Den här artikeln publicerades först i Morning Brief. Få Morning Brief direkt till din inkorg varje måndag till fredag klockan 6.30 ET. Prenumerera på

Torsdagen den 22 september 2022

Dagens nyhetsbrev är skrivet av Jared Blikre, reporter med fokus på marknaderna på Yahoo Finance. Följ honom på Twitter @SPYJared.

Aktierna lyssnar äntligen på Jay Powell och Federal Reserve.

I ett mycket efterlängtat drag på onsdagen höjde Federal Reserve sin referensränta med 0,75 procentenheter efter att ha höjt den lika mycket vid de två föregående mötena. Powell & Co. levererade också en hökaktig överraskning genom att lyfta förväntningarna på ytterligare höjningar i år och nästa år till en slutlig slutränta på 4,6 procent.

Dow, Nasdaq Composite och S&P 500 avslutade alla dagen med en nedgång på cirka 1,75 %. Det står i stark kontrast till rallyt efter det föregående julimötet, som också var ganska hökaktigt.

Vad har förändrats sedan juli? I augusti sade Powell vid Feds årsmöte i Jackson Hole, Wyoming, att centralbanken skulle höja räntorna tills ”jobbet är klart” med att få ner inflationen.

Powells okarakteristiskt korta och direkta Jackson Hole-budskap verkar vara den avgörande faktorn för marknaderna. Han dubblerade sina uttalanden på onsdagen.

WASHINGTON, DC – 21 SEPTEMBER: Powell meddelade att Federal Reserve höjer räntorna med tre fjärdedelar av en procentenhet. (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

”Mitt huvudbudskap har inte förändrats sedan Jackson Hole”, sade Powell vid en presskonferens på onsdagen. ”FOMC är fast besluten att få ner inflationen och vi kommer att fortsätta med det tills jobbet är gjort”. Aktier är fördömda.

Med tanke på de två möten som återstår 2022 anpassar sig marknaderna till sannolikheten för ett fjärde möte på 0,75 % i oktober och 0,50 % i december.

Den tidigare Fed-guvernören Larry Meyer tar det ett steg längre och förutspår en höjning med 0,50 % i februari och 0,25 % i mars för att slutföra cykeln. Därmed landar Feds slutränta på 5,00-5,25 % – hela 2,00 procentenheter över den ränta som fastställdes i onsdags.

Powell och hans kollegor kan ha sovit gott i natt i vetskap om att Wall Street fick beskedet att räntorna kommer att fortsätta att stiga – även om investerarna inte nödvändigtvis gillade vad de hörde.

Historien fortsätter

Vad du ska titta på i dag

Ekonomisk kalender

  • 8:30 ET: Bytesbalans, Q2 (-$260,8 miljarder väntat, -$291,4 miljarder under föregående kvartal)

  • 8:30 a.m. ET: Initial jobless claims, week ended September 17 (218,000 expected, 213,000 during previous week)

  • 8:30 a.m. ET: Continuing claims, week ended September 10 (1.400 väntat, 1.403 under föregående vecka)

  • 10:00 a.m. ET: Ledande index, augusti (-0,1 % väntat, -0,14 % under föregående månad)

  • 11:00 ET: Kansas City Fed. Manufacturing Activity, september (5 väntat, 3 under föregående månad).

Earnings

  • Costco (COST), Darden Restaurants (DRI), FactSet (FDS), FedEx (FDX)

Yahoo Finance Highlights

Fed-räntehöjning kan öka de federala underskotten med 2,1 biljoner dollar, enligt en analys

4 saker att se när Putin trappar upp i Ukraina

Jamie Dimon: ”USA:s ekonomi i dag är en klassisk berättelse om två städer

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube