Man brukar säga att ”kontanter är kung”, men att ha en plan för hur man ska få ut det mesta av dem under en höginflation är fortfarande den bästa strategin – särskilt för pensionärer och närmast pensionärer.

Läs: Inflationen kapar pensionssparandet

Veckans tips om pensionering: Om du sitter på en massa pengar i dag kan du överväga att sprida ut en del av dem för att få ut det mesta av din framtida pensionsinkomst.

För många äldre amerikaner är bankerna en säker plats att förvara tillgångar på. Men i åratal har de kommit med mycket låga räntor, vilket innebär att dina pengar knappt tjänar något medan de ligger där. Federal Reserve har stadigt höjt den federala räntan under året, vilket påverkar de räntor som banker och kreditgivare använder, men det kommer fortfarande att vara knappt en liten förändring för sparkonton.

Läs: IRS höjer gränserna för 401(k) – investerare kan spara mycket mer pengar 2023

”Nästan pensionärer bör få ut det mesta av sitt sparande, och traditionella banksparkonton är avgjort låga”, säger Jeremy Keil, en certifierad finansiell planerare på Keil Financial Partners.

Se: En plan för att skydda eventuella överskottslikviditeter är avgörande. När inflationen är den högsta på 40 år, här är vem som har ”för mycket” sparat just nu.

Det finns också CD:s och penningmarknadskonton, säger Michael Wren, en certifierad finansiell planerare och verkställande direktör för Legacy Financial Strategies. Räntorna för båda dessa alternativ når räntor som de inte har nått på ”över 15 år”, sade han, ”så vi har varit tvungna att puffa på kunder med stora kontantinnehav för att dra nytta av dem”.

Och även om dessa konton kanske inte slår inflationssiffrorna är de fortfarande mer lukrativa än sparkonton som har räntor på mindre än en procentenhet, säger Devin Pope, en certifierad finansiell planerare hos Albion Financial Group. ”För större saldon kan det bli mycket pengar.”

Bättre alternativ till ett traditionellt bankkonto är bland annat I-bonds, som är inflationsjusterade, statsskuldväxlar och sparkonton på nätet, sade Keill. De som inte är bekanta med dessa investeringsalternativ bör överväga att arbeta med en finansiell rådgivare eller rådgöra med en kvalificerad yrkesman på det värdepappersföretag som förvaltar deras pensionstillgångar.

Se även: I-obligationer ger en fantastisk avkastning – men det finns också vissa arbitragemöjligheter för investerare.

Detta betyder inte att privatpersoner inte bör ha kontanter lätt tillgängliga. Amerikaner bör fortfarande ha nödfonder som är värda minst tre till sex månaders levnadsomkostnader (eller kanske till och med ett års värde om de är pensionärer), samt pengar till hands för kortsiktiga utgifter som de förväntar sig att ha.

Läs: Fler äldre tvingas in i fattigdom – så här är det

Den nuvarande ekonomiska miljön kan vara en stressig tid, särskilt för dem som närmar sig pensionen (eller redan är i pension), men det finns fortfarande mycket de kan göra, säger rådgivare.

”Inflationen tar hårt på spararna, men den behöver inte vara dödlig om kunderna placerar sina pengar på ett smart sätt”, sade Wren.