Kära Quentin,

Flera år före min fars död erbjöd han mig och mina två syskon en tidig ”kontantgåva” från hans dödsbo till ett belopp som motsvarade det högsta icke beskattningsbara beloppet vid den tidpunkten. Han var en aktiv investerare och erbjöd gåvan i form av aktier i stället för kontanter. Mina syskon tog emot kontanter och jag bestämde mig för att ta emot den i form av aktier som värderades lika mycket som kontantbeloppet.

Vi spolar fram fem år: Min far har just gått bort och mina syskon har köpt dyra leksaker och lyxbilar med sina pengar, medan mina aktier är värda många gånger mer än vad de var när jag fick dem. I hans testamente står det att vi tre ska dela lika delar av hans egendom, men mina syskon hävdar att mina nu mycket värdefulla aktier ska ingå som en tillgång som ska delas upp i egendomen.

Juridiskt sett har de inget ben att stå på, men båda insisterar på att jag tar pengar som moraliskt sett är deras. Det går inte att ändra deras åsikt och jag är övertygad om att vi är på väg mot en familjefejd. Jag vet inte vad jag ska göra. Om aktievärdet hade sjunkit till noll under den tiden skulle de inte hävda att jag borde få extra pengar för att kompensera för min ”dåliga chansning”.

Den andra brodern

Kära andra bror,

Det är bromsarna – i det här fallet, det plötsliga skrikandet av bilbromsar.

Dina syskon kunde ha valt aktier framför kontanter, men de ville ha omedelbar tillfredsställelse. Det var deras beslut, och de måste ta ansvar för sitt val och leva med det. Att köpa aktier har större chans att löna sig om man håller fast vid dem på lång sikt. Du gjorde just det. Istället för att köpa en Ferrari eller en Tesla
TSLA,
-0.19%,
valde du faktiskt att investera din gåva.

Visa samma säkerhet nu, och ge inte efter för dina syskons krav. Låt dem inte trakassera dig till att sälja.

Investering handlar om att skjuta upp din tillfredsställelse – förmågan att leva för idag och spara för en bekvämare morgondag, i motsats till att ha allting idag och dra åt helvete med morgondagen. Spelifieringen av aktiehandel med appar som Robinhood
HOOD,
-0.74%,
som har förlängt sina handelstider utöver marknadens officiella öppettider, handlar delvis om att få den där dopaminkicken. (Handel efter arbetstid är dock förenat med risker – främst förvridna aktiekurser).

Den här tvisten handlar om valmöjligheter. Om du hade tagit kontanterna skulle aktierna fortfarande ingå i din fars dödsbo, men du valde att ta aktierna. Dina syskon hade samma val och valde att inte utnyttja det. Säg till dem: ”Jag vet att det måste vara frustrerande för er, men vi hade alla samma möjlighet. Jag tog den. Ni tog kontanterna.”

Det finns bara en anledning till att de missade något – och om de tittar i backspegeln på sina respektive lyxbilar kommer de att se denna anledning stirra tillbaka på dem.

Du kan skicka e-post till The Moneyist med alla finansiella och etiska frågor som rör coronavirus på qfottrell@marketwatch.com, och följa Quentin Fottrell på Twitter.

Kolla in the Moneyist privat Facebook grupp, där vi söker svar på livets svåraste penningfrågor. Läsarna skriver till mig med alla möjliga dilemman. Lägg upp dina frågor, berätta vad du vill veta mer om eller ge din syn på de senaste Moneyist-kolumnerna.

Moneyist beklagar att han inte kan svara på frågor individuellt.

Genom att skicka dina frågor via e-post godkänner du att de publiceras anonymt på MarketWatch. Genom att skicka in din berättelse till Dow Jones & Company, utgivaren av MarketWatch, förstår och godkänner du att vi får använda din berättelse, eller versioner av den, i alla medier och plattformar, även via tredje part.

Mer från Quentin Fottrell:

– Min flickvän säger att jag borde ge dricks på restauranger. Jag säger att serveringspersonal är precis som byggnadsarbetare och snabbmatsarbetare. Vem har rätt?
– ’Han var förälskad i henne’: Min bror hade alkoholproblem och tog sitt eget liv. Han lämnade 6 miljoner dollar till sin före detta flickvän som brukade köpa alkohol till honom.
– ”Hon hade ett testamente, men det var ogiltigt”: Min vän och hennes syster slåss om sin mammas livförsäkring och bankkonto. Vem ska vinna?