(Bloomberg) — Aktier och valutor var blandade i Asien på måndagen i en försiktig handel och minskad likviditet med många marknader stängda för helgdagar.

Mest lästa från Bloomberg

Nyckelindexen för det kinesiska fastlandet steg något, Japans Topix fluktuerade och Sydkoreas Kospi-indikator sjönk. Andra marknader, däribland Hongkong, Singapore och Australien, var stängda.

Aptiten för risktagande dämpades av oro för Kinas förmåga att klara sig efter att ha övergivit sin Covid Zero-politik. Detta märktes tydligast i en nedgång för Australiendollarn, som är särskilt känslig för utsikterna för efterfrågan i Kina.

Mitt i en ny våg av infektioner sade Kinas nationella hälsokommission att den skulle sluta publicera dagliga fallsiffror för coronaviruset, vilket försvårar uppgiften för investerare som försöker bedöma de ekonomiska konsekvenserna.

Yenen gjorde en liten vinst mot dollarn då handlare överväger möjligheten att Bank of Japan höjer räntan nästa år efter förra veckans överraskande justering av sitt mål för tioårsräntan.

Siffror på fredagen visade att Japans viktigaste inflationsmätare accelererade ytterligare till den snabbaste takten sedan 1981, vilket kan stödja fler satsningar på en förändring från BOJ.

Samtidigt avslutade aktierna på Wall Street fredagens session med vinster då investerarna smälte uppgifter som visar att den amerikanska inflationen fortsätter att minska och att Federal Reserves räntehöjningar tjänar sitt syfte.

Detta gav ett visst stöd till de asiatiska marknaderna, även om S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq 100 fortfarande led sin tredje vecka av förluster.

Om man ser över hela året för globala aktier har 2022 varit den sämsta årliga prestationen på mer än ett decennium.

”Fed har sagt till oss att de kommer att strama åt de finansiella villkoren tills en recession eller något ’bryts'”, skrev Stephen Innes, managing partner vid SPI Asset Management, i en kommentar. ”Detta är inte en bra plats för att äga spekulativa tillgångar, särskilt den långa durationen sorten som berättar för mig i tider som denna, är kontanter själva bäst på pengar sätta.”

Historien fortsätter

Det kommer inte att ske någon kontanthandel på måndagen med statspapper, som avslutade en semesterförkortad session lägre på fredagen. Den ledande tioåriga räntan steg förra veckan mest sedan början av april och slutade på fredagen kring 3,75 procent.

Data på fredagen visade att Federal Reserves noga övervakade mått på inflationen svalnade och att konsumentutgifterna stagnerade. Konsumenternas inflationsförväntningar på ett års sikt sjönk också denna månad till den lägsta nivån sedan juni 2021, visade en undersökning från University of Michigan.

På andra håll på marknaderna var Bitcoin lite förändrad under 17 000 dollar på måndagen, eftersom kryptovärlden fortsatte att tappa hakan efter FTX:s kollaps.

När det gäller råvaror steg allt från olja till guld och koppar på fredagen. Oljan uppvisade en betydande veckovinst då Ryssland sade att det kan komma att minska råoljeproduktionen som svar på det pristak som sjupartsgruppen infört för sin export, vilket belyser riskerna för de globala leveranserna under det nya året.

Viktiga händelser denna vecka:

 • Kinas industrivinster, tisdag

 • USA:s grossistlager, tisdag

 • BOJ:s sammanfattning av yttranden från mötet den 19-20 december, onsdag

 • USA:s första ansökningar om arbetslöshetsunderstöd, torsdag

 • ECB publicerar ekonomisk bulletin, torsdag

Några av de viktigaste rörelserna på marknaderna:

Aktier

 • Japans Topix steg med 0,1 % klockan 10:46 Tokyo-tid.

 • Sydkoreas Kospi sjönk 0,3 %.

 • Shanghai Composite steg med 0,2 %.

 • S&P 500 stängde 0,6 % högre på fredagen medan Nasdaq 100 steg 0,3 %.

Valutor

 • Euron var oförändrad på 1,0615 dollar.

 • Den japanska yenen steg 0,3 % till 132,48 per dollar.

 • Den utländska yuanen var oförändrad på 7,0009 per dollar.

 • Den australiska dollarn sjönk 0,4 % till 0,6694 dollar.

Kryptovalutor

 • Bitcoin steg med 0,1 % till 16 851,96 dollar

 • Ether steg 0,2 % till 1 220,8 dollar.

Obligationer

Råvaror

 • West Texas Intermediate crude steg med 2,7 % till 79,56 dollar per fat på fredagen.

 • Spotguldet steg 0,3 % till 1 798,20 dollar per uns på fredagen.

Den här artikeln producerades med hjälp av Bloomberg Automation.

©2022 Bloomberg L.P.