Textstorlek

Tesla rapporterar sitt resultat för det fjärde kvartalet på onsdag kväll.

Patrick T. Fallon / AFP via Getty Images

Tesla

rapporterar sin resultat för det fjärde kvartalet snart, och investerare i Elon Musks bilföretag kan få se mer volatilitet än någonsin.

Allt är i förändring och investerare kommer att leta efter insikter om efterfrågan, prissättning, vinstmarginaler, produktion och konkurrens.

När det gäller resultatet för det fjärde kvartalet tror Wall Street att Tesla (ticker: TSLA) kommer att tjäna 1,15 dollar per aktie på en försäljning på 24,3 miljarder dollar, enligt FactSet. Under det senaste kvartalet, det tredje, tjänade Tesla 1,05 dollar per aktie på en försäljning på 21,5 miljarder dollar.

Att slå vinsten för det tredje kvartalet med en slant borde vara lätt med nästan 3 miljarder dollar i ytterligare försäljning, men Tesla började rabattera bilar i Kina och USA innan året var slut. Efterfrågan började avta, särskilt i USA, då köparna började vänta på att nya skattelättnader för inköp av elbilar skulle träda i kraft.

Det var dock fortfarande ett rekordkvartal för leveranser. Tesla levererade 405 278 fordon under det fjärde kvartalet, vilket är en ökning från 343 820 levererade fordon under det tredje kvartalet.

Analytiker räknar också med 4,4 miljarder dollar i rörelseresultat för fjärde kvartalet, en ökning från 3,7 miljarder dollar i tredje kvartalet. Dessa uppskattningar innebär att vinstmarginalerna kommer att förbättras sekventiellt. Bättre marginaler kommer att välkomnas av investerarna, men de kommer att vilja ha en indikation på vad de kan förvänta sig för marginaler 2023.

Tesla har sänkt priserna i Kina, USA och runt om i världen de senaste veckorna. Vissa amerikanska modeller har sänkts med så mycket som 20 procent. Lägre priser bör leda till högre försäljningsvolymer, men det finns ingen konsensus på Wall Street om hur det påverkar vinsten.

Barron’s Daily

En morgonbriefing om vad du behöver veta den kommande dagen, inklusive exklusiva kommentarer från Barron’s och MarketWatch-skribenter.

De nuvarande uppskattningarna för 2023 års driftsvinst varierar från 8,7 miljarder dollar till 23,5 miljarder dollar, med ett genomsnitt på 15,5 miljarder dollar. Spridningen på 14,8 miljarder dollar är nästan 100 procent av den nuvarande uppskattningen. Före alla nedskärningar var vinstspännvidden ungefär 75 % av den genomsnittliga uppskattningen på 22,2 miljarder dollar.

Investerare, kommer att vilja ha lite vägledning från ledningen om hur året kommer att utvecklas. Tesla ger vanligtvis inte detaljerad finansiell vägledning. Investerarna får vänta och se vad företaget avslöjar på onsdag.

”Investerare förväntar sig en återställning av biltillverkningsmarginalerna till mitten av 20-talet”, skrev Oppenheimer-analytikern Colin Rusch i en forskningsrapport från den 19 januari.

Teslas bruttovinstmarginal för bilindustrin, exklusive eventuell påverkan från regulatoriska krediter, har i genomsnitt legat på cirka 28 procent under de senaste kvartalen. Wall Street räknar med en bruttovinstmarginal för bilar på 23 % år 2023. Allt som ser ut som om marginalerna kommer att hamna på eller under 23 % kan bli en besvikelse och resultera i en svagare aktiekurs.

Rusch värderar Tesla-aktien till Hold och har inget kursmål för aktien. Sammantaget följer kursmålen för Tesla-aktien aktien lägre. I måndags sänkte Truist-analytikern William Stein sin riktkurs till 245 dollar från 299 dollar. Han ger Tesla-aktien betyget Buy. Det gör även UBS-analytikern Patrick Hummel. Han sänkte sitt kursmål på måndagen till 220 dollar från 350 dollar.

Den genomsnittliga prismålet ligger nu på cirka 209 dollar per aktie, vilket är en nedgång på cirka 50 dollar per aktie sedan Tesla började sänka priserna.

Tidigare i år var aktierna ned 12,2 % i kölvattnet av nedslående leveranser under fjärde kvartalet. Sedan kom prissänkningarna för elbilar, och uppskattande investerare skickade upp aktierna med mer än 20 %.

Inför måndagens handel har Tesla-aktien stigit med cirka 8,3 % hittills i år.

S&P 500
har stigit med cirka 3,5 %.

Nasdaq Composite
har stigit med cirka 6,4 %.

Optionsmarknaderna antyder att Tesla-aktien kommer att röra sig cirka 10 % uppåt eller nedåt efter vinsten. Aktierna har i genomsnitt rört sig cirka 8 % upp eller ner efter de fyra senaste kvartalsrapporterna.

Skriv till Al Root på allen.root@dowjones.com