Smärtan för Tesla-investerare är oändlig när en tuff vecka går mot sitt slut.

Tesla-aktien föll med ytterligare 4 % idag, vilket innebär att den sjönk till fleråriga bottennivåer och gav aktien en nedgång på nästan 16 % för veckan, vid middagshandeln.

Teslainvesterare har gett vd Elon Musk skulden för den kortsiktiga svagheten i aktien, med Twitter som främsta källa till kritiken. Långsiktiga aktieägare ser honom som distraherad från att driva Tesla och överger företaget. under en kritisk period, och genom att nyligen ha sålt aktier har aktien pressats nedåt.

Gary Black, en framstående långsiktig aktieägare i Tesla, tror att dagens svaghet kan bero på fler försäljningar:

Om det är sant kommer detta efter en inlämning i veckan där Musk avslöjade att han sålde 22 miljoner aktier i Tesla med början i måndags och avslutat i onsdags. Värdet på försäljningen var cirka 3,6 miljarder dollar.

Detta ledde till att Wall Street-analytikerkollektivet väger in rörelserna, som kommer vid en dålig tidpunkt för Teslas aktieägare.

”Twitters mardröm fortsätter när Musk använder Tesla som sin egen bankomat för att fortsätta att finansiera Twitters röda papper, vilket blir värre för varje dag som går då fler annonsörer flyr plattformen på grund av kontroverser. [increasingly] driven av Musk”, skrev Wedbushs Dan Ives i en kommentar igår. ”I slutet av april sa Musk att han var färdig med att sälja Tesla-aktier, istället har raka motsatsen hänt och satt massiv press på Tesla-aktier som har utvecklats betydligt sämre än marknaden sedan Musk tog över Twitter i slutet av oktober.”

Goldmans Mark Delaney upprepade en känsla som har skrikit högt av Teslainvesterare den här veckan – Musk måste återvända tillbaka till Tesla och fokusera företaget på den uppgift som ligger framför oss, nämligen att fortsätta den globala ersättningen av ICE-fordon med EV:er.

Tesla måste flytta tillbaka företagets konsumentfokus till dess ”kärnattribut hållbarhet och teknik”, sade Delaney, för att överträffa sina långsiktiga förväntningar på Tesla.

Trots den negativa stämningen med Tesla på kort sikt i analytikerkollektivet ser en analytiker Tesla som en köpmöjlighet.

Historien fortsätter

”Till nuvarande priser anser vi att Tesla-aktier är undervärderade och handlas i 4-stjärnigt territorium”, skrev Morningstar-analytikern Seth Goldstein i en kommentar igår.

Trots den ekonomiska motvind som Tesla möter i Kina och EU tror Goldstein att IRA:s federala subventioner för elbilar kommer att ”gynna” Tesla i USA från och med nästa år. ”Med tanke på [the IRA effect] och företagets relativt små volymer på 1,2 miljoner leveranser på 12-månadersbasis är det fortfarande troligt att det kommer att finnas en stark efterfrågan även vid en ekonomisk avmattning. Vi fortsätter att förutspå att Tesla kommer att leverera nästan 1,4 miljoner och 2,1 miljoner fordon 2022 respektive 2023.”

Pras Subramanian är reporter på Yahoo Finance. Du kan följa honom på Twitter och på Instagram.

Klicka här för de senaste trendiga aktietecknarna på Yahoo Finance-plattformen.

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube