En massiv utförsäljning av obligationer. En störtdykning i tekniska aktier. En implosion av kryptovalutor. Den högsta inflationen på fyra decennier.

I ett brutalt och osäkert klimat bad vi sex tungviktare inom finansvärlden att dela med sig av sina tankar om marknadernas tillstånd, hur de har hanterat årets blodbad och vad de förväntar sig i framtiden.

Marknadsobservatörerna var oeniga i vissa grundläggande frågor.

Jeremy Grantham,

som är mest känd för att ha förutspått marknadskrascherna 2000 och 2008, gav många skäl att vara pessimistisk även efter det att det som han kallade ”en superbubbla” först hade brutit ut. Investeringspionjär

Rob Arnott,

grundaren av Research Affiliates, håller med om att marknaden ännu inte har nått botten.

Lloyd Blankfein,

den tidigare chefen för Wall Street-jätten

Goldman Sachs Group Inc.,

GS 1,38%

säger att det inte är så illa som det verkar.

De flesta är överens om att den här vilda resan inte kommer att jämna ut sig inom en snar framtid.

Vänta på att rädslan är som störst

Investerare bör vänta med att köpa tills marknaderna har nått botten, säger Arnott. Och det har inte hänt ännu, enligt hans mening.

Om du köper för tidigt kommer dina investeringar att sjunka ytterligare. Om du köper för sent kommer du att ha missat det bästa tillfället att göra vinst.

De amerikanska aktierna ser fortfarande dyra ut för Arnott, son till en pastor som med sin kärlek till datorer, matematik och forskning skapade investeringsrådgivningsföretaget Research Affiliates. Han är inom sin bransch känd som ”gudfadern till smart beta”, en hänvisning till fonder som fördelar pengar utifrån faktorer som företagens utdelningsutbetalningar, försäljning eller volatilitet.

Problemet är att det nästan alltid handlar om gissningar att identifiera ögonblicket då rädslan är som störst – när investerarna har blivit så pessimistiska att det inte finns någon annanstans än uppåt för priserna – säger Arnott.

Han är övertygad om att de amerikanska aktierna inte har nått sin bottennivå. Varför? Shillers kurs-till-vinst-förhållande – ett mått på marknadens totala värdering, uppkallat efter den Nobelprisbelönade Yale-ekonomen

Robert Shiller

-visar att aktier fortfarande är relativt dyra. S&P 500 handlas långt under topparna under dot-com-kraschen och rallyt efter pandemin, men långt över det intervall som nåddes under den värsta finanskrisen 2007-2009. Detta verkar inte tyda på att investerarna har nått kapitulationens punkt.

”Jag har blivit kallad permabjörn”, sade han. ”Men jag är en björn när det gäller saker som är dyra. Jag vill inte bry mig om att köpa dem, även om de skulle kunna gå högre.”

-Akane Otani

Saker och ting är inte så illa som de verkar

Blankfein, som ledde Goldman Sachs genom den brutala finanskrisen 2008-2009, sade att marknadens utsikter kanske inte är så dystra som många tror.

Dela dina tankar

Hur navigerar du på marknaderna just nu? Delta i samtalet nedan.

”De dåliga nyheterna är så staplade att folk underskattar det faktum att det finns flera troliga goda nyheter som skulle kunna påverka marknaden positivt”, sade han och nämnde en förändring i Rysslands inställning till kriget i Ukraina, att Saudiarabien släpper ut mer olja och en paus i räntehöjningarna från Fed. ”Marknaderna är inte bara den nuvarande ekonomin, de ser framåt.”

Årets utförsäljning har varit lika bestraffande för många aktier, sade han. ”Flytta in i de som du önskade att du ägde men som var för dyra.”

Blankfein sade att det är värt att komma ihåg att utmaningarna för tillfället alltid verkar värre än de förflutna, om än bara för att det förflutna är löst. Och historien, liksom marknaderna, har cykler.

”Tror du att saker och ting aldrig har varit läskigare?”, sade Blankfein, som gick i pension från Goldman 2018. ”Verkligen? Vi upplevde Kubakrisen när vi stoppade sovjetiska fartyg på internationellt vatten. Detta är verkligen de mest polariserade tiderna? Jag var med 1968 när det skedde mord på offentliga personer, när ungdomar sprängde värnpliktscentraler i luften och nationalgardet sköt på campus. Vi tog oss igenom det, vi tar oss igenom det här.

”Det är aldrig så illa som dina värsta farhågor eller så bra som dina bästa förhoppningar”, tillade han.

-Justin Baer

Förbered dig på mer kaos

Volatiliteten är här för att stanna. Det anser

Paul Britton,

grundare av investeringsföretaget Capstone Investment Advisors och en person som satsar på galna svängningar på de globala marknaderna.

Han förväntar sig att stigande räntor kommer att fortsätta att underblåsa turbulensen, och att få hörn av marknaderna kommer att vara skyddade från smärtan. Till och med obligationer, som vanligtvis betraktas som en säkrare investering än aktier, har blivit mer volatila.

Det gör många investerares portföljer mer riskfyllda än de verkar, säger Britton. Avkastningen på den tioåriga statsobligationen, som vanligtvis betraktas som ultrasäker, har under de senaste månaderna uppvisat några av de största endagsrörelserna under det senaste decenniet.

Denna turbulens, säger han, innebär att investerare måste ompröva vad som kommer att buffra sina portföljer och överväga innehav utöver aktier och obligationer. ”De strategier som har fungerat bäst de senaste 15 åren är inte nödvändigtvis de strategier som kommer att fungera de kommande 15 åren”, sade Britton. ”Det finns en strukturell förändring som vi inte har sett på årtionden.”

På sitt företag, som övervakar tillgångar på cirka 8,9 miljarder dollar och förvaltar pengar för pensionsfonder och stiftelser, säger Britton att han är särskilt optimistisk när det gäller en så kallad spridningsstrategi som är utformad för att dra nytta av volatiliteten. Den komplexa taktiken använder optioner för att satsa på hur tätt aktier kommer att stiga och falla tillsammans.

”Det här är en av de stunder i tiden där jag tror att det är viktigt att vara modig i sitt beslutsfattande”, sade Britton.

-Gunjan Banerji

Inflationen försvinner inte

Investerare håller fast vid tron att inflationen snart kommer att försvinna, säger Nancy Davis, grundare av kapitalförvaltningsföretaget Quadratic Capital Management LLC, som förvaltar cirka 1,2 miljarder dollar. Det borde de inte göra, enligt henne.

Inflationen nådde en fyra decennier hög nivå i år när priset på allt från matvaror till bensin steg kraftigt. Ordförande för Federal Reserve

Jerome Powell

har klargjort att han inte förväntar sig att situationen ska förändras. Han har till och med övergivit användningen av ”övergående” när han diskuterar ämnet och sade för ungefär 11 månader sedan att ”det är förmodligen en bra tid att dra sig tillbaka från det ordet”.

”Fed pensionerade det, men marknaden prissätter fortfarande för ”transitory””, sade Davis, som varnade för farorna med inflation i början av 2021. ”För mig är det där som det finns en möjlighet.”

Hon citerade det faktum att inflationsförväntningarna bland investerare har sjunkit i år, även om uppgifter om konsumentpriserna har visat på fortsatta uppgångar. Ett allmänt använt mått på investerarnas årliga inflationsförväntningar under det kommande halvdecenniet – den femåriga breakeven-inflationstakten – låg nyligen på cirka 2,6 %, enligt Tradeweb. Inflationen på årsbasis är för närvarande mer än 8 %, vilket är långt över Feds mål på 2 %. Detta innebär att investerarna förväntar sig att inflationen kommer att tumla under de kommande fem åren, sade hon, och att investerare på obligationsmarknaden kan vara alltför övertygade om att Feds räntehöjningar så småningom kommer att få ner inflationen.

Hon förbereder sig genom att främst inneha inflationsskyddade obligationer och räntebundna optioner i den 1,1 miljarder dollar stora Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation Hedge Exchange-Traded Fund, där hon är portföljförvaltare. Dessa positioner skulle fungera som en säkring om inflationen inte avtar, sade hon.

-Gunjan Banerji

Superbubblan spricker fortfarande

Grantham är legendarisk för att upptäcka bubblor innan marknaderna kraschar. Han gjorde det under upptakten till 2000 års implosion av teknik- och aktiemarknaden och före finanskrisen som inleddes 2008.

Medgrundaren av investeringsfirman Grantham Mayo Van Otterloo & Co. fick förnyad uppmärksamhet i år när han sa att de amerikanska marknaderna upplevde en ”superbubbla” i ett mycket tidigt skede av en ful deflation. Nio månader efter detta uttalande är Grantham fortfarande djupt pessimistisk.

”Det här är ungefär lika dåligt paket [of fundamentals] som vi någonsin har sett”, säger Grantham, som är styrelseordförande och långsiktig investeringsstrateg för sitt företag, som förvaltade 59 miljarder dollar per den 30 juni. Han säger att aktievärderingarna fortfarande ligger långt över sina långsiktiga genomsnitt. Detta gäller trots att den ekonomiska tillväxten har avtagit, inflationen har återkommit och räntorna har vänt efter en lång nedgång som har bidragit till att lyfta aktierna i årtionden.

Grantham har placerat sina egna pengar i en familjestiftelse som har allokerat ungefär hälften av sina tillgångar till unga företag som utvecklar grön teknik, ytterligare 25 procent till andra företag som befinner sig i ett tidigt skede och de återstående 25 procenten till några olika investeringar, inklusive en som gynnas när Nasdaq Composite faller i värde och en annan som tjänar på att investerare ser en ökande risk för att företag inte kan betala sina skulder.

För genomsnittliga investerare, säger han, är det bland de bästa alternativen att hålla kontanter. Han avvisar mantrat att man inte ska försöka tajma marknaden och pekar på flera exempel från historien där det tagit år, eller till och med decennier, för marknaderna att återhämta sig efter krascher.

-Sam Goldfarb

Obligationer bör återhämta sig

Bonds har haft sitt sämsta år någonsin. Det är ett skäl att vara optimistisk inför nästa år, enligt den man som ansvarar för att övervaka tillgångar på omkring 2 300 miljarder dollar för världens största penningförvaltare.

”Jag är mer entusiastisk inför 2023 än vad jag har varit på väldigt länge eftersom vi kommer att ha så många olika möjligheter”, säger

Rick Rieder,

BlackRock Inc.

investeringsansvarig för globala räntebärande tillgångar.

Investerare värderar vanligtvis obligationer med god kreditvärdighet för deras säkra avkastning. Ändå har Bloomberg U.S. Aggregate bond index gett en avkastning på minus 16 procent i år – den överlägset sämsta avkastningen någonsin.

Problemet: För att bekämpa inflationen har Federal Reserve höjt räntorna i en historisk takt och lovat mer framöver. Detta minskar värdet på obligationer som utfärdats när räntorna var lägre.

Obligationsinvesterare, erkänner Rieder, har varit hoppfulla tidigare, bara för att mer dystra inflationsrapporter har skadat deras portföljer ytterligare. Men han ser nu tydliga tecken på att högre räntor börjar få den avsedda effekten att bromsa ekonomin. Det betyder att Fed kanske inte behöver höja räntorna mycket högre än vad den redan planerar.

De goda nyheterna för investerare är att lägre obligationspriser innebär högre avkastning, eller bättre framåtblickande avkastning. Det gäller för gamla obligationer som har sjunkit under nominellt värde och för nya obligationer som emitterats till högre räntor.

Eftersom det är osannolikt att priserna kommer att fortsätta att sjunka som de har gjort, ”kan man känna sig ganska nöjd med att köpa bokstavligen AAA-tillgångar till den här typen av avkastning”, säger Rieder.

-Sam Goldfarb

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8