Kalifornien har i stort sett alltid betalat mycket mer än resten av landet för bensin vid pumpen, delvis på grund av högre skatter och en dyrare bränsleblandning, men ett genomsnittspris som är nästan 70 % högre än för de flesta andra i USA är lite extremt.

Det nationella genomsnittspriset för vanlig bensin har förändrats lite jämfört med för en månad sedan, men förare i Kalifornien har sett en ökning med nästan 20 % från den 3 september, eftersom raffinaderiproblem har lett till att tillgången på bränsle har minskat i den gyllene staten.

Genomsnittspriset för vanlig blyfri bensin låg på 3,765 dollar per gallon tidigt på måndagseftermiddagen, en minskning med 0,4 % från 3,779 dollar för en månad sedan, enligt data från GasBuddy. Genomsnittet i Kalifornien låg dock på 6,25 dollar i måndags, vilket är 66 % högre än det nationella genomsnittet och en ökning med nästan 20 % från 5,221 dollar den 3 september.

Genomsnittliga priser för vanlig bensin i Kalifornien jämfört med landet.

GasBuddy

Golden State betalar mer än dubbelt så mycket som genomsnittspriset på 3,024 dollar i Mississippi, visar uppgifter från GasBuddy. Kaliforniens genomsnittspris är inte heller långt ifrån rekordhöga 6,429 dollar från den 14 juni i år.

Det finns ”många raffinaderiproblem i väst, inklusive sex raffinaderier som antingen genomgår planerat eller oplanerat underhåll”, sade Patrick De Haan, chef för petroleumanalys på GasBuddy, på måndagen. ”Det har fått bensinutbudet på västkusten att sjunka till den lägsta nivån på tio år och fått grossistpriserna på bensin att skjuta i höjden.”

De totala motorbensinlagren på västkusten låg på 24,9 miljoner fat under veckan som avslutades den 23 september, vilket är den lägsta nivån sedan 2012, enligt uppgifter från Energy Information Administration.

På fredag, Kaliforniens guvernör Gavin Newsom gav California Air Resources Board i uppdrag att öka delstatens bensinutbud och sänka bränslepriserna genom att låta oljeraffinaderierna tidigt gå över till vinterblandad bensin.

Normalt kan de flesta bensinstationer inte sluta sälja den miljövänligare och dyrare sommarblandningen och börja sälja den billigare vinterblandningen förrän den 1 november.

Efter Newsoms åtgärd har bensinpriserna i San Francisco-området sjunkit med 21 cent på måndagen, även om Los Angeles ”fortfarande är rykande hett” och har stigit med 8,31 cent per gallon, sade Tom Kloza, global chef för energianalys vid Oil Price Information Service, ett Dow Jones-företag, på måndagen.

Kloza sade att han tror att ”det värsta är över för Kaliforniens grossistpriser, och det kan filtreras till detaljhandelspriserna om några dagar”.

”Nationellt sett är bensin som fastigheter – allt är knutet till vilken region man bor”, sade han till MarketWatch och tillade att de flesta bensinmarknader är upp på måndagen på grund av spekulationer kring resultatet för ett möte på onsdag med Organisationen för oljeexporterande länder och deras allierade.

OPEC+ kan komma överens om att minska produktionen i november med mer än 1 miljon fat per dag, enligt nyhetsrapporter, med oro för att en eventuell recession skulle leda till lägre efterfrågan på olja.

Läs: OPEC+ kan komma att minska oljeproduktionen eftersom man försöker stoppa en kraftig nedgång i råoljepriset.

En produktionsminskning skulle kunna skapa en ”katalysator som skulle kunna driva gaspriserna ytterligare uppåt”, sade De Haan.

Kloza påpekar ändå att det fjärde kvartalet inte kommer att bli ett typiskt kvartal.

”En djup recession kan leda till blygsamma priser, men andra scenarier pekar på styrka för råolja.
CLX22,
+4.91%

CL.1,
+4.91%,
bensin
RBX22,
+6.10%
och diesel”, sade Kloza. ”Vi kommer att förlora en del Rysslandsolja i början av december”, då EU:s förbud mot Rysslandsolja träder i kraft.

Ännu viktigare är att cirka 3 miljoner fat per dag, eller kanske 18 % av USA:s raffinaderikapacitet, ”kommer att stå stilla på grund av arbete”. [maintenance] eller händelser denna månad”, sade han. ”Det kommer att hålla trycket uppåt på bensin, diesel och flygbränsle, men förmodligen avskräcka en del av de spekulativa köpen av råolja.”