Rishi Sunak premiärminister ekonomi pund företag recession inflation – Jason Alden/Bloomberg

Rishi Sunaks ekonomiska strategi kommer att leda till en djupare recession än vad man tidigare trott, men den kommer att hålla räntorna nere, enligt en högt uppsatt ekonom.

Thomas Pugh på RSM sade att den nya premiärministerns löfte om skattemässigt ansvarstagande tyder på att landet kan stå inför en ny våg av åtstramningar.

I kombination med levnadskostnadskrisen och stigande räntor kan detta leda till en recession som är djupare än de 2 procentenheter som tidigare prognostiserats, sade han.

Lägre skatteutgifter kommer dock sannolikt att hålla nere inflationen på medellång sikt, vilket innebär att Bank of England inte behöver höja räntorna lika aggressivt.

RSM sänkte sin prognos för toppräntorna till 4,5 procentenheter från 4,75 procentenheter och tillade att en sparbeting skulle driva den ännu lägre.

Pugh tillade: ”För tillfället kommer finansmarknaderna att följa den nya premiärministern mycket noga och kommer att vilja se bevis för att han tänker hålla fast vid det budskap om finanspolitisk disciplin som han lade fram under den förra ledarkampanjen.

”Alla tecken på att han avviker från den finanspolitiska disciplinen kommer sannolikt att skrämma finansmarknaderna och resultera i ett nytt pundfall och en ökning av avkastningen på guldmynt.”

Ruth Gregory, senior ekonom i Storbritannien på Capital Economics, tillade: ”På det hela taget innebär nyheten att Rishi Sunak blir nästa premiärminister att de stora nedåtriskerna för ekonomin som en långvarig period av politisk instabilitet och en betydande finanspolitisk åtstramning innebär har minskat.

”Men med en finanspolitisk åtstramning som fortfarande är på väg är risken att recessionen i slutändan blir djupare eller längre än vad vi för närvarande förväntar oss.”

Följ de senaste uppdateringarna nedan.

05:35 PM

FTSE klättrar när handlare välkomnar Sunaks utnämningar

Londons marknader visade sig vara motståndskraftiga på måndagen då handlarna i stort sett välkomnade tillkännagivandet att Rishi Sunak kommer att bli nästa premiärminister.

Det skedde mitt i en bred förbättring av stämningen på de globala marknaderna, som har stärkts av avtagande krav på höga räntehöjningar.

FTSE 100 slutade dagen upp 44,26 punkter, eller 0,64 procentenheter, på 7 013,99.

Historien fortsätter

Det förbättrade handelssentimentet var också tydligt i de långsiktiga räntorna på guldmyntfoten, som sjönk ytterligare på måndagen.

Sterling slutade dagen marginellt lägre, 0,06 procentenheter mot dollarn, efter en stadig nedgång efter att den stigit kraftigt tidigt på måndagen efter inledande spekulationer om att Sunak var på väg att ta toppjobbet.

De största höjdarna i FTSE 100 var Pearson, som steg med 77,6 pence till 965 pence, efter att företaget redovisat en 7-procentig ökning av försäljningen och bekräftat att det är på väg att minska sina kostnader med 100 miljoner pund fram till 2023.

Därefter följde Persimmon, upp 54,5 pence till 1 273 pence, SSE, upp 58 pence till 1 508 pence, Barratt, upp 13 pence till 361,2 pence, och Berkeley group, upp 123 pence till 3 429 pence.

05:07 PM

Marknaderna är fortfarande ”febriga” men Storbritannien återfår trovärdighet, enligt Bank of England

Bank of Englands vice guvernör, Dave Ramsden, har varnat för att finansmarknaderna fortfarande är oroliga och uppmanat till en återgång till stabilitet kring beslutsfattandet.

Ramsden sade att trovärdigheten håller på att återvända efter den turbulens som utlöstes av den avgående premiärministern Liz Truss minibudget, men varnade för att ”marknaderna fortfarande är ganska febriga”.

När han talade inför finansutskottet i parlamentet sade Ramsden: ”Trovärdighet är svårt vunnet och lätt förlorat. Denna trovärdighet håller på att återvinnas. Detta måste följas upp. En återgång till den typ av stabilitet som råder i fråga om politikutformning och utformning av finanspolitiska händelser kommer att vara mycket viktig.”

Han tillade: ”Marknaderna är fortfarande ganska febriga, saker och ting har inte lugnat ner sig än, och det beror inte bara på politiska förändringar, utan också på att folk kommer att försöka tänka på vad MPC kommer att göra härnäst, hur utmanande är den finanspolitiska miljön för Storbritannien. Det finns stora frågor som kvarstår.”

04:54 PM

Sunak: Storbritannien står inför en ”djup ekonomisk utmaning

Storbritannien står inför allvarliga ekonomiska utmaningar och behöver stabilitet och enighet, sade Rishi Sunak på måndagen i sitt första offentliga tal efter att han utsetts till ledare för det konservativa partiet och snart till premiärminister.

”Det råder ingen tvekan om att vi står inför en djupgående ekonomisk utmaning”, sade Sunak. ”Vi behöver nu stabilitet och enighet, och jag kommer att göra det till min högsta prioritet att föra vårt parti och vårt land samman.”

Han tillade att det var ”det största privilegiet i mitt liv att kunna tjäna det parti jag älskar och ge tillbaka till det land jag är skyldig så mycket”.

04:43 PM

Sunak-reaktion: Marknaderna väntar på ”tydliga och beslutsamma” åtgärder

Marknaderna väntar på ”tydliga och beslutsamma åtgärder” från den nya premiärministern, har en ekonomiexpert varnat.

Paul Johnson, chef för Institute for Fiscal Studies, sade att Rishi Sunak står inför ”svåra beslut” när han försöker lugna investerarna efter turbulensen under Truss-administrationen.

Han sade till BBC: ”Marknaderna är fortfarande något skrämda och de kommer att vilja se några tydliga och beslutsamma åtgärder, kanske mer än de skulle ha krävt (om) vi inte hade haft all denna upprördhet under de senaste veckorna.”

04:10 PM

Reaktion: Företagsledare kräver stabilitet när Sunak utses till ny premiärminister

Företagsledare har krävt stabilitet efter att Rishi Sunak utsetts till ny ledare för det konservativa partiet och tredje premiärminister på två månader.

Handelsgruppen Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), som företräder biltillverkare, efterlyste en strategi som ”lugnar marknaderna, stärker det skadade konsumentförtroendet och ser till att Storbritannien ses som investeringsbart”.

Mike Hawes, SMMT:s verkställande direktör, tillade: ”Som en viktig investerare och arbetsgivare kan bilindustrin bidra till att driva på den ekonomiska återhämtningen, men vi behöver verkligen en period av stabilitet och en ram för konkurrenskraft.”

Melanie Leech, verkställande direktör för British Property Federation, tillade: ”De senaste månaderna har skadat Storbritanniens internationella rykte och ekonomiska ställning, landet behöver snarast ett starkt och kompetent ledarskap för att återuppbygga förtroendet.

”Den nya premiärministern måste bekräfta sin ledningsgrupp så snart som möjligt och ge klarhet i sin strategi för att stabilisera ekonomin och sina politiska prioriteringar.”

03:33 PM

Överlämnande

Det var allt från mig för idag – tack för att ni följde med! Jag lämnar nu över till min kollega Rachel Millard.

03:20 PM

Saudi Aramco-chef ”tillbringade en vecka i indiskt fängelse

En brittisk chef vid Saudi Aramco tillbringade en ”skrämmande” vecka i indiskt fängelse efter att ha arresterats för att ha tagit med sig en förbjuden satellittelefon till en yogaresa i landet.

Matthew Field har mer att berätta:

Fergus MacLeod, chef för investerarrelationer vid världens största oljeproducent, greps av polisen när han besökte nationalparken Valley of Flowers i Himalaya, nära gränsen till Kina.

Det är olagligt för utländska medborgare att använda satellittelefoner i Indien utan regeringens tillstånd. Telefonerna förbjöds efter att de använts av terrorister under Mumai-attackerna 2008.

MacLeod, 62, sade att han hade köpt telefonen, som ansluts via satellit för att ge mobiltelefontäckning, lagligt i Storbritannien för att använda den när han reste till avlägsna delar av Saudiarabien i affärer. Myndigheter i Indien rapporterade att de upptäckt en signal från telefonen, som lämnats påslagen nära den omtvistade gränsen mot Kina.

Chefen hölls i en gemensam cell i ett fängelse i Chamoli i delstaten Uttarakhand efter att han gripits den 12 juli, rapporterade Financial Times.

MacLeod berättade för tidningen att han samarbetade med myndigheterna och släpptes mot borgen, men att han nekades begäran att tala med en advokat, den brittiska högkommissionen eller släktingar.

03:04 PM

Sunak: Ekonomisk stabilitet är min första prioritet.

Rishi Sunak har berättat för parlamentsledamöterna att hans första prioritet som premiärminister är att skapa ekonomisk stabilitet, och därefter kommer han att titta på att uppfylla partiets vallöften för 2019.

Sunak, som bekräftades som ledare för Tory-partiet i eftermiddag, utesluter ett tidigt parlamentsval.

The Sun rapporterar att han också lovade att ”alla partiets flyglar” kommer att ingå i hans kabinett.

02:55 PM

Sturgeon: Rishi får inte släppa fram fler åtstramningar

Nicola Sturgeon har gratulerat Rishi Sunak till hans uppstigning till nummer 10, men har ett par råd till honom…

02:38 PM

Reaktion: Marknaderna slipper extra osäkerhet

Josh Mahoney, senior marknadsanalytiker på IG Group, välkomnar ett snabbt slut på ledarvalet.

Nyheten om Rishi Sunaks framgångsrika försök att bli ny premiärminister har besparat marknaderna ytterligare osäkerhet i dag, eftersom Storbritannien i huvudsak kommer att styras genom denna kris av två kansler.

Gilt-marknaderna har verkligen reagerat positivt, med fallande avkastning som ger hopp om att vi kommer att få se lånekostnaderna fortsätta att sjunka efter en turbulent Truss-period.

Med en politik som främjar tillväxt som tillhör det förflutna befinner sig dock pundet under press med tanke på de varningssignaler som de kollapsande PMI-undersökningarna som offentliggjordes i morse ger.

Förhoppningen för många är att en stramare politik från centralbanken och regeringen snabbt kommer att driva ner inflationen utan att ekonomin skadas alltför mycket. Handlare kommer dock att förbli oroliga för att de ekonomiska konsekvenserna blir mer skadliga än väntat och att inflationen håller räntorna högre längre.

02:31 PM

BusinessLDN: Sunak måste återupprätta Storbritanniens rykte

John Dickie, chef för lobbygruppen BusinessLDN, säger att den nya premiärministern måste återupprätta förtroendet för Storbritannien.

Den nya premiärministerns viktigaste prioritering måste vara att återupprätta Storbritanniens rykte som en sund plats att investera i efter veckor av orealistisk politik, omsvängningar och förvirring. Företagen är desperata efter stabilitet från regeringen inför en utmanande vinter.

Kanslern måste fatta svåra beslut om skatter och utgifter för att återställa marknadens förtroende. Det finns dock några billiga eller kostnadsneutrala reformer som skulle ge ett starkt stöd till tillväxten.

Det handlar bland annat om att återinföra momsfri shopping för internationella besökare, reformera lärlingsavgiften och låta borgmästarna i städerna konsolidera sina finansieringsströmmar så att de kan spendera pengar på det som bäst främjar tillväxten lokalt.

Huvudstaden har en viktig roll i den brittiska ekonomins tillväxt, och vi ser fram emot att samarbeta med den nya regeringen för att stärka Londons konkurrenskraft till förmån för hela landet.

02:18 PM

Gör Storbritannien: Vi har en premiärminister som förstår sig på tillverkning

Stephen Phipson, verkställande direktör för tillverkningsindustrins organ Make UK, säger:

Vi ser fram emot att välkomna den nya ledaren för det konservativa partiet till Downing Street. Vi har haft ett långvarigt konstruktivt förhållande med Rishi Sunak under hans tid som kansler, då vi tillsammans arbetade med stöd till tillverkare under pandemin och viktiga investeringsinitiativ som Super Deduction.

Vi kommer nu att få en premiärminister som förstår den avgörande betydelsen av tillverkningsindustrin, en sektor som ger miljontals högkvalificerade arbetstillfällen.

Storbritanniens tillverkare är ett exempel på en växande framgångssaga, som bidrar med miljarder pund till BNP varje år och spelar en viktig roll i genomförandet av regeringens agenda för att höja nivån, genom att skapa välbetalda jobb där de behövs mest i hela landet.

Det är nu av största vikt att den nya premiärministern snabbt går igenom växlarna för att utveckla en plan som sätter fart på ekonomin, ger stabilitet och återupprättar förtroendet. Tillverkningsindustrin kan och måste stå i centrum för detta tänkande.

02:10 PM

Pundet stabilt och obligationer behåller sina vinster när Sunak utses till premiärminister

Pundet är stabilt medan obligationer har behållit sina vinster efter att Rishi Sunak bekräftats som ny premiärminister.

Sterling handlas på cirka 1,129 dollar – i stort sett oförändrat för dagen. Räntan på tioåriga obligationer var ned 24 baspunkter till 3,82 procentenheter.

Rishi Sunak ska tala till parlamentsledamöterna klockan 14.30.

02:03 PM

Rishi Sunak utsedd till nästa premiärminister

Rishi Sunak blir Storbritanniens nästa premiärminister efter att Penny Mordaunt i sista minuten gav upp kampen.

Mordaunt twittrade ett uttalande där hon sa att Sunak har hennes fulla stöd. Det var bara två minuter innan ett tillkännagivande om huruvida kandidaterna hade stöd av 100 parlamentsledamöter skulle offentliggöras.

01:56 PM

Oljan sjunker när Kina rädslan påverkar marknaderna

Oljan sjönk när svaga ekonomiska siffror från Kina och en skärpning av Xi Jinpings kontroll försämrade stämningen på de globala marknaderna.

Brentolja sjönk under 92 dollar per fat, medan West Texas Intermediate sjönk nära 83 dollar när investerarna smälte en rad försenade kinesiska ekonomiska data som visade på en blandad återhämtning under det tredje kvartalet.

En starkare dollar bidrog också till motvind, vilket gjorde råvaror som prissätts i den valutan mindre attraktiva, medan europeiska ekonomiska siffror pekade på krympning, vilket ökade sannolikheten för en recession i regionen.

01:24 PM

Aktier rasar på grund av farhågor för den kinesiska ekonomin när Xi omger sig med noll-Covid-akoliter.

De kinesiska aktierna rasade på måndagen när Xi Jinping stramade åt sitt grepp om makten och officiella uppgifter visade att ekonomin skulle expandera mycket mindre än väntat, med en noll-och-covid-politik som har lamslagit tillväxten.

Szu Ping Chan har mer att berätta:

Det ledande Shanghais kompositindex föll med 2 procent, medan Hongkongs Hang Seng-index föll med mer än 6 procent till den lägsta nivån sedan den stora recessionen 2009, efter att Kinas president utnämnt lojalister till kommunistpartiets toppositioner.

Det kom samtidigt som nya siffror visade att ekonomin växte med 3,9 procent under det tredje kvartalet jämfört med för ett år sedan. Även om detta var starkare än de 3,3 procentenheter som analytikerna förutspådde, ligger ekonomin långt ifrån det årliga tillväxtmålet på 5,5 procentenheter.

Xis val av tjänstemän, däribland Li Qiang, som övervakade en smärtsam två månader lång låsning i Shanghai i år, tyder på att världens näst största ekonomi kommer att fortsätta att hämmas av upprepade låsningar.

Internationella valutafonden (IMF) varnade denna månad för att den kinesiska ekonomin bara skulle expandera med 3,2 procent i år på grund av strikta Covid-kontroller och en pågående fastighetskris som har utlöst en våg av skuldinlösen.

Läs hela Szu’s berättelse här

12:46 PM

De höga kostnaderna för att köpa in sig på 1970-talet

1970-talets levnadskostnadskris i Storbritannien - PA Wire

1970-talets kris i fråga om levnadskostnader i Storbritannien – PA Wire

Konsumenter över hela Europa tar till shoppingvanor som de inte haft sedan 1970- och 80-talen när de kämpar med stigande kostnader.

En våg av ”inflationströtthet” över hela kontinenten tvingar fram en rad olika ”copingbeteenden”, bland annat att missa måltider, byta till lågprisbutikskedjor, köpa privatmärkta varor och reducerade produkter samt föråldrade varor.

Detta enligt marknadsundersökningsföretaget IRI, som fann att nästan tre fjärdedelar av de europeiska konsumenterna minskar sina utgifter för vardagliga varor, inklusive livsmedel, för att få pengarna att räcka till i samband med den förvärrade krisen kring levnadskostnaderna.

En ny undersökning visar att 71 procent av konsumenterna på sex nyckelmarknader i Europa redan har gjort betydande förändringar i hur de handlar när de kämpar för att klara av inflationen som når nivåer som inte har setts på fyra decennier.

Rapporten visar också att 58 procent av konsumenterna redan har skurit ner på de viktigaste sakerna, och 35 procent har tagit till sina personliga besparingar och tagit lån för att betala räkningar.

Ananda Roy på IRI sade: ”Det är uppenbart att konsumenternas vilja att spendera pengar är lidande och att riktningen sannolikt kommer att förvärras – med sannolikhet för ytterligare kraftiga prisökningar på grund av höga kostnader för insatsvaror och volatila energipriser.”

12:14 PM

Wall Street kommer att sjunka när Kina oroar sig för stämningen

Wall Street ser ut att inleda veckan i rött när oron för Kinas ekonomi försämrar stämningen runt om i världen.

USA-noterade aktier i kinesiska företag som Alibaba och Baidu ledde förlusterna i förhandeln, med en nedgång på 12,5 procent respektive 11,7 procent.

Det kommer efter att president Xi Jinping har gett viktiga ekonomiska poster till lojalister som stöder hans nollvisionsstrategi, vilket har underblåst farhågorna om att tillväxten kommer att offras för en ideologidriven politik.

Futures som följer S&P 500 sjönk 0,7 procentenheter medan Dow Jones sjönk 0,6 procentenheter. Den tekniktunga Nasdaq sjönk 0,8 procentenheter.

11:52 AM

Capital Economics: Den nya premiärministern måste fixa de offentliga finanserna

Ruth Gregory, senior ekonom i Storbritannien på Capital Economics, varnar för att den nya premiärministern har en tuff tid framför sig:

Oavsett hur händelserna utvecklas under de närmaste dagarna verkar det klart att nästa premiärminister (Rishi Sunak eller Penny Mordaunt) måste arbeta hårt för att återupprätta trovärdigheten i marknadens ögon genom att avslöja åtgärder för att fylla hålet i de offentliga finanserna.

Detta gör att riskerna för vår prognos om att ekonomin kommer att gå in i en recession med en nedgång i BNP från topp till botten på cirka 2 procentenheter är snedfördelade.

11:40

Paris släcker ljuset när strömavbrott hotar att bli en katastrof för Macron

Paris Macron tänder energin - Benjamin Girette/Bloomberg

Paris Macron tänder energi – Benjamin Girette/Bloomberg

Ljusets stad har dämpats lite inför en farlig vinter för den franska ekonomin, skriver Tom Rees.

Paris stänger av Eiffeltornets blinkande ljusshow en timme tidigare än normalt när staden försöker minska energiförbrukningen. Borgmästaren sänker också belysningen vid andra offentliga monument vid 22.00, och termostaten sänks i offentliga byggnader och simbassänger.

När en kylig kyla inleder hösten i den franska huvudstaden är stämningen bland energileverantörer och politiker en stämning av ökad oro – och ånger över förlorade år. Vissa experter anser att den här vintern riskerar att bli mer besvärlig för Paris än för Berlin.

Läs hela Toms rapport från Paris här.

11:08

Kinas export till Ryssland ökar med mer än en femtedel

Kinas export till Ryssland ökade med tvåsiffriga tal för tredje månaden i rad i september, vilket visar att Peking stärker sina band med Kreml även när resten av världen vänder ryggen till.

Leveranserna av kinesiska varor till Ryssland ökade med 21,2 procentenheter från året innan i dollar, vilket är en avmattning från en ökning med 26,5 procentenheter i augusti, men som ändå överträffade Kinas totala exporttillväxt på 5,7 procentenheter med stor marginal, visar Reuters beräkningar.

Västländerna minskar handeln med Ryssland i efterdyningarna av landets invasion av Ukraina, samtidigt som efterfrågan på kinesiska varor i de stora ekonomierna försvagas i samband med en ekonomisk avmattning.

Bland de främsta kinesiska exportvarorna till Ryssland fanns smartphones, generatoraggregat, grävmaskiner och containrar.

Importen från Ryssland ökade med 55,2 procent, delvis på grund av en årlig ökning av oljeimporten med 22 procent, visar tulluppgifter. Oljeleveranserna från Ryssland uppgick till 7,46 miljoner ton, vilket motsvarar 1,82 miljoner fat per dag.

10:49 AM

Arbetarna vid oljeraffinaderiet i Stanlow genomförde en inofficiell strejk

Arbetare vid oljeraffinaderiet i Stanlow uppges ha genomfört en inofficiell strejk på fredagen, eftersom stridsåtgärderna fortsätter att spridas över hela landet.

Strejken var bland entreprenörer, som återvände i morse och söker en lösning, rapporterar Bloomberg.

Stanlow, som drivs av Essar Oil, producerar omkring en sjättedel av Storbritanniens vägbränsle. Det var nära att kollapsa förra året då det kämpade för att betala tillbaka en enorm skatteväxling som sköts upp under pandemin.

Entreprenörer är för närvarande på plats medan en viktig enhet för framställning av bensin, en så kallad FCC, genomgår planerat underhåll.

10:23

Den stigande inflationen utlöser den största vågen av vinstvarningar sedan finanskrisen

Det finns fler uppgifter som belyser den ekonomiska nedgången. Hannah Boland har detaljerna:

Ökningen av levnadskostnaderna orsakar den största smärtan för företagen sedan finanskrisen, efter att antalet företag som varnar för sina vinster har ökat till den högsta nivån på 14 år.

Nya siffror från EY-Parthenon visar att det fanns 86 vinstvarningar hos brittiska börsnoterade företag under de tre månaderna fram till slutet av september, vilket är en ökning med mer än två tredjedelar jämfört med förra sommaren och den högsta nivån för perioden sedan 2008.

Uppgifterna tyder på att 28 börsnoterade företag befinner sig i ”farozonen” och har varnat för vinsterna tre gånger under det senaste året.

Typiskt sett brukar en femtedel av de företag som utfärdar tre vinstvarningar antingen gå i konkurs eller köpas upp inom ett år efter den tredje varningen.

En separat undersökning från Deloitte avslöjade att konsumenternas förtroende har sjunkit till den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes 2011, och att det för femte kvartalet i rad har sjunkit till -20 procent. Konsumenterna sade att de spenderar mindre, är mer oroliga för skulder och är nästan lika oroliga för de bredare ekonomiska utsikterna som i början av Covid-pandemin.

En femtedel av befolkningen sade att de säljer begagnade föremål för att få fram pengar.

Samtidigt visade en annan undersökning från revisionsbyrån BDO att en femtedel av de medelstora företagen anser att den nuvarande krisen kommer att bli mer utmanande än Covid-pandemin, Brexit eller bankkraschen 2008.

Läs hela Hannahs berättelse här

09:59

Reaktion: Storbritannien befinner sig definitivt i recession

Simon Harvey på Monex Europe upprepar S&P Globals varningar om att Storbritannien nästan garanterat redan befinner sig i recession.

09:50

Reaktion: UK PMI är ”fruktansvärt

Valutaanalytikern Viraj Patel har kallat de senaste ekonomiska uppgifterna för ”fruktansvärda” och önskat Rishi Sunak lycka till när han ärver en ekonomi på väg mot en recession.

09:45

Storbritannien på väg mot recession när nedgången blir djupare

Storbritannien befinner sig med största sannolikhet i en recession efter att nya uppgifter visat att den ekonomiska nedgången fördjupades i oktober.

Produktionen inom den privata sektorn minskade för tredje månaden i rad, och orderingången minskade i den kraftigaste takten sedan januari 2021.

Företagen rapporterade också en kraftig nedgång i företagens förväntningar på det kommande året, och optimismen var den lägsta sedan pandemins första dagar i april 2020.

Intensivt inflationstryck, eskalerande politisk osäkerhet och stigande räntor var de vanligaste orsakerna till den nedslående stämningen i oktober.

S&P Globals komposit-PMI sjönk till 47,2, från 49,1 föregående månad.

Chris Williamson, chefsekonom på S&P Global, sade:

Oktober månads snabbstatistik över PMI visade att den ekonomiska nedgången tog fart efter den senaste tidens politiska och finansiella omvälvningar.

Den ökade politiska och ekonomiska osäkerheten har lett till att företagsverksamheten har sjunkit i en takt som inte har setts sedan den globala finanskrisen 2009, om man bortser från månaderna med pandemilåsning.

BNP ser därför ut att falla under det fjärde kvartalet efter en trolig minskning under det tredje kvartalet, vilket innebär att Storbritannien befinner sig i recession.

09:17

Mike Ashley ökar sin andel i Hugo Boss

Hugo Boss Mike Ashley - REUTERS/Valentyn Ogirenko/Filfoto

Hugo Boss Mike Ashley – REUTERS/Valentyn Ogirenko/Filfoto

Mike Ashley fortsätter sin strategi att satsa på rivaler när han ökade sin andel i modemärket Hugo Boss.

Magnatens Frasers Group säger att man nu har en andel på 32,8 procent i det tyska lyxmärket, som värderas till 960 miljoner euro (833 miljoner pund).

Detta kommer efter att Sunday Telegraph avslöjat att Ashley också ökat sin andel i Asos till mer än 5 procent, vilket gör honom till en av de fem största investerarna i den problemtyngda nätbutikskedjan.

Aktierna i Asos steg med nästan 7 procent i den tidiga handeln, medan Hugo Boss steg något.

Läs mer om den här historien: Mike Ashley snaps up andel i kämpande Asos

08:38 AM

FTSE:s upp- och nedgångar

Efter att ha stigit något vid öppningen har FTSE 100 nu glidit ned i rött på grund av ett starkare pund och ett svagare oljepris.

Blue Chip-indexet föll med 0,5 procentenheter när pundet steg och obligationsräntorna sjönk eftersom Rishi Sunak ser ut att bli nästa premiärminister.

Energi- och gruvaktier som Shell, Glencore och Rio Tinto tappade mark när råvarupriserna föll tillbaka. Finansaktier, inklusive Prudential och HSBC, föll också kraftigt då handlare minskade sina satsningar på räntehöjningar.

Det inhemskt inriktade FTSE 250 steg med 0,5 procentenheter då investerarna tog till sig tröst av den politiska utvecklingen.

08:25 AM

Guy Hands: Storbritannien är dömt till döden om vi inte omförhandlar brexit.

Guy Hands Terra Firma Tory Brexit - Jason Alden/Bloomberg

Guy Hands Terra Firma Tory Brexit – Jason Alden/Bloomberg

Guy Hands, private equity-mycoon och Tory-anhängare, har lanserat ett skarpt angrepp på regeringen för dess hantering av ekonomin.

Han sade till BBC Radio 4:s Today-program att regeringen har satt Storbritannien på väg att bli ”Europas sjuke man”.

Han uppmanade ministrarna att omförhandla brexitavtalet och varnade för att om man inte gör det kommer det att innebära att ekonomin är ”rent ut sagt dödsdömd”.

På frågan om vad detta skulle innebära varnade han för ”stadigt ökande skatter, stadigt minskande förmåner och sociala tjänster, högre räntor och så småningom ett behov av en räddningspaket från IMF”.

08:15

Obligationsräntorna sjunker när Sunak blir den främsta kandidaten

Brittiska obligationer steg kraftigt vid öppningen efter att Boris Johnson dragit sig ur tävlingen om att bli premiärminister och lämnade Rishi Sunak som den klara förhandsfavoriten.

Kortfristiga obligationer ledde rallyt, där avkastningen på den tvååriga obligationen sjönk så mycket som 34 räntepunkter till 3,46 procentenheter. Avkastningen på den tioåriga guldmyntfoten sjönk till 3,81 procentenheter.

Handlare och även minska satsningarna på räntehöjningar från Bank of England.

08:02 AM

FTSE 100 öppnar högre

FTSE 100 har stigit en aning vid öppningen då handlare ser ett potentiellt slut på den politiska osäkerheten och Rishi Sunak närmar sig nummer 10.

Blue Chip-indexet steg marginellt till 6 973 punkter.

08:00

Gaspriserna sjunker när det milda vädret sprider sig över Europa

Gaspriserna har sjunkit till 100 euro per megawattimme för första gången sedan juni, eftersom det milda vädret och ankomsten av laster med flytande naturgas har minskat oron för vinterbrist.

De europeiska referenspriserna sjönk så mycket som 13,6 procent, även om de fortfarande handlas omkring tre gånger högre än det normala priset för den här tiden på året.

EU arbetar på en plan för att lugna krisen som inkluderar ett tak för gaspriserna. Blocket vill också vidta åtgärder för att undvika extrema pristoppar och använda sin gemensamma köpkraft i förhandlingar med säljare.

EU:s energiministrar kommer att träffas den här veckan för att fortsätta att haka på detaljerna, och handlare är angelägna om att få veta mer detaljer om utformningen av ett eventuellt pristak.

07:43

Pearson stärks av stark efterfrågan på engelska

Förlaget Pearson har rapporterat en ökning av försäljningen med 7 procent under årets första nio månader samtidigt som man bekräftar att man är på väg att uppnå kostnadsbesparingar på 100 miljoner pund fram till 2023.

Utbildningskoncernen FTSE 100 sade att försäljningstillväxten hade drivits av en återhämtning efter pandemin i engelsk språkinlärning, samt en återgång till normala tidtabeller för tentamen.

Pearson sade att försäljningen av engelsk språkinlärning ökade med 28 procent jämfört med samma period förra året eftersom ”den globala rörligheten fortsätter att förbättras i och med att gränserna öppnas igen”.

Andy Bird, VD för Pearson, sade:

Detta har varit ännu ett bra kvartal för Pearson och jag är nöjd med den fortsatta dynamik som företaget visar genom vårt skarpa fokus på leverans.

Vi genomför väl vår plan för accelererad marginalförbättring.

07:30

Liverpools hamnarbetare inleder två veckors strejk

Hundratals hamnarbetare i en av Storbritanniens största containerhamnar inleder en ny tvåveckorsstrejk och hotar att ytterligare störa försörjningskedjorna.

Nästan 600 medlemmar av fackförbundet Unite i Liverpools hamn kommer att strejka igen från och med i dag efter att fackförbundet sagt att samtalen för att avsluta en långvarig lönekonflikt slutade i ”kaos”.

United anklagade operatören Peel Ports för att ha ingripit för att blockera en överenskommelse, som man sade att man hade kommit överens om i princip.

Sharon Graham, Unites generalsekreterare, sade: ”Samtalen slutade i en fars, där den överenskommelse som Unite och ledningen kommit överens om drogs tillbaka av styrelsen. Strejkåtgärder av våra medlemmar och med Unites fulla stöd kommer att genomföras.”

Peel Ports sade att det var en ”enorm besvikelse” att arbetstagarna hade avvisat deras förbättrade erbjudande om en löneökning på 11 procent.

07:12

Mike Ashley köper andelar i Asos i svårigheter

ICYMI – Mike Ashley har utnyttjat Asos’ bombade aktiekurs för att bygga upp en andel på mer än 5 procent i modeåterförsäljaren på nätet, kan The Telegraph avslöja.

Affärsredaktör Christopher Williams har berättelsen:

Marknadskällor uppgav att Frasers Group, miljardärens börsnoterade holdingbolag, sent på fredagen meddelade Asos att man blivit en betydande aktieägare. Detta skedde några dagar efter att Asos tillkännagav en akut kostnadsbesparingsplan tillsammans med en förlust före skatt på 32 miljoner pund.

Frasers har förvärvat sitt innehav för ungefär en tiondel av vad det skulle ha kostat för bara 18 månader sedan, när Asos var på topp på den pandemiska boomen för nätshopping.

Värderingen har rasat från över 5 miljarder pund i mars förra året till drygt 500 miljoner pund i fredags, vilket gör att en andel på 5 procent är värd ungefär 25 miljoner pund. Det gör Frasers till den fjärde största aktieägaren i Asos, före Schroders men långt efter den största investeraren, den danske miljardären Anders Holch Povlsen med 26 procent.

Läs hela artikeln här

06:58

Hongkongbörserna rasar när Xi Jinping skärper greppet

Kina Xi Jinping Hang Seng - AP Photo/Andy Wong, File

Kina Xi Jinping Hang Seng – AP Photo/Andy Wong, File

Hongkongaktierna har sjunkit till den lägsta nivån på 13 år då investerarna blev skrämda av Kinas president Xi Jinpings beslut att ge viktiga ekonomiska poster till lojalister som stöder hans nollvisionsstrategi.

Det ledande Hang Seng-indexet rasade med 5 procent vid pausvilan – den svagaste nivån sedan den globala finanskrisens höjdpunkt 2009.

Shanghais kompositindex föll 0,9 procentenheter medan Shenzhen Composite Index på Kinas andra börs tappade 0,4 procentenheter.

Xis beslut att packa sitt ledarskap med anhängare samtidigt som han stramar åt sitt grepp om makten tyder på att Peking troligen inte kommer att byta strategi för att bekämpa utbrott av covid med låsningar och andra strikta åtgärder.

Farhågorna uppvägde bättre än väntade BNP-siffror för det tredje kvartalet, eftersom handlare förblev på sin vakt om utsikterna för världens näst största ekonomi.

06:44

Shell investerar 1,5 miljarder dollar i ett LNG-projekt i Qatar

Shell Qatar LNG - REUTERS/Thilo Schmuelgen/Filfoto

Shell Qatar LNG – REUTERS/Thilo Schmuelgen/Filfoto

Shell pumpar omkring 1,5 miljarder dollar i Qatars senaste gasprojekt, bara några månader efter att ha investerat i ett annat av Gulfnationens projekt.

Energijätten kommer att ta en andel på 9,4 procent i North Field South, som kommer att utöka Qatars produktionskapacitet för flytande naturgas med 16 miljoner ton per år.

Det franska företaget TotalEnergies anslöt sig till projektet i september med ett innehav av samma storlek som Shells. Qatar säljer 25 procent av projektet, vilket innebär att minst en partner till kommer att tillkännages.

Landet ökar sin produktions- och förvätskningskapacitet i samband med en global ökning av efterfrågan på gas.

Ben van Beurden, Shells verkställande direktör, sade att EU:s plan att sätta ett tak för gaspriserna skulle bli komplicerad och tillade att blocket måste minska industrins efterfrågan på gas.

Han sade: ”Jag är säker på att detta kommer att lösas på ett lämpligt och ansvarsfullt sätt som verkligen kommer att gynna både marknader och konsumenter i Europa.”

06:17

Den stigande inflationen utlöser en våg av vinstvarningar

Den kraftiga ökningen av levnadskostnaderna orsakar den största smärtan för företagen sedan finanskrisen, efter att antalet företag som varnar för sina vinster har stigit till den högsta nivån på 14 år.

Nya siffror från EY-Parthenon visar att det fanns 86 vinstvarningar hos brittiska börsnoterade företag under de tre månaderna fram till slutet av september, vilket är en ökning med mer än två tredjedelar jämfört med förra sommaren och den högsta nivån för perioden sedan 2008.

Uppgifterna tyder på att 28 börsnoterade företag befinner sig i ”farozonen”, eftersom de har varnat för vinsterna tre gånger under det senaste året.

Typiskt sett brukar en femtedel av de företag som utfärdar tre vinstvarningar antingen gå i konkurs eller köpas upp inom ett år efter den tredje varningen.

Läs mer: Den stigande inflationen utlöser den största vågen av vinstvarningar sedan finanskrisen

05:32 AM

Avon chockad av pundets fall

Chefen för den globala skönhetsjätten Avon har sagt att pundets fall i kölvattnet av den lilla budgetmarknadsturbulensen var koncernens största chock under det senaste året, samtidigt som hon jämförde pundets försäljning med den turkiska lirakrisen.

Angela Cretu, global VD för Avon International, sade till nyhetsbyrån PA att pundets dramatiska fall hade orsakat utmaningar för koncernen, som rapporterar i amerikanska dollar.

Hon sade att pundets volatilitet sannolikt skulle återspeglas i dess siffror, även om hon betonade att koncernen var väl skyddad mot valutafluktuationer.

”Att pundet sjönk – det var den största överraskningen. Jag trodde att Storbritannien var det minsta av våra bekymmer”, sade Cretu, som tidigare har ställts inför valutaproblem på en rad andra globala marknader, däribland Turkiet, som drabbades av en kollaps av den turkiska liran 2021.

”Jag skulle aldrig ha trott att… Jag skulle prata om pundet som jag skulle prata om den turkiska liran.”

Koncernen – som ägs av den brasilianska skönhetskoncernen Natura – redovisar sina siffror för det tredje kvartalet den 11 november, samtidigt som den förbereder sig för den viktiga julsäsongen.

Cretu sade att koncernen hade reagerat på de skenande kostnadsökningarna genom att göra besparingar i hela koncernen, minska kostnaderna med 100 miljoner US-dollar (90,2 miljoner pund) genom att ta bort ledningsnivåer och se över sina system i ett försök att skydda priserna.

05:23

God morgon.

Den amerikanska dollarn klarade ännu en misstänkt explosion av japanska interventioner för att stiga mot yenen på måndagen, medan de flesta aktiemarknader steg på bara antydan om en eventuell avmattning av de amerikanska räntehöjningarna.

Dollarn inledde på ett uppåtrikt humör med en tidig rusning till 149,70 yen, för att sedan ta en plötslig svacka så långt som till 145,28 på några minuter. Spekulanter verkade dock oförskräckta och tog dollarn tillbaka upp till 148,90 i en rörig handel.

5 saker för att starta din dag

1) IBM-chefen säger att en översyn av byråkratin efter brexit kommer att göra det möjligt för London att blomstra inom tekniksektorn. – Storbritannien kommer att förbli en ledande aktör i branschen trots kaoset i minibudgeten, enligt chefen för företagets brittiska avdelning.

2) Ilska i Tysklands industriella kärnområden när Putin stänger av gasen – Trycket ökar på Olaf Scholz när tillverkningsindustrin får betala priset för energibristen.

3) Storbritannien är låst i en kapplöpning mellan två hästar för att knäcka kärnfusionen, enligt ett japanskt nystartat företag – Storbritannien eller USA kommer att vara först med att utveckla reaktorer som kan generera stora mängder ren energi, säger en chef vid Kyoto Fusioneering.

4) Aktivister försöker blockera julskyltning av alkohol i snabbköpet – Kampanjer kämpar för att förhindra framträdande reklam för vin och öl efter att adventskalendrar och kex har förpassats till andra platser i kampen mot fetma.

5) Liam Halligan: Den nya premiärministern måste ta Storbritannien ur sin ödesloop med låg tillväxt. – Ja, vårt budgetläge är prekärt, men vi måste fortfarande satsa på tillväxt.

Vad hände under natten?

En nedgång i de kinesiska aktierna tog bort skenet från ett rally för aktier på andra stora asiatiska marknader på måndagen samtidigt som statsobligationsräntorna sjönk från de högsta nivåerna i flera år.

Hongkongs referensaktieindex öppnade cirka 2 procentenheter lägre då investerarna kämpade med det försenade offentliggörandet av Kinas ekonomiska tillväxtdata och avslutningen av partikongressen i Peking.

Aktierna var högre i Japan, Sydkorea och Australien medan USA:s terminer avancerade efter att aktierna på Wall Street haft sin bästa vecka sedan juni.

Handeln i de större valutorna var rörig, med yenen som pendlade mellan vinster och förluster på grund av tecken på ett andra ingripande från de japanska myndigheterna på två sessioner. Volatiliteten kommer att fortsätta, eftersom regeringens ansträngningar för att bromsa en snabb depreciering går stick i stäv med Bank of Japans ultralätta penningpolitik.