(Bloomberg) — Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. redovisade sin första kvartalsvisa intäktsförlust på två år, vilket signalerar att den globala nedgången i efterfrågan på elektronik börjar komma ikapp chipjätten.

Mest lästa från Bloomberg

Detta tyder på att även TSMC, med sina teknik- och skalfördelar, inte kan undgå en global avmattning av konsumenternas utgifter som påverkas av stigande räntor och accelererande inflation. Världens största kontraktstillverkare av chips minskade förra året sina kapitalinvesteringsplaner med cirka 10 procent till 36 miljarder dollar och vissa analytiker har varnat för att man kan komma att ytterligare skjuta upp utgifterna för expansionen 2023.

TSMC, som är exklusiv leverantör av Apple Inc:s kiselchips till iPhones och Macs, kan också ha påverkats av problem i den amerikanska teknikjättens monteringsverksamhet i Kina. Apple tvingades sänka sina produktionsberäkningar efter att Covid-relaterat kaos vid en fabrik i Zhengzhou avslöjade sårbarheter i företagets leveranskedja.

TSMC:s intäkter för fjärde kvartalet ökade med 43 procent till 625,5 miljarder NT-dollar (20,6 miljarder dollar), enligt Bloombergs beräkningar baserade på månadssiffror rapporterade av TSMC. Det missade de NT$636 miljarder som analytiker i genomsnitt förutspådde. TSMC sade att försäljningen i december ökade med 24 % till 192,6 miljarder NT$.

Aktierna i Hsinchu-baserade TSMC, Taiwans mest värdefulla företag, föll med 27 % förra året – efter att ha fördubblats under pandemin – och har stigit med cirka 8 % i år. Den globala ekonomiska avmattningen har minskat konsumenternas efterfrågan på många produkter som TSMC:s chip ingår i, men företaget och dess kunder förväntar sig fortfarande att den långsiktiga trenden för efterfrågan på elektronik kommer att fortsätta att stiga.

Förra månaden inledde TSMC massproduktion av nästa generations chip och ökade sin investering i den amerikanska delstaten Arizona till 40 miljarder dollar.

Historien fortsätter

Biden och Tim Cook hyllar TSMC:s 40 miljarder dollar stora amerikanska chipföretag

TSMC är under press att diversifiera den geografiska spridningen av sin avancerade chiptillverkning och samarbetar med regeringar som USA och Japan för att utveckla ett mer globalt fotavtryck. Globala beslutsfattare och kunder är alltmer tveksamma till deras tekniska beroende av en ö som Peking har hotat att invadera och har pressat TSMC att flytta viss produktion utomlands.

©2023 Bloomberg L.P.