Här är ett diagram som säger mer än tusen ord om läget på fastighetsmarknaden just nu.

Diagrammet ovan, som är en del av en ny rapport av fastighetsförmedlingen Redfin
RDFN,
-7.03%
om fastighetsmarknaden, avslöjar hur bostadssäljare anpassar sig till det nya normala med 7-procentiga bolåneräntor.

Diagrammet visar att 7,9 % av de bostäder som var till salu på marknaden varje vecka fick sina priser sänkta – och det är rekordhögt.

Det kan jämföras med att endast 4 % av bostäderna fick sina priser sänkta varje vecka under samma period för ett år sedan.

Redfin’s data går tillbaka till 2015. Företaget har räknat ut genomsnittet av andelen listningar som fick en prissänkning under fyra veckor, för att jämna ut eventuella outliers.

Taylor Marr, biträdande chefsekonom på Redfin, tillade att om man tittar på en större tidsperiod, dvs. en månad, visar företagets data att en fjärdedel av bostäderna just nu sjunker i pris.

”Vi har aldrig varit så här höga”, sade Marr till MarketWatch i en intervju.

Till skillnad från köparna, som är mycket känsligare för stigande bolåneräntor, ”är säljarna bara långsamma att reagera på förändringar i efterfrågan … de sätter priserna baserat på var de tror att marknaden befinner sig”. [and] De är ofta ovilliga att sätta sina priser för lågt”, säger Marr.

Så för säljarna är priserna lite hårdare, tillade han, och de sjunker långsammare.

Men även om det tog ett tag, så sker det äntligen.

När allt kommer omkring är bolåneräntorna på flera decennier höga, med en 30-årig ränta som stadigt ligger över 7 % på fredag eftermiddag, enligt Mortgage News Daily. Och det kommer sannolikt att stiga ännu mer, eftersom den 10-åriga statsobligationen
TMUBMUSD10Y,
4.023%,
ligger över 4 %.

Samtidigt säger Redfin att medianhuset på marknaden noterades till över 367 000 dollar, vilket är en ökning med 7 % jämfört med förra året.

Månadslånet för det hemmet till den nuvarande räntan på 6,92 procent är enligt Freddie Mac 2 559 dollar.

För ett år sedan, när räntan låg på 3,05 %, skulle den månadsbetalningen ha varit endast 1 698 dollar.

Två tips för bostadsköpare som kämpar med höga bolåneräntor

Säljare sänker sina priser med i genomsnitt 4 till 5 procent, säger Marr.

”Man skulle nästan förvänta sig att det skulle vara mycket värre”, tillade han, med tanke på hur snabbt räntorna steg och urholkade köpkraften.

Men köpare och säljare använder också två olika taktiker för att få lite lättnad på bolåneräntorna, sade Marr.

För det första tar säljarna kontakt med köparna och erbjuder eftergifter för att få ner bolåneräntorna.

Med andra ord ber säljarna köparna att betala hela priset, men föreslår att en del av det priset ska användas som en eftergift för att köparna ska få en lägre ränta på sina lån.

”Vilket i huvudsak är en prisnedgång”, sade Marr, ”det är samma sak … men det syns inte nödvändigtvis i uppgifterna.” Och det är svårt att få en uppfattning om omfattningen av hur detta utspelar sig, tillade han.

Marr förklarade hur det fungerar: Om en köpare lägger ner 100 000 dollar för en 20-procentig handpenning på sin bostad till en ränta på 6,5 procent kan han eller hon i stället avsätta 10 procent för handpenningen och använda resten av de 50 000 dollar som behövs för att sänka låneräntan till 5 procent.

”5 % är inte så illa, och det kan verka som mycket pengar, men … chansen är stor att du kommer att bli uppmuntrad att göra en refinansiering. [in the future] och du kommer att behöva betala slutkostnaden för det lånet för att refinansiera, vilket kan vara uppåt 15 000”, tillade Marr.

Köparna byter också till lån med justerbar ränta, som erbjuder lägre räntor i början av löptiden. ARMs är nästan 12 % av de totala bolåneansökningarna, konstaterade Mortgage Bankers Association på onsdagen, vilket är högt.

Där priserna sjunker

När det gäller var priserna faller finns det ett par platser som Redfin har sett som särskilt intressanta.

De sa att bostadspriserna sjönk med 3 % på årsbasis i Oakland, Kalifornien, och 2 % i San Francisco. New Orleans såg också en nedgång på 2 %.

”Till och med i Atlanta eller Orlando ser vi köpare som drar sig tillbaka”, konstaterade Marr.

Så med bakgrund av att säljarna äntligen sänker sina listningspriser, om du är en köpare just nu, låt dig inte skrämmas av stigande räntor och sluta leta, rådde han.

”Det har funnits möjligheter när räntorna verkligen sjönk och gav köparna möjlighet att hoppa in igen och få några bra erbjudanden på bostäder som sänkte sina priser”, sade han.

Dessutom ”skadar det inte att göra ett lågt bud”, tillade Marr. ”Vissa säljare är desperata, och det kan vara en bra strategi … vi har hört från några av våra egna agenter att vissa köpare får otroliga erbjudanden just nu.”

Men om du behöver hyra i ett år och vänta på att saker och ting lugnar ner sig, så gör det, sa Marr, och samla ihop sparpengarna till drömboendet.

Har du några tankar om bostadsmarknaden? Skriv till MarketWatch-reportern Aarthi Swaminathan på aarthi@marketwatch.com.