Medan september levde upp till sitt rykte som en brutal månad för aktier, brukar oktober vara en ”bear-market killer”, förknippad med historiskt starka avkastningar, särskilt under valåren i mitten av valperioden.

Skeptiker varnar dock investerare för att negativa ekonomiska fundamenta kan överväldiga säsongstrender när det som traditionellt sett är den tuffaste perioden för aktier går mot sitt slut.

Grov sträckning

De amerikanska aktierna slutade kraftigt nedåt på fredagen, vilket innebar den värsta nedgången under de första nio månaderna på två decennier. S&P 500
SPX,
-1.51%
noterade en månadsförlust på 9,3 %, den sämsta septemberprestationen sedan 2002. Dow Jones Industrial Average
DJIA,
-1.71%
föll med 8,8 %, medan Nasdaq Composite
COMP,
-1.51%
på fredagen ökade sin totala månadsförlust till 10,5 %, enligt Dow Jones Market Data.

Läs: Aktier och obligationer ”diskonterar för en katastrof” efter den värsta perioden för investerare på 20 år

Indexen hade bokfört blygsamma vinster under första halvan av månaden efter att investerarna fullt ut prisat in en stor räntehöjning vid FOMC-mötet i slutet av september då inflationsdata från augusti visade små tecken på ett avtagande pristryck. Centralbankens mer hökaktiga hållning än väntat fick dock aktierna att ge upp alla dessa vinster från början av september. Dow gick in i sin första björnmarknad sedan mars 2020 under månadens sista vecka, medan referensindexet S&P sjönk till ytterligare en 2022-låg nivå.

Se: Det är den sämsta september för aktier sedan 2008. Vad det betyder för oktober.

Björnmarknader och mellanårsval

Oktober månad kan ge viss tröst eftersom den har varit en vändningsmånad, eller en ”bear killer”, enligt uppgifter från Stock Trader’s Almanac.

”Tolv björnmarknader efter andra världskriget har avslutats i oktober: 1946, 1957, 1960, 1962, 1966, 1974, 1987, 1990, 1998, 2001, 2002 och 2011 (S&P 500 sjönk 19,4 %)”, skrev Jeff Hirsch, redaktör för Stock Trader’s Almanac, i en kommentar på torsdagen. ”Sju av dessa år var bottennivåer i mitten av perioden.”

Naturligtvis är 2022 också ett mellanårsvalår, med kongressval den 8 november.

Enligt Hirsch är oktobers under valåren i mitten av valperioden ”rent ut sagt fantastiska” och det är vanligtvis där den fyraåriga valcykeln för presidentval börjar (se diagrammet nedan).

”Det fjärde kvartalet under mitten av valåren kombineras med det första och andra kvartalet under åren före valet för att skapa den bästa perioden med tre på varandra följande kvartal för marknaden, med ett genomsnitt på 19,3 % för DJIA och 20,0 % för S&P 500 (sedan 1949), och fantastiska 29,3 % för NASDAQ (sedan 1971)”, skrev Hirsch.

KÄLLA: STOCKTRADERSALMANAC

”Atypisk period

Skeptiker är inte övertygade om att mönstret kommer att hålla i sig i oktober. Ralph Bassett, investeringschef på Abrdn, ett kapitalförvaltningsföretag med säte i Skottland, säger att denna dynamik bara kan utspela sig under ”mer normaliserade år”.

”Detta är bara en sådan atypisk period av så många skäl”, sade Bassett till MarketWatch i en telefonintervju på torsdagen. ”Många värdepappersfonder har sitt räkenskapsår i oktober, så det tenderar att vara mycket köp och försäljning för att hantera skatteförluster. Det är typ något som vi går igenom och man måste vara mycket känslig för hur man hanterar allt detta.”

Ett gammalt talesätt från Wall Street, ”Sälj i maj och försvinn”, hänvisar till marknadens historiska underprestation under sexmånadersperioden från maj till oktober. Stock Trader’s Almanac, som anses ha myntat talesättet, fann att om man investerade i aktier från november till april och bytte till räntebärande papper under de andra sex månaderna skulle det ha ”gett tillförlitlig avkastning med minskad risk sedan 1950.”

Strateger på Stifel, ett förmögenhetsförvaltningsföretag, hävdar att S&P 500, som har fallit med mer än 23 % från sin rekordnivå den 3 januari, befinner sig i en bottenträskande process. De ser positiva katalysatorer mellan det fjärde kvartalet 2022 och början av 2023 eftersom Fed-politiken plus S&P 500 negativa säsongsvariationer är motvindar som bör avta fram till dess.

”Penningpolitiken fungerar med en sexmånadersfördröjning, och mellan den [Nov. 2] och [Dec. 14] de två sista Fed-mötena 2022 ser vi en subtil rörelse mot en datavberoende Fed-paus som skulle göra det möjligt för investerare att fokusera på (förbättrade) inflationsdata snarare än på politiken”, skrev strateger under ledning av Barry Bannister, chefsstrateg för aktier, i en nyligen publicerad not. ”Detta skulle kunna förstärka den positiva marknadssäsongen, som historiskt sett är stark för S&P 500 från november till april.”

Oktoberkrascher

Säsongstrender är dock inte skrivna i sten. Dow Jones Market Data fann att S&P 500 uppvisade positiv avkastning mellan maj och oktober under de senaste sex åren (se diagrammet nedan).

KÄLLA: FACTSET, DOW JONES MARKET DATA

Anthony Saglimbene, chefsmarknadsstrateg på Ameriprise Financial, sade att det finns perioder i historien där oktober kan framkalla rädsla på Wall Street eftersom några stora historiska marknadskrascher, bland annat 1987 och 1929, inträffade under månaden.

”Jag tror att alla år där du har haft ett mycket svårt år för aktier, bör säsongsmässighet diskontera det, eftersom det finns några andra makrokrafter…”. [that are] som trycker på aktierna, och man måste se mer klarhet om de makrokrafter som trycker ner aktierna”, sade Saglimbene till MarketWatch på fredagen. ”Uppriktigt sagt tror jag inte att vi kommer att få se mycket synlighet åtminstone under de närmaste månaderna.”