(Bloomberg) – Singapores statliga investerare Temasek International investerade 200-300 miljoner dollar i kryptovalutajätten FTX innan den kollapsade och förbereder sig för att skriva ner hela satsningen, enligt personer med insyn i saken.

Mest lästa från Bloomberg

Michael Novogratz, miljardär och grundare av Galaxy Digital Holdings, sade att kryptokrisen kan bli värre, eftersom branschen är beredd på mer smitta från Sam Bankman-Frieds FTX-imperiums fall.

Bankman-Fried tog till Twitter på onsdagen och berättade för sina följare att ”det fanns för mycket hävstångseffekt – mer än vad jag insåg” i hans verksamhet. Detta kom några timmar efter att han skrev att FTX US hade tillräckligt med pengar för att betala tillbaka kunderna.

Krisens utfall hotar framtiden för kryptolångivare som BlockFi Inc. och Voyager Digital Ltd. Marknaderna för digitala tillgångar var stabila i en paus från den senaste tidens turbulens, med Bitcoin svävande runt 16 700 dollar.

Viktiga historier och utveckling:

  • Singapores Temasek skriver ned över 200 miljoner dollar i FTX

  • FTX lämnar en tom svart låda där due diligence brukade vara

  • Matter Labs tog in 200 miljoner dollar strax före kaoset på kryptomarknaden

  • FTX:s Crypto Kids var farligt nära att omkullkasta Futures

(Tidsreferenser är New York om inget annat anges.)

Temasek tar en smäll (6:45)

Temasek investerade mellan 200 och 300 miljoner dollar i FTX innan företaget imploderade, enligt personer som är bekanta med saken.

Temasek förbereder sig nu för att skriva av hela beloppet, sade en av personerna, som bad att inte bli identifierad eftersom ärendet är privat. En annan finansiär, Sequoia Capital, skrev ned hela värdet av sin satsning på börsen på 214 miljoner dollar, medan en person med kännedom om situationen sade att SoftBank Group Corp. förväntar sig en förlust på cirka 100 miljoner dollar på sin investering.

Historien fortsätter

FTX Hacker’s Haul (18:05 p.m. HK)

Hackaren som plundrade Sam Bankman-Frieds kollapsade kryptobörs FTX är nu en av världens största innehavare av tokenet Ether.

En plånbok som är kopplad till exploateringen bytte ut stabila mynt för cirka 49 miljoner dollar – främst Dai – mot Ether på tisdagen, enligt säkerhetsspecialisterna PeckShield.

Plånböcker på FTX tömdes på över 663 miljoner dollar i tokens, varav 477 miljoner dollar misstänks ha stulits och resten flyttats till säker lagring av FTX, enligt blockkedjespecialisten Elliptic.

Novogratz varnar för att det värsta kan ligga framför oss (18.00 HK)

Mike Novogratz säger att det värsta av kryptokrisen i kölvattnet av FTX-börsens kollaps ännu inte är över. Galaxy, det kryptofinansiella tjänsteföretag som Novogratz grundat, avslöjade i förra veckan en exponering på 76,8 miljoner dollar mot FTX.com.

Novogratz talade vid en konferens på onsdagen tillsammans med Binance Holdings Ltd:s verkställande direktör Changpeng ”CZ” Zhao. Binance-vd:n sade att han såg ett stort investerarintresse för en återhämtningsfond för kryptoindustrin som han planerar att inrätta för att hjälpa annars starka projekt som står inför en likviditetskris.

Kryptobörsen AAX behöver kapital (17:55 HK)

Att återuppta verksamheten på kryptovalutabörsen AAX beror på om den kan få fram kapital, säger företaget. Hongkongbaserade AAX avbröt uttag i måndags med hänvisning till ett glapp i en systemuppgradering.

”Om AAX inte kan säkra finansiering så att vi kan återuppta verksamheten, är AAX fast besluten att inleda rättsliga förfaranden för att säkra och säkerställa fördelningen av tillgångar”, sade företaget.

De flesta Bitcoin-handlare förlorade (14:20 HK)

En studie av hur privatinvesterare använder appar för kryptovalutaväxling tyder på att ungefär tre fjärdedelar har förlorat pengar på Bitcoin, enligt Bank for International Settlements.

Data som omfattar 95 länder från 2015 till 2022 visar att den stora majoriteten av nedladdningar av appar skedde när Bitcoins pris var över 20 000 dollar, står det i arbetsdokumentet från den Basel, Schweiz-baserade BIS.

Världens största token har sjunkit med över 70 % från den rekordnivå som nåddes för ungefär ett år sedan, pressad av den snabbt skärpta penningpolitiken och en rad enorma sprängningar hos kryptoföretag, senast FTX.

FTX Digital Markets ansöker om Chapter 15 (noon HK)

Bahamas-baserade FTX Digital Markets Ltd. har lämnat in en Chapter 15-ansökan om erkännande av ett utländskt förfarande i Southern District of New York, enligt en anmälan på domstolens webbplats.

Det är ett dotterbolag till FTX Trading Ltd, som ansökte om konkurs enligt kapitel 11 den 11 november.

–Med hjälp av Amanda Fung, Sidhartha Shukla och Suvashree Ghosh.

©2022 Bloomberg L.P.