Textstorlek

Tesla rapporterade en vinst per aktie på 1,19 dollar per aktie för det fjärde kvartalet med en försäljning på 24,3 miljarder dollar.

Anna Moneymaker/Getty Images

Tesla utställd fast nummer i ett kvartal som är avgörande för elbilsjätten. Men det nuvarande resultatet är mindre viktigt än prognoserna. Och även om mycket fortfarande är i rörelse,

Tesla

Tesla förväntar sig att kunna skapa de bästa marginalerna i bilbranschen samtidigt som man utvecklar nästa generations fordonsplattform.

Kort sagt vill Tesla (ticker: TSLA) hålla trycket på sina konkurrenter, även när den globala ekonomin försvagas.

Tesla skakade om den globala bilindustrin tidigare i år genom att sänka priserna med upp till 20 procent för att stimulera den långsamma försäljningen. Företaget kunde göra detta eftersom det har en kostnadsfördel jämfört med andra tillverkare av elbilar. Den billigare plattformen kan bli Teslas nästa salva när företaget försöker utöka sin position som världens största tillverkare av elbilar.

”Priset spelar verkligen roll”, sade vd Elon Musk under vinstsamtalet. ”De här förändringarna gör skillnad för genomsnittskonsumenten.”

Tesla rapporterade en vinst per aktie för fjärde kvartalet på 1,19 dollar från en försäljning på 24,3 miljarder dollar. Rörelseresultatet var rekordhöga 3,9 miljarder dollar, en ökning från det tidigare rekordet: 3,7 miljarder dollar i det tredje kvartalet.

Wall Street hade räknat med en vinst per aktie på cirka 1,13 dollar och en rörelsevinst på 4,2 miljarder dollar från 24,7 miljarder dollar i försäljning. Det fria kassaflödet för kvartalet uppgick till 1,4 miljarder dollar. Analytiker förväntade sig 2,7 miljarder dollar. När det gäller framtiden sade Tesla att man planerar att producera 1,8 miljoner enheter år 2023. Gatan räknar med cirka 1,9 miljoner enheter.

Alla siffror ser bra ut. De viktigaste siffrorna låg lite under gatans uppskattningar, men Tesla-aktien har redan sjunkit med cirka 35 % under de senaste tre månaderna. Förväntningarna var inte så höga inför rapporten.

Aktien steg med 3,8 % strax efter det att resultaten offentliggjorts och handlades till nästan 150 dollar per styck. Aktierna lugnade ner sig och steg med cirka 1,5 % till 146,50 dollar. Tesla-aktien stängde upp 0,4 % till 144,43 dollar i onsdagshandeln. S&P 500 och Dow Jones Industrial Average var båda oförändrade under dagen.

Det är en relativt dämpad reaktion, med tanke på hur viktig intäktsutropet är. Aktierna bör röra sig mer på torsdag efter att investerarna har smält alla detaljer från företagets telefonkonferens.

Inför samtalet erbjöd Tesla ett par nyheter för investerare.

Teslas nya fabriker i Austin, Texas, och Berlin, Tyskland, producerade cirka 3 000 bilar i veckan i slutet av 2022. För Berlin är det en ökning från cirka 2 000 bilar per vecka i slutet av det tredje kvartalet. Tesla hade ingen veckoproduktionssiffra angiven för Austin när företaget senast redovisade sina resultat.

Tesla sade också att dess nästa generations fordonsplattform är under utveckling. Det är en EV med lägre pris, något som investerare har letat efter. Det kommer att utöka Teslas potentiella marknad.

CFO Zachary Kirkhorn sade att ”kundernas intresse är fortsatt stort”, vilket är ett tecken på att efterfrågan håller i sig efter prissänkningarna. Han tillade att nedskärningarna kommer att påverka vinstmarginalerna utan att ge alltför många detaljer. Han sade dock att marginalerna ”kommer att förbli sunda och branschledande”.

Det har funnits många viktiga resultatrapporter i företagets historia. Det fjärde kvartalet 2022 kan vara den viktigaste.

År 2010 rapporterade Tesla sitt första hela kvartal som ett börsnoterat företag, under vilket företaget genererade ca. 31 miljoner dollar i försäljning. från den ursprungliga Roadstern. Det fanns kvartal då EV-pionjären började leverera Model S – den första massproducerade bilen – 2012 och den billigare Model 3 2017. Det fanns också det tredje kvartalet 2019, då Tesla gjorde en överraskande vinst.

När det gäller det här kvartalet,

Tesla

är nu den mest aktivt handlade aktien på den amerikanska marknaden och står inför en tuffare ekonomisk miljö med stigande räntor, förhöjd inflation och recessionsrisker. Dessutom fortsätter konkurrensen om elbilar att öka, och investerarna är också försiktiga med Musks nya roll som ägare av den sociala medieplattformen Twitter.

Osäkerheten kring vinstmarginalerna är stor för investerarna. För 2022 genererade Tesla bruttovinstmarginaler på cirka 26 procent från sin fordonsverksamhet. För helåret 2023, efter prissänkningarna, bör bruttovinstmarginalerna för bilindustrin sjunka till mellan 17 och 22 procent.

Investerare bör vara redo för handelsvolatilitet på torsdag. Optionsmarknaderna antyder att aktien kommer att röra sig cirka 10 % uppåt eller nedåt efter resultatrapporten. Aktien har i genomsnitt rört sig cirka 8 % upp eller ner efter de fyra senaste kvartalsrapporterna. Aktierna har stigit två gånger och fallit två gånger under den perioden.

Under onsdagens handel har Tesla-aktien stigit med cirka 17 % hittills på årsbasis.

Nasdaq Composite
har stigit med cirka 8 %.

Skriv till Al Root på allen.root@dowjones.com