Först den enkla delen.

Ekonomer förväntar sig allmänt att Federal Reserves penningpolitiska beslutsfattare kommer att godkänna en fjärde raka jumbo-räntehöjning vid sitt möte denna vecka. En höjning med tre fjärdedelar av en procentenhet skulle föra centralbankens referensränta till en nivå på 3,75 %- 4 %.

”Beslutet i november är ett lås. Jag skulle bli förvånad om de inte höjde med 75 baspunkter”, sade Jonathan Pingle, chefekonom för USA på UBS.

Feds beslut kommer att komma klockan 14.00 på onsdag efter två dagars samtal mellan medlemmarna i Federal Open Market Committee.

Vad som händer vid Fed-chefen Jerome Powells presskonferens en halvtimme senare kommer att vara mer laddat.

Fokus kommer att ligga på om Powell ger en signal till marknaden om planerna på en mindre höjning av styrräntan i december.

I Feds ”dot plot”-prognos för räntorna, som offentliggjordes i september, fanns redan en avmattning inskriven till en höjning av räntan med en halv procentenhet i december, följt av en höjning med en fjärdedels procentenhet i början av 2023.

Marknaden förväntar sig signaler om en förändring av politiken, och många tror att Powell kommer att använda sin presskonferens för att antyda att en långsammare takt av räntehöjningar verkligen är på väg.

A En artikel i Wall Street Journal förra veckan rapporterade att vissa Fed-tjänstemän inte är angelägna om att fortsätta höja räntan med 75 baspunkter per möte. Detta, tillsammans med San Francisco Fed-chefen Mary Dalys kommentar om att Fed måste börja tala om att sänka takten på höjningarna, togs av aktie- och obligationsmarknaderna som ett tecken på en kommande avmattning.

”Ingen vill vara sen till pivot-festen, så antydningen räckte”, sade Ian Shepherdson, chefsekonom på Pantheon Macroeconomics.

Luke Tilley, chefekonom på Wilmington Trust, sade att han tror att Powell kommer att signalera en mindre räntehöjning i december genom att fokusera på några av de goda löneinflationsnyheterna som publicerades tidigare på fredagen.

Det fanns en tydlig avmattning i löneökningarna inom den privata sektorn, sade Tilley.

Se: Lönepressen i USA under tredje kvartalet svalnar något från höga nivåer

Men problemet med att Powell signalerar att han har hittat en utfartsramp från jumbo-räntehöjningarna i år är att hans kommittémedlemmar kanske inte är redo att signalera en nedtrappning, sade Pingle på UBS. Han hävdade att de inflationsdata som skrivs i september inte kommer att ge Fed-tjänstemännen något förtroende för att en avkylning av pristrycket är på gång.

Se: Den amerikanska inflationen är fortfarande het, visar PCE:s viktigaste prismätare.

Ett annat bekymmer för Powell är att framtida data kanske inte samarbetar.

Det finns två sysselsättningsrapporter och två rapporter om konsumentprisinflationen före nästa Fed-politiska möte den 13-14 december.

Så Powell kan behöva ändra kurs.

”Om du gör ett förhandsavtal och uppgifterna slår dig i huvudet – då kan du inte fullfölja det”, sade Stephen Stanley, chefsekonom på Amherst Pierpont Securities.

Detta har varit Feds mönster hela året, konstaterade Stanley. Det var först i mars som Fed trodde att dess terminalränta, eller den högsta referensräntan, inte skulle stiga över 3 procent.

Även om Fed kanske vill minska takten i räntehöjningarna vill man inte att marknaden ska ta en nedtrappning av räntehöjningarnas storlek som en signal om att en räntesänkning är nära förestående. Men vissa analytiker tror att den första sänkningen i själva verket kommer att ske snart efter det att Fed minskat storleken på sina räntehöjningar.

Generellt sett vill Fed att de finansiella villkoren ska förbli restriktiva för att pressa liv i inflationen.

Pingle sade att han förväntar sig att Fed-chefen i Kansas City, Esther George, formellt kommer att avvika till förmån för en långsammare takt av räntehöjningar.

Det finns en växande oenighet bland ekonomer om ”toppen” eller ”sluttampen” för denna höjningscykel. Fed har satt en slutränta i intervallet 4,5 %-4,75 %. Vissa ekonomer anser att sluträntan kan vara lägre än så. Andra tror att räntan kommer att ligga över 5 %.

De som tror att Fed kommer att stanna under 5 % tenderar att tala om en recession, där den snabba takten i Fed:s höjningar ”bryter något”. De som ser räntor över 5 % tror att inflationen kommer att vara mycket mer ihållande.

I slutändan anser Amherst Pierponts Stanley att uppgifterna inte kommer att vara den avgörande faktorn. ”Svaret på frågan om vad som antingen tvingar eller tillåter Fed att sluta kommer förmodligen inte att komma från uppgifterna. Svaret kommer att vara att Fed har en siffra i åtanke för att pausa”, sade han.

Fed ”är på väg mot detta sanningens ögonblick där det finns en mycket stram arbetsmarknad och mycket hög inflation, och Fed kommer att säga: ’Okej, vi är redo att göra en paus här’. ”

”Det slår mig att det kommer att bli en mycket volatil period för marknaden”, tillade han.

Terminmarknaderna för Fed Fund är redan volatila, med handlare som för två veckor sedan räknade med en slutränta på över 5 % och nu ser en slutränta på 4,85 %.

Under oktober månad har avkastningen på den tioåriga statsobligationen
TMUBMUSD10Y,
4.032%
stadigt stigit över 4,2 % för att sedan mjukna till 4 % de senaste dagarna.

”När man närmar sig slutet räknas verkligen varje drag”, sade Stanley.