Nvidia Corp:s finansiella resultat hade lite av en överraskning för investerarna, och inte på den goda sidan – produktlagren fördubblades till en rekordhög nivå när chipföretaget rustar upp för en tvivelaktig semesterperiod.

Nvidia rapporterade intäkter för det tredje kvartalet som var något bättre än analytikernas sänkta förväntningar i onsdags, men siffrorna var inte så bra. Intäkterna sjönk med 17 procent till 5,9 miljarder dollar, medan vinsten halverades tack vare en lagerkostnad på 702 miljoner dollar, som till stor del hänger samman med en långsammare efterfrågan på datacenter i Kina.

Spelintäkterna under kvartalet föll med 51 % till 1,57 miljarder dollar. Nvidia sade att man samarbetar med sina detaljhandelspartners för att hjälpa till att flytta de för närvarande höga kanallagren.

Samtidigt som företaget skrev av lagret för Kina växte dess eget lager av nya produkter. Nvidia
NVDA,
-4.54%
rapporterade att dess totala produktlager nästan fördubblades till 4,45 miljarder dollar under det tredje kvartalet, jämfört med 2,23 miljarder dollar för ett år sedan och 3,89 miljarder dollar under föregående kvartal. Cheferna nämnde sina kommande produktlanseringar, utformade kring sina nya Ada- och Hopper-arkitekturer, när de tillfrågades om lagerökningen.

I halvledarindustrin kan höga lager göra investerare nervösa, särskilt efter att branschen haft så många utbudsbegränsningar under de senaste åren som snabbt svängde över till ett överflöd av chips år 2022. Med tvivel om efterfrågan på spelkort och konsumenternas vilja att spendera i samband med den skyhöga inflationen under julhelgen, förstärker det bara nervositeten att ha alla dessa produkter i lager.

Fullständig resultatrapportering: Nvidias vinst halveras, men justerade servrar till Kina kompenserar för tidigare varning på 400 miljoner dollar

Finanschefen Colette Kress sade till MarketWatch i en telefonintervju på onsdagen att företagets höga lagernivå stod i proportion till de höga intäktsnivåerna.

”Jag tror….it är vår högsta lagernivå”, sade hon. ”De går hand i hand.” Kress sade att hon var övertygad om att Nvidias kommande produktlanseringar kommer att bli framgångsrika.

Nvidias intäkter nådde en topp under kvartalet april 2022 med 8,3 miljarder dollar, och under de senaste två kvartalen har intäkterna minskat, med en trög efterfrågan på spel i samband med övergången till en ny cykel, och en nedgång i efterfrågan på datacenter i Kina på grund av COVID-19-låsningar och restriktioner från den amerikanska regeringen.

För sina datacenterkunder lovar de nya arkitekturerna stora framsteg i fråga om beräkningskraft och funktioner för artificiell intelligens, och Nvidia planerar att leverera motsvarande en superdator i en låda med sina nya produkter under nästa år. Dessa typer av avancerade produkter tynger lagersummorna ännu mer, säger Kress, på grund av priset på det totala paketet.

”Det handlar om komplexiteten hos det system vi bygger, det är det som driver inventeringen, bitarna tillsammans”, sade Kress.

Bernstein Researchs analytiker Stacy Rasgon tror att produkter baserade på Hopper kommer att börja levereras under de kommande kvartalen, ”till väsentligt högre prisnivåer”. Han sade i en nyligen publicerad not att han tror att Nvidias siffror troligen slog en botten i det här kvartalet.

”Vi förblir positiva till Hopper-rampen in i nästa år och tror att siffrorna vid denna tidpunkt sannolikt har nått nära botten, med nya cykler på gång och en attraktiv sekulär berättelse även utan Kina-potential”, sade Rasgon i ett meddelande om förhandsgranskning av resultatet på tisdagen.

Läs också: Warren Buffetts köp av chip-aktier är ett klassiskt exempel på varför du vill vara ”girig bara när andra är rädda

Nvidias vd Jensen Huang påminde investerarna vid en telefonkonferens om att företagets lager ”aldrig är noll” och sa att alla är entusiastiska inför de kommande lanseringarna. Men det krävs inte ett alltför långt minne för att frammana en tid då Nvidia gick in i en semester med en lagerbacklog som innehöll ny arkitektur och gjorde investerarna mycket besvikna: För fyra år sedan var Huang tvungen att sänka sin prognos för semestervinsterna två gånger i samband med en ”krypto baksmälla” med liknande dynamik som i dagsläget.

Investerare behöver tro på att den här semesterperioden inte kommer att bli densamma, även om efterfrågan på vissa videospelsprodukter minskar efter en pandemisk boom, precis som marknaden för kryptovaluta – varav en del har utvunnits med Nvidias produkter – drabbas av en tuff period. Huang sade att Nvidias RTX 4080- och 4090-grafikkort baserade på Ada Lovelace-arkitekturen hade en ”exceptionell lansering” och sålde slut.

Nvidia-aktien ökade med mer än 2 procent i efterhandeln på onsdagen, vilket tyder på att vissa satsar på att den här gången kommer att bli annorlunda. Denna entusiasm måste översättas till intäkter för Nvidia så att denna stora ökning av lagren inte slutar med att bli en del av ytterligare en nedskrivning någon gång i framtiden.