Bakom den överraskande förändringen av ledningen på

Walt Disney Co.

DIS 6.30%

på söndagen var ett pyrande missnöje bland investerare och toppchefer, däribland finanschefen

Christine McCarthy,

som under de senaste veckorna har uttryckt sitt bristande förtroende för verkställande direktör

Bob Chapek,

enligt personer som är bekanta med saken.

Disneys chefer och investerare hade klagat i månader till den tidigare vd:n,

Robert Iger,

om företagets ledning under Chapek, enligt personer med insyn i saken. Iger rådde några av dessa chefer att ta upp sin oro med företagets styrelse, enligt vissa personer med insyn i saken.

Sedan kom den 8 november och Disneys katastrofala resultatrapport för det fjärde kvartalet.

På söndagskvällen meddelade Disney att Iger skulle återvända som verkställande direktör efter att ha haft rollen i 15 år och att Chapek slutade efter mindre än tre år på posten.

På måndagen meddelade företaget att

Kareem Daniel,

en av Chapek:s främsta löjtnanter, vars jobb bestod i att bestämma hur Disneys filmer och tv-serier skulle visas – på biografer, på streamingplattformar eller på tv – lämnade företaget och att hans avdelning skulle ses över.

”Under de kommande veckorna kommer vi att börja genomföra organisatoriska och operativa förändringar inom företaget. Det är min avsikt att omstrukturera saker och ting på ett sätt som hedrar och respekterar kreativitet som hjärtat och själen i det vi är”, sade Iger i ett memo.

Aktien stängde på måndagen på 97,58 dollar, en ökning med 6,3 %, vilket är aktiens största ökning sedan den 11 december 2020. De har sjunkit med 37 procent hittills i år.

Disney meddelade att Robert Iger kommer att återvända som vd efter att tidigare ha suttit i rollen i 15 år.

Foto:

Mario Anzuoni/REUTERS

Tidigare i år berömde styrelsen Chapek för att ha lett företaget genom den värsta delen av pandemin av coronaviruset. Under hans ledning har Disneys nöjesparksdivision uppvisat rekordstora kvartalsintäkter och vinster.

Chapek har enligt personer som är insatta i ärendet haft en skakig ställning i toppen av företaget i flera månader, trots att Disneys styrelse i juni enhälligt beslutade att förlänga hans kontrakt till slutet av 2024.

Företaget har utsatts för påtryckningar från två framstående aktivistinvesterare för att minska kostnaderna och göra stora strategiförändringar.

Problemen nådde sin spets den 8 november, när Chapek höll en telefonkonferens med analytiker efter Disneys svagare kvartalsrapport än väntat. Disney hade just rapporterat en förlust på 1,47 miljarder dollar i sin streamingverksamhet, vilket var mer än dubbelt så mycket som förlusten under fjolårets kvartal och hade underskridit analytikernas förväntningar när det gäller intäkter och inkomster.

Vinstmarginalerna i nöjesparkerna – Disney’s bäst presterande division under det senaste året – krympte, sade företaget, och streamingsegmentets mål om lönsamhet i september 2024 kunde vara i fara om ekonomin försämrades. Trots den dystra rapporten var Chapek’s ton på samtalet optimistisk och hans utsikter positiva.

”Vi tror att vi är på väg mot en lönsam streamingverksamhet som genererar aktieägarvärde långt in i framtiden”, sade han.

Investerarna köpte inte det. Disneys aktiekurs föll med 13,2 % dagen därpå och stängde på 86,75 dollar. Analytiker började publicera negativa rapporter om företagets framtidsutsikter, och

Jim Cramer,

som är värd för en show om finansmarknaderna på CNBC, krävde att Chapek skulle avskedas.

CFO McCarthy berättade för styrelsemedlemmarna att hon inte var nöjd med det sätt på vilket Chapek hade kommunicerat med investerarna under telefonkonferensen, enligt personer med insyn i saken.

På fredagen, enligt personer med insyn i ärendet, fick Iger ett samtal från

Susan Arnold,

styrelseordförande för Walt Disney, det företag som han ledde som VD i 15 år. Fru Arnold, som inte hade talat med Iger på flera månader, frågade: Skulle Iger kunna tänka sig att komma tillbaka för att leda Disney igen?

Under de följande två dagarna pågick en febril förhandling som kulminerade på söndagskvällen, precis när många av företagets högsta chefer var på väg till en Elton John-konsert i Los Angeles som streamades på Disney+, med det överraskande tillkännagivandet att Chapek hade avgått och att Iger skulle återvända som vd.

Samtidigt byggde Nelson Peltz’ Trian Fund Management LP upp ett betydande innehav i företaget tidigare denna månad och söker en styrelseplats samtidigt som man driver på för andra operativa förändringar, enligt personer som är bekanta med saken.

Trians åsikt är att Iger inte bör återta kontrollen över företaget, sade personerna. Chefer på Trian – som grundades av Peltz,

Ed Garden

och Peter May – har också inlett en dialog med Disneys ledning om att låta Peltz sitta i företagets styrelse, enligt personerna.

Iger hade länge uttryckt sitt missnöje med den organisationsstruktur som Chapek införde för att hantera distribution av innehåll, enligt personer som är bekanta med saken.

Kort efter att ha tagit över ledningen för underhållningsjätten hade Chapek omstrukturerat företagets tv- och filmverksamhet och skapat en distributionsavdelning för att fastställa den bästa plattformen för ett visst innehåll, oavsett om det är en streamingtjänst, ett tv-nätverk eller biografer. Som en del av denna förändring hade innehållsansvariga inte längre kontroll över sina budgetar.

Chapek sade då att åtgärderna var ett erkännande av förändrade konsumentvanor och att de var avsedda att prioritera företagets streamingtjänster. Iger har sagt till personer i sin närhet att han inte tyckte att det nya systemet var vettigt, sade personerna och påpekade att det tog bort friheten från den kreativa sidan av verksamheten.

Företagets primära streamingtjänst, Disney+, var Igers idé. Den lanserades hösten 2019 och växte i en rasande takt, delvis tack vare en konkurrenskraftig prisstrategi – vid lanseringen kostade den ungefär hälften av

Netflix Inc.

mest populära plan. Företaget har också erbjudit många avtal med kommersiella partner från

Verizon Communications Inc.

till

Delta Air Lines Inc.

som erbjöd tjänsten till rabatterat pris eller utan extra kostnad.

Under de tre år som gått sedan starten har Disney+ samlat över 164 miljoner abonnenter, vilket är ungefär tre fjärdedelar av Netflix nuvarande abonnentbas på 223,1 miljoner. Totalt sett har Disney – som också äger streamingplattformen ESPN+ och kontrollerar majoriteten av Hulu – fler streamingabonnenter globalt än något annat företag.

Men streamingdivisionen, som Chapek har sagt att han förväntar sig att vara lönsam under företagets räkenskapsår 2024, har förlorat mer än 8,5 miljarder dollar sedan Disney+ lanserades och har uppvisat större rörelseförluster under vart och ett av de fyra senaste kvartalen. Under Chapek har Disney+ ökat sina utgifter för innehåll dramatiskt – till omkring 30 miljarder dollar bara i år.

Liksom många av sina rivaler försöker Disney nu gå från en tillväxtorienterad streamingstrategi till lönsamhet, men gör det i en svår ekonomisk miljö och på en intensivt konkurrensutsatt marknad.

Disney flyttar vissa program som skulle vara Disney+ originalprogram och sänder dem först på andra nätverk, inklusive Disney Channel, säger personer med insyn i saken. Genom att göra detta skulle kostnaderna för produktion och marknadsföring av programmen – bland annat mysterieserien ”The Mysterious Benedict Society” och det medicinska dramat ”Doogie Kameāloha, M.D.” – flyttas bort från streamingtjänsten, vilket skulle få dess ekonomiska resultat att se bättre ut, sade de.

McCarthy var oroad över denna strategi, sade personerna.

Hur Disney skapade sin egen regering i Florida

I ytterligare ett försök att förbättra lönsamheten för sin streamingenhet är Disney på väg att höja priset på Disney+ och lansera en annonsfinansierad tjänst. Företaget höjde också månadspriset för ESPN+ i augusti till 9,99 dollar, en ökning med 43 procent.

Analytiker från J.P. Morgan sade i måndags att de förväntar sig få förändringar i Disneys streamingstrategi, men sade att Iger kanske försöker påskynda processen att köpa…

Comcast Corp.’s

Hulu. Kabeljätten behåller en 33-procentig andel i streamingtjänsten, som Disney kan besluta att förvärva i början av 2024.

Chapek stod inför andra utmaningar än den olönsamma streamingverksamheten under sin tvååriga tjänstgöring.

Chapek hade alienerat personer på Disneys animationsenheter, inklusive Pixar, sade personer med insyn i situationen. Chapek antydde nyligen i en intervju vid en konferens i Wall Street Journal att vuxna inte tittade på företagets animationer. Vissa i animationsgruppen ansåg att anmärkningen förringade värdet av deras innehåll, som har varit en viktig del av företaget sedan dess grundande.

Sedan han avgick som Disneys verkställande ordförande i slutet av förra året har Iger hållit sig sysselsatt genom att vara mentor för grundare av nystartade teknikföretag och genom att ingå i styrelsen för riskkapitalbolaget Thrive Capital.

Han har också berättat för personer i sin närhet att pensioneringen inte är så trevlig som han trodde att den skulle bli, delvis på grund av att han inte får tillbringa tillräckligt med tid med sin fru, journalisten Willow Bay, som i mars undertecknade ett nytt femårskontrakt för att fortsätta sin roll som dekanus för Annenberg School of Communication and Journalism vid University of Southern California.

-Sarah Krouse och Lauren Thomas har bidragit till den här artikeln.

Skriv till Robbie Whelan på robbie.whelan@wsj.com, Emily Glazer på Emily.Glazer@wsj.com, Joe Flint på Joe.Flint@wsj.com och Jessica Toonkel på jessica.toonkel@wsj.com.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8