Den officiella definitionen av en björnmarknad är en nedgång på 20 % eller mer från ett index tidigare högsta nivå. Följaktligen har de tre stora amerikanska börsindexen – Nasdaq
COMP,
+1.26%,
S&P 500
SPX,
+1.40%
och Dow Jones Industrial Average
DJIA,
+1.34%
– befinner sig för närvarande alla i en björnmarknad.

Baserat på mitt arbete med aktiemarknadsstrategen Mark D. Cook går en typisk björnmarknad igenom nio stadier. Just nu befinner vi oss i steg 4. Tänk på att en björnmarknad inte alltid följer dessa stadier i exakt samma ordning.

1. Misslyckade rallyer: Misslyckade uppgångar utgör den första ledtråden om att en björnmarknad är här. Misslyckade rallies dyker ofta upp innan marknaden ”officiellt” blir en björnmarknad. Om rallyt inte har ben och inte kan gå högre under de kommande dagarna eller veckorna bekräftar det att björnens klor har sjunkit in. På vägen dit kommer många misslyckade rallyer att lura tjurar att tro att det värsta är över. Titta på rallyerna för att hitta ledtrådar till björnmarknaden. Rallyt hittills i veckan är ett exempel på detta. Om detta rally misslyckas på andra dagen skulle det bekräfta att aktierna ännu inte har kommit ur en björnmarknad.

2. Rallyer med låg volym: En annan ledtråd för en björnmarknad är att aktier rör sig uppåt på låg volym. Detta är en ledtråd som de stora finansinstituten inte köper, även om algos och hedgefonder kanske gör det. Det är lätt för algerna att driva priserna högre i en miljö med låg volym, vilket är en av orsakerna till monsterrallyer som inte går någonstans dagen därpå (dvs. ett ”one-day wonder”).

3. Fruktansvärt snygga diagram: Det enklaste sättet att identifiera en björnmarknad är att titta på ett aktiekort. Det säger sig självt att diagrammen ser fruktansvärda ut, både de dagliga och veckovisa. Även om uppgångar hjälper till att lindra en del av trycket varar de vanligtvis inte länge.

4. Kraftiga försäljningar: Det har gått ett par år sedan marknaderna upplevde extremt starka selloffs, men det rekordet slogs veckan den 26 september när S&P 500 nådde en ny bottennotering för 2022. Dessa starka selloffs är typiska för en björnmarknad, följt av uppgångar som inte håller i sig (en berg- och dalbana som hittills har utspelat sig under oktober).

5. Inlösen av värdepappersfonder: Under detta skede, efter att ha tittat på sina kvartals- och månadsrapporter, kastar förskräckta investerare in handduken och säljer sina värdepappersfonder (vissa investerare vägrar också att titta på dessa rapporter). Som ett resultat av detta tvingas fondbolagen att sälja (vilket påverkar aktiemarknaden negativt). När indexen faller med mer än 20 % ökar vanligtvis inlösen av värdepappersfonder.

6. Självbelåtenhet övergår till panik: När mer investerarkapital lämnar marknaden får många investerare panik. De mest optimistiska investerarna håller fast vid sitt liv men köper färre aktier. De mest nervösa investerarna säljer för att undvika att riskera värdefulla vinster.

7. Alla nyheter är dåliga nyheter: När björnmarknaden pressar aktiekurserna lägre verkar det som om de flesta ekonomiska data och finansiella nyheter är negativa. Många människor blir skeptiska till de optimistiska förutsägelserna från marknadsexperter, som tidigare hade lovat att marknaden skulle fortsätta att stiga. I djupet av de värsta björnmarknaderna hånas eller ignoreras vissa bullish professionals. Till och med inbitna tjurar blir alltmer nervösa när marknaden går lägre och lägre (med enstaka uppgångar på vägen).

8. Tjurarna kastar in handduken: När handelsvolymen ökar under nedgångsdagar och vissa investerare upplever 30 % eller högre förluster ger de upp hoppet och säljer. Marknaden förvandlas till ett fritt spel då till och med Fed tycks ha förlorat kontrollen. Många i media erkänner att en björnmarknad har anlänt.

9. Kapitulation: Efter veckor och månader av utförsäljningar (och tillfälliga uppgångar) är många investerare panikslagna. Investerarna inser att det kan ta flera år innan deras portföljer kommer att återgå till jämvikt, och vissa aktier kommer aldrig att göra det. I slutskedet av en björnmarknad är handelsvolymen mer än tre gånger högre än normalt. Till och med en del av de sant troende likviderar positioner, eftersom många portföljer har sjunkit med 40 % eller 50 % och mer. Nästan alla finansiella tillgångar har fallit, med undantag för räntebärande tillgångar som CD:s och T-bills. Handlare eller investerare som handlar på marginalsidan känner den största smärtan.

Läs: ”Materiell risk” hotar aktier när investerare möter björnmarknadens ”andra akt”, varnar Morgan Stanley.

Vidta åtgärder

Denna björnmarknad är ganska ung, men det har redan skett så många misslyckade uppgångar att många investerare är för rädda för att köpa. Vissa investerare med kontanter letar efter fynd, men det krävs nerver av stål för att köpa när alla säljer.

En av nycklarna till framgång på marknaden är att köpa det som folk inte vill ha. Här är flera idéer om vad man kan göra (och det är inte för sent att agera):

  1. Under björnmarknader är diversifiering en nyckel till överlevnad. Om du har tålamod och är villig att hålla positioner i flera år kan du investera i indexfonder på vägen ner.

  2. I början av en björnmarknad bör du överväga att flytta till sidlinjen med CD-skivor eller statsskuldväxlar.

  3. Överväg att bygga upp en stark kontantposition, även om inflationen kommer att minska en del av dessa vinster. Att förlora till inflationen är ändå bättre än att förlora 30 % på aktiemarknaden. Målet är inte att förlora pengar; i en björnmarknad är kontanter kung.

Längden och volatiliteten på varje björnmarknad är olika. Ingen kan förutsäga hur den här kommer att sluta, men baserat på tidigare björnmarknader är det fortfarande en lång väg kvar innan den är över.

Michael Sincere (michaelsincere.com) är författare till ”Understanding Options” och ”Understanding Stocks”. Hans senaste bok, ”How to Profit in the Stock Market” (McGraw Hill, 2022), undersöker investeringsstrategier för tjur- och björnmarknader.

Mer: Kan det bli ett rally på aktiemarknaden? Förmodligen. Skulle det vara slutet på en björnmarknad? Förmodligen inte.

Läs också: Det du känner nu när det gäller aktier är normal sorg i en björnmarknad – och det värsta är ännu inte över