(Bloomberg) – En chockartad vändning i aktiemarknaden fick Wall Street att leta efter något – vad som helst – för att förklara hur ännu ett glödande inflationssiffror kunde omvandlas till en av årets bästa dagar.

Mest lästa från Bloomberg

Bland svaren finns en allt stabilare positionering, inklusive välförsedda säkringar, en vattendelare för diagrammetörer och flera mindre än hemska resultatrapporter. Lägg till en del kortsiktiga täckningar, och resultatet blev en uppgång från botten till topp i S&P 500-futures som nådde 5,6 % när den var som bredast.

Att förvänta sig det oväntade har blivit det enda mantrat på en marknad när tvärströmmar strömmar från alla håll, inklusive en Federal Reserve som är inriktad på att dämpa inflationen samtidigt som den håller ett halvt öga på den finansiella stabiliteten. Torsdagens vändning kom efter att S&P 500 raderat halva sin uppgång från 2020 års pandemiska bottennotering, en smäll mot förmögenheten som visserligen ännu inte visar några tecken på att dämpa inflationen, men som en dag kan spela en roll för att uppnå det målet.

”Det är djurets natur i dessa dagar där man ibland får dessa intradags stora svängningar. Vi kan alla spekulera i vad som kan ligga bakom”, säger Liz Ann Sonders, chefsinvesteringsstrateg för Charles Schwab & Co. ”Mycket av det har att göra, i brist på ett bättre ord, med marknadens mekanik, det faktum att det finns mer kortsiktiga pengar på marknaden, det finns mer pengar som rör sig runt baserat på algoritmer, kvantitativa strategier. Och när som helst kan man ha utlösare som kan orsaka en 180-årsskift mitt på dagen.”

Eftersom det nästan är omöjligt att säga vad som händer med aktierna har professionella handlare varit upptagna med att begränsa sin exponering för överraskande rörelser. Institutioner köpte för mer än 10 miljarder dollar i säljoptioner på enskilda aktier förra veckan, vilket är ett rekord för den gruppen och närapå det mesta som någonsin gjorts av en kohort av handlare, enligt Sundial Capital Research.

Historien fortsätter

Det fanns indicier som visade att dessa satsningar gav resultat omedelbart efter regeringens rapport om konsumentpriserna, som visade på en högre inflation än väntat. Medan aktieterminerna sålde, sjönk Cboe Volatility Index, en måttstock för marknadsoro som är kopplad till optioner på S&P 500, faktiskt, vilket kan vara ett tecken på att säkrade handlare tar hem vinster. Och när dessa positioner blev monetära, fick det marknadsmäklarna att avveckla korta positioner som de hade lagt in för att behålla sin neutrala marknadsställning.

”Det är en kombination av short covering/put selling”, sade Danny Kirsch, chef för optioner på Piper Sandler & Co. ”Det är en mycket väl säkrad händelse. Det handlar som en händelse som passerat, sälj dina säkringar, vilket bidrar till marknadsrallyt.”

På annat håll var en koppling av tekniska signaler på tjurarnas sida, bland annat 50 % retracement i det 22-månaders rally som bröt ut i S&P 500 i mars 2020. När indexet underskred 3 517-nivån tog vissa marknadsbedömare det som ett tecken på att den nio månader långa utförsäljningen hade gått för långt.

En annan buffert kom in vid indexets 200-veckorsgenomsnitt, en tröskel som svävar runt 3 600 och som har blivit en stridslinje för tjurar och björnar de senaste veckorna. Under 2016 och 2018 stoppade den långsiktiga trendlinjen stora nedgångar för S&P 500.

”Vi studsade av den här stödnivån och det blir självuppfyllande”, säger Ellen Haze, chefsmarknadsstrateg och portföljförvaltare på F.L.Putnam Investment Management. ”Det finns så mycket osäkerhet på marknaden och så många datapunkter är motstridiga att marknaden reagerar på det som är det senaste.”

Det är första gången sedan juli som S&P 500 utplånade en intradagsnedgång på mer än 2 %, ännu en av de vilda svängningarna är ett kännetecken för 2022 års aktiemarknad när handlare kämpar för att gissa sig till Feds politiska väg och dess inverkan på ekonomin. Indexet har uppvisat 2-procentiga vändningsdagar, uppåt eller nedåt, sex gånger sedan januari, och är redo för det vildaste året sedan finanskrisen 2008.

Även om det ger stöd till taktiska handlare är utplånandet av halva tjurmarknadens skänkta vinster ytterligare en dyster påminnelse om hur brutal marknaden har varit under 2022. Med S&P 500 riskerar endast sin tredje kalenderårsförlust på över 20 % under århundradet. Drömtillståndet som styrde marknaderna efter utbrottet av Covid-19 håller långsamt på att försvinna, vilket gör att investerare utsätts för effekterna av en hyperaggressiv Fed och bubbelliknande värderingar.

Ett argument för en tjur som har hållit i sig under hela utförsäljningen är företagens vinstförmåga. När rapporteringssäsongen för tredje kvartalet är på väg in i full gång kan tjurarna ta intryck av torsdagens bättre än väntade resultat från företag som Delta Air Lines Inc. och Walgreens Boots Alliance Inc.

Trots årets 15 biljoner dollar i utplåning är aktierna långt ifrån skrikande köp. Med 17,3 gånger vinsten ligger indexets multipel över de lägsta värderingar som setts under alla tidigare 11 björncykler, visar data som sammanställts av Bloomberg. Med andra ord, om aktierna skulle återhämta sig härifrån kommer denna björnmarknadsbotten att ha varit den dyraste sedan 1950-talet.

”Folk insåg bara att den långvariga misshandeln av risktillgångar måste upphöra någon gång. FOMO får folk att jaga detta rally”, sade Larry Weiss, chef för aktiehandel på Instinet. ”Tyvärr har vi fortfarande gott om tid på oss att förstöra detta rally.”

(Uppdaterar priserna under hela tiden)

©2022 Bloomberg L.P.