(Bloomberg) — Taiwan Semiconductor Manufacturing Co:s aktier hade sitt största hopp på tre månader efter att företaget sänkt sitt investeringsmål för 2022 med cirka 10 procent och rapporterat ett bättre resultat än väntat.

Mest lästa från Bloomberg

TSMC sade att man förväntar sig att spendera cirka 36 miljarder dollar under 2022 på kapitalutrustning, vilket är en minskning från minst 40 miljarder dollar tidigare. Företaget, som rapporterade en bättre än beräknad nettovinst för tredje kvartalet på 280,9 miljarder NT$ (8,8 miljarder dollar), räknar med intäkter på 19,9 till 20,7 miljarder dollar under decemberkvartalet, även om det förutsätter vissa förväntningar på den amerikanska dollarn i en tid då de asiatiska valutorna har försvagats.

Asiens halvledarsektor som helhet steg efter en återhämtning i amerikanska jämnåriga efter heta amerikanska inflationsdata. Bloomberg Asia Pacific Semiconductors Index steg hela 3,6 % och Philadelphia Semiconductor Index stängde 2,9 % högre. TSMC:s aktie steg med 4,3 % i Taipei på fredagen.

”Det är nu dags att börja köpa TSMC-aktier för absolut uppgång”, sade JPMorgan-analytiker efter TSMC:s resultat. Aktien hade rasat tidigare under veckan, vilket tog dess marknadsvärde till cirka 320 miljarder dollar från över 550 miljarder dollar i januari.

TSMC och dess jämnåriga företag brottas med Washingtons omfattande restriktioner för att göra affärer med Kina, vilket sänder chockvågor genom den globala halvledarindustrin. Applied Materials Inc, en ledande tillverkare av utrustning för chiptillverkning, sänkte sin prognos för det fjärde kvartalet, medan Intel Corp sägs förbereda sig på att avskeda tusentals personer. Aktierna i den europeiska utrustningstillverkaren ASML Holding NV, vars främsta kund är TSMC, föll med så mycket som 3 procent på torsdagen.

De åtgärder som presenterades förra veckan är Biden-administrationens mest aggressiva hittills när den försöker stoppa Kina från att utveckla teknisk kapacitet som den ser som ett hot. Åtgärderna, som har retat upp Peking, hotar att störa en global ekonomi som redan har att göra med en potentiell global recession, stigande inflation och kvardröjande försörjningsproblem.

Historien fortsätter

”Företagets nedskärning med 10 procent av målet för helårets kapitalinvesteringar innebär en långvarig svaghet i efterfrågan på smarttelefoner och PC-chip”, säger Charles Shum, analytiker på Bloomberg Intelligence.

Cheferna sade att de fått en licens från USA för att fortsätta att driva och bygga ut sina 16 nanometer- och 28 nanometerlinjer i Nanjing i Kina, och att de därmed anslöt sig till företag från SK Hynix Inc. till Samsung Electronics Co. för att säkra snäva undantag från chiprestriktionerna från Washington.

Medlen gör det möjligt för Asiens tre största chiptillverkare att behålla sina befintliga anläggningar och verksamheter på världens största halvledarmarknad, till exempel genom att köpa, importera och uppgradera amerikanska verktyg. De kan också tillåtas att utöka befintliga anläggningar som omfattas av licenserna – vilket i TSMC:s fall innebär mer mogna noder som ligger flera generationer efter den senaste tekniken. Det är dock oklart om utländska företag kommer att tillåtas att avancera i teknikstegen eller om amerikanska anställda kommer att få arbeta på linjerna i Kina.

TSMC till världen: Vi har inga goda nyheter för er: Tim Culpan

Bidenadministrationens åtgärder begränsar möjligheten för företag som använder amerikansk teknik att sälja produkter till Kina. De omfattar restriktioner för export av vissa typer av chip som används inom artificiell intelligens och superdatorer, och även strängare regler för försäljning av halvledarutrustning till alla kinesiska företag.

Restriktionerna gör det svårare för chiptillverkare att flytta sina lager och drabbar TSMC hårdare än tidigare åtgärder från USA, sade analytiker från Fubon Research under ledning av Sherman Shang i en kommentar i veckan. Begränsningarna innebär att cirka 5-8 procent av TSMC:s totala intäkter sannolikt kommer att begränsas, sade de. Bloomberg Intelligence uppskattar att TSMC kan förlora mer än 10 % av sin årliga försäljning på grund av restriktionerna.

Det är ”för tidigt att ge en specifik siffra, men lagerkorrigeringen kommer troligen att få sin största effekt någon gång under första halvåret 2023”, sade vd C. C. Wei till analytiker vid en telefonkonferens. Effekten av de amerikanska inskränkningarna kommer att vara hanterbar, sade han.

Ändå satsar Taiwans största företag på sin enorma storlek och branschledande teknik för att navigera sina största utmaningar på flera år. Hsinchu, Taiwan-baserade TSMC är världens största kontraktstillverkare av chip, som producerar för bland annat Qualcomm Inc., Apple Inc. och Nvidia Corp. som alla säljer en betydande del av sina produkter på den kinesiska marknaden.

På torsdagen bekräftade cheferna sina långsiktiga mål för intäkterna och förklarade 2023 som ett tillväxtår. TSMC lovade också att fortsätta expandera runt om i världen vid behov.

”TSMC:s prognos om minst 43 procent årlig försäljningstillväxt och 59,5 procent bruttomarginal ligger över konsensusprognoserna och indikerar en mycket mild omedelbar påverkan från de nya amerikanska restriktionerna”, sade Shum.

Utsikterna för elektronikindustrin hade börjat mörkna redan innan den omvälvning som Bidens restriktioner medförde.

Makroekonomiska chocker har dämpat konsumenternas efterfrågan och företagens utgifter, samtidigt som osålda lager hos PC-leverantörerna byggts upp. Leveranserna av stationära och bärbara datorer under tredje kvartalet sjönk med 15 % enligt IDC:s uppgifter, och chipföretag som Advanced Micro Devices Inc. har sagt att de blev överraskade av hur snabbt och kraftigt nedgången i efterfrågan var. Minnestillverkarna Micron Technology Inc. och Kioxia Holdings Corp. har meddelat att de har minskat sin produktion med så mycket som 30 % för att försöka stabilisera priserna.

TSMC kanske inte kan förlita sig på en ihållande efterfrågan på produkter från Apple, dess viktigaste kund, vars tillväxt har gynnat den taiwanesiska tillverkaren i åratal.

Samtidigt som det kaliforniska företaget har lanserat nya typer av chip för att öka prestandan i sina enheter har det nyligen backat från planerna på att öka produktionen av sina nya iPhones, vilket väcker ytterligare frågor om den underliggande efterfrågan på elektronik.

(Uppdateringar med aktier)

©2022 Bloomberg L.P.