En del investerare är oroliga för att Federal Reserve kan komma att strama åt penningpolitiken i sitt försök att tämja den heta inflationen, när marknaderna ser fram emot en mätning i veckan som kommer från Feds favoritmätare av levnadskostnaderna i USA.

”Fed-tjänstemännen har nästan varje dag den senaste tiden skrämt upp investerarna i tal där de förklarar att de kommer att fortsätta att höja Federal Funds Rate”, centralbankens referensränta, ”tills inflationen bryts”, säger Yardeni Research i en not på fredagen. Notisen tyder på att de gick ”trick-or-treating” före Halloween eftersom de nu har gått in i sin ”blackout-period” som slutar dagen efter avslutningen av deras policymöte den 1-2 november.

”Den ökande rädslan är att något annat kommer att gå sönder på vägen, som hela marknaden för amerikanska statsobligationer”, sade Yardeni.

Statspappersräntorna har på senare tid stigit kraftigt i takt med att Fed höjer sin referensränta, vilket pressat aktiemarknaden. På fredagen pausade deras snabba uppgång, då investerarna smälte rapporter som tyder på att Fed kan komma att diskutera en något långsammare aggressiv höjning av räntan i slutet av året.

Aktierna steg kraftigt på fredagen medan marknaden vägde in vad som sågs som en potentiell början på en förändring av Feds politik, även om centralbanken verkade inställd på att fortsätta en väg av stora räntehöjningar i år för att stävja den skenande inflationen.

Aktiemarknadens reaktion på Wall Street Journals rapport att centralbanken verkar vara beredd att höja Fed funds rate med tre fjärdedelar av en procentenhet nästa månad – och att Fed-tjänstemännen kan komma att diskutera om de ska höja med en halv procentenhet i december – verkade överdrivet entusiastisk för Anthony Saglimbene, chefsmarknadsstrateg på Ameriprise Financial.

”Det är önsketänkande” att Fed är på väg mot en paus i räntehöjningarna, eftersom de förmodligen kommer att lämna framtida räntehöjningar ”på bordet”, sade han i en telefonintervju.

”Jag tror att de målade in sig i ett hörn när de lämnade räntorna på noll hela förra året” samtidigt som de köpte obligationer inom ramen för så kallade kvantitativa lättnader, sade Saglimbene. Så länge som den höga inflationen förblir fast, kommer Fed troligen att fortsätta att höja räntorna samtidigt som man inser att dessa höjningar sker med en fördröjning – och kan göra ”mer skada än de vill” när de försöker kyla ner ekonomin.

”Något i ekonomin kan gå sönder i processen”, sade han. ”Det är den risken som vi befinner oss i.”

’Debacle’

Högre räntor innebär att det blir dyrare för företag och konsumenter att låna, vilket bromsar den ekonomiska tillväxten och ökar rädslan för att USA står inför en potentiell recession nästa år, enligt Saglimbene. Arbetslösheten kan öka som ett resultat av Feds aggressiva räntehöjningar, sade han, samtidigt som ”rubbningar på valuta- och obligationsmarknaderna” kan uppstå.

Amerikanska investerare har sett sådana sprickor på finansmarknaderna utomlands.

Bank of England gjorde nyligen ett överraskande ingripande på den brittiska obligationsmarknaden efter att avkastningen på landets statsskuld stigit kraftigt och det brittiska pundet sjunkit på grund av oro över en plan för skattesänkningar som dök upp samtidigt som Storbritanniens centralbank stramade åt penningpolitiken för att stävja den höga inflationen. Premiärminister Liz Truss avgick efter kaoset, bara några veckor efter att hon tillträtt toppjobbet, och sade att hon skulle avgå så snart det konservativa partiet håller en tävling för att ersätta henne.

”Experimentet är över, om man så vill”, sade JJ Kinahan, verkställande direktör för IG Group North America, moderbolaget till nätmäklaren tastyworks, i en telefonintervju. ”Så nu kommer vi att få en annan ledare”, sade han. ”Normalt sett skulle man inte vara glad över det, men sedan den dag hon kom har hennes politik tagits emot ganska dåligt.”

Samtidigt är den amerikanska statsobligationsmarknaden ”bräcklig” och ”sårbar för chocker”, varnade strateger vid Bank of America i en rapport från BofA Global Research den 20 oktober. De uttryckte oro för att Treasury-marknaden ”kan vara en chock från utmaningar för marknadens funktionssätt” och pekade på försämrad likviditet i samband med svag efterfrågan och ”förhöjd riskaversion hos investerare”.

Läs: ”Bräcklig” Treasury-marknad riskerar ”storskalig tvångsförsäljning” eller en överraskning som leder till sammanbrott, enligt BofA.

”Rädslan är att ett debacle som det nyligen inträffade på den brittiska obligationsmarknaden kan hända i USA”, sade Yardeni i sin not på fredagen.

”Även om allt verkar möjligt i dessa dagar, särskilt skrämmande scenarier, vill vi påpeka att även när Fed drar tillbaka likviditet” genom att höja fed funds rate och fortsätta den kvantitativa åtstramningen, är USA en säker hamn mitt i utmanande tider globalt sett, sade företaget. Med andra ord kan uppfattningen att ”det inte finns något alternativt land” att investera i annat än USA ge likviditet till den inhemska obligationsmarknaden, enligt företagets not.

YARDENI RESEARCH NOTE DATERAD OKTOBER. 21, 2022

”Jag tror helt enkelt inte att den här ekonomin fungerar” om avkastningen på den tioåriga statsobligationen
TMUBMUSD10Y,
4.228%
börjar närma sig 5 procent, sade Rhys Williams, chefsstrateg på Spouting Rock Asset Management, per telefon.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk något mer än en baspunkt till 4,212 % på fredagen, efter att ha stigit på torsdagen till den högsta räntan sedan den 17 juni 2008 baserat på nivåerna vid 15-tiden östkusttid, enligt Dow Jones Market Data.

Williams sade att han oroar sig för att stigande finansieringsräntor på bostads- och bilmarknaderna kommer att sätta konsumenterna i kläm, vilket leder till långsammare försäljning på dessa marknader.

Läs: Varför bostadsmarknaden bör förbereda sig på tvåsiffriga bolåneräntor 2023.

”Marknaden har mer eller mindre prisat in en mild recession”, säger Williams. Om Fed skulle fortsätta att strama åt, ”utan att ägna någon uppmärksamhet åt vad som händer i den verkliga världen” samtidigt som de är ”galet fokuserade på arbetslöshetssiffrorna”, skulle det bli ”en mycket stor recession”, sade han.

Investerare räknar med att Feds väg med ovanligt stora räntehöjningar i år så småningom kommer att leda till en mjukare arbetsmarknad, vilket dämpar efterfrågan i ekonomin i enlighet med Feds försök att dämpa den skenande inflationen. Men arbetsmarknaden har hittills förblivit stark, med en historiskt låg arbetslöshet på 3,5 procent.

George Catrambone, chef för Americas trading vid DWS Group, sade i en telefonintervju att han är ”ganska orolig” för att Fed eventuellt ska överdramatisera penningpolitiken, eller höja räntorna för mycket och för snabbt.

Centralbanken ”har berättat för oss att de är databeroende”, sade han, men uttryckte oro för att den förlitar sig på data som är ”bakåtblickande med minst en månad”, sade han.

Arbetslösheten är till exempel en eftersatt ekonomisk indikator. Den skyddade komponenten i konsumentprisindexet, ett mått på den amerikanska inflationen, är ”klibbig, men också särskilt eftersatt”, sade Catrambone.

I slutet av den kommande veckan kommer investerarna att få en avläsning av prisindexet för personliga konsumtionsutgifter, Feds föredragna inflationsmätare, för september. De så kallade PCE-uppgifterna kommer att offentliggöras innan den amerikanska aktiemarknaden öppnar den 28 oktober.

Samtidigt är företagens vinstresultat, som har börjat rapporteras för det tredje kvartalet, också ”bakåtblickande”, sade Catrambone. Och den amerikanska dollarn, som har stigit kraftigt i takt med att Fed höjer räntan, skapar ”motvind” för amerikanska företag med multinationella verksamheter.

Läs: Börsinvesterare förbereder sig för den mest hektiska veckan av vinstsäsongen. Så här ser det ut hittills.

”På grund av den eftersläpning som Fed arbetar under kommer du inte att veta förrän det är för sent att du har gått för långt”, sade Catrambone. ”Det här är vad som händer när man rör sig med en sådan hastighet men också med en sådan storlek”, sade han och hänvisade till centralbankens rad av stora räntehöjningar under 2022.

”Det är mycket lättare att smyga runt när man höjer räntan med 25 baspunkter i taget”, sade Catrambone.

’Tightrope’

I USA befinner sig Fed på ett ”rep” eftersom den riskerar att strama åt penningpolitiken, enligt IG:s Kinahan. ”Vi har inte sett den fulla effekten av vad Fed har gjort”, sade han.

Även om arbetsmarknaden verkar stark för tillfället, stramar Fed åt i en avtagande ekonomi. Till exempel har försäljningen av befintliga bostäder sjunkit samtidigt som bolåneräntorna stiger, medan Institute for Supply Managements tillverkningsundersökning, en barometer för amerikanska fabriker, föll till den lägsta nivån på 28 månader, 50,9 %, i september.

Dessutom kan problem på finansmarknaderna visa sig oväntat som en spridningseffekt av Feds penningpolitiska åtstramning, varnade Spouting Rocks Williams. ”Varje gång Fed höjer räntorna så här snabbt är det när vattnet går ut och man får reda på vem som har badkläderna” – eller inte, sade han.

”Man vet helt enkelt inte vem som är överbelånad”, sade han och tog upp oron för risken för illikvidhetssprängningar. ”Det vet man först när man får ett marginalsamtal.”

De amerikanska aktierna slutade kraftigt högre på fredagen, med S&P 500
SPX,
+2.37%,
Dow Jones Industrial Average
DJIA,
+2.47%
och Nasdaq Composite noterade var och en sina största procentuella veckovinster sedan juni, enligt Dow Jones Market Data.

Fortfarande befinner sig amerikanska aktier i en björnmarknad.

”Vi har gett våra rådgivare och kunder rådet att vara försiktiga under resten av året”, och lutar oss mot kvalitetstillgångar samtidigt som vi fokuserar på USA och överväger defensiva områden som hälsovård som kan bidra till att minska riskerna, säger Saglimbene från Ameriprise. ”Jag tror att volatiliteten kommer att vara hög.”