Kom till den 9 november.

När mellanårsvalet pågår i dag tittar investerarna på om republikanerna kan vinna tillbaka kontrollen över regeringen och mer effektivt stoppa all lagstiftning som kan skrämma marknaderna.

”Gridlock, har du sett, har varit ganska bra för marknaderna”, säger Maslansky and Partners president Lee Carter på Yahoo Finance Live. ”Jag tror att folk förutspår att det åtminstone är i den riktningen vi kommer att gå. Och när vi har talat med republikaner som kandiderar, … vad vi kommer att göra från och med nu till 2024 är att bara stoppa Bidens agenda.”

New York Stock Exchange och George Washington-statyn på Wall Street i New York City. (Foto: Wang Ying/Xinhua via Getty) (Xinhua/Wang Ying via Getty Images)

Den senaste tiden handlas aktierna som om republikanerna – som vanligtvis ses som positiva till företag och marknader – kommer att göra betydande framsteg.

S&P 500 har stigit med nästan 5 % under den senaste månaden trots en uppsjö av negativa resultatrapporter från företag som Amazon, Meta och många andra.

Investerare kan ha rätt att vara på den optimistiska sidan av boken.

S&P 500 har historiskt sett överträffat marknaden under 12-månadersperioden efter ett mellanårsval, med en genomsnittlig avkastning på 16,3 % enligt uppgifter från US Bank. Detta gäller särskilt för perioderna en och tre månader efter mellanårsvalen, vilket framgår av nedanstående diagram.

Aktier tenderar att gå bra efter mellanårsval.

Aktier tenderar att gå bra efter mellanliggande val.

Brian Sozzi är redaktör och ankare på Yahoo Finance. Följ Sozzi på Twitter @BrianSozzi och på LinkedIn.

Klicka här för de senaste trendiga aktietecknarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube

Läs mer om valen i mitten av valen från Yahoo Finance: Miljardärer spenderade överdådigt på valet 2022 – och signalerade ännu större planer för 2023.