att dra ner på något som inte är ett måste – som just dricks – än att börja skära i större poster som boende eller transporter.
“Det kanske är bättre att dricksa någon procent än ingen om man känner att man har råd. Men man ska inte känna sig tvingad”, säger Magnus Hjelmér.
FAQ
- Varför dricksar svenskar mindre nu?
Den ekonomiska osäkerheten gör att många håller hårdare i sina pengar, vilket påverkar dricksen. - Hur påverkar restaurangbranschen dricksen?
Ökad självservering och beställning via appar minskar kontakten med personalen, vilket kan leda till mindre dricks. - Är dricks obligatoriskt?
Nej, dricks är alltid frivilligt och varje gäst avgör själv vad som känns rimligt.