(Bloomberg) — Sam Bankman-Fried, grundare av den omstridda kryptobörsen FTX, utreds av den amerikanska finansinspektionen för potentiella brott mot värdepappersreglerna. Bahamas, där hans FTX.com-arm är baserad, frös tillgångarna hos ett lokalt handelsdotterbolag och ”närstående parter”.

Mest lästa från Bloomberg

Den krisdrabbade kryptolångivaren BlockFi sade att den inte längre kan bedriva sin verksamhet som vanligt, med hänvisning till ”bristande klarhet” i förhållande till FTX. Tidigare sade Bankman-Fried att han stänger Alameda Research, det handelshus som står i centrum för spekulationer om huruvida hans kryptobörs misskött kundmedel.

Bankman-Fried har varnat för konkurs om han inte kan säkra kapital för att täcka ett underskott på så mycket som 8 miljarder dollar. Handeln kan komma att stoppas om några dagar på FTX US, som är en separat juridisk enhet från FTX.com.

Viktiga historier och händelser:

  • FTX:s Sam Bankman-Fried står inför en undersökning av SEC när hans imperium smulas sönder

  • I Sam Bankman-Fried såg riskkapitalisterna en mönstergrundare

  • FTX:s detaljhandelsinvesterare fruktar en utplåning och får sin tro på krypto att vackla

För priser på kryptomarknaden: CRYP; för de bästa kryptonyheterna: CRYP: TOP CRYPTO

(Tiderna är US Eastern Standard om inget annat anges.)

Kryptomarknaderna drar sig tillbaka på grund av oro för FTX-smitta (12:35 i Hongkong)

Virtuella mynt var på reträtt på fredagen, med den största token Bitcoin som föll så mycket som 5,5 % och den andra rankade Ether som sjönk nästan 8 % vid ett tillfälle. Den kris som FTX genomsyras av och tecken på spridande smittspridning sänkte investerarsentimentet.

Den avtagande amerikanska inflationen hade gett en skjuts åt risktillgångar i allmänhet på torsdagen, vilket ledde till den största ökningen i en mätning av de 100 största kryptotoken sedan början av september.

Kryptoutlånaren Hodlnaut osäker på återvinning av tillgångar vid FTX (middag Hong Kong)

Historien fortsätter

Omkring 72 % av de digitala tillgångar som Hodlnaut använde på centraliserade börser innehades av FTX, med ett uppskattat marknadsvärde på 18,5 miljoner dollar (13,3 miljoner kronor), enligt dess tillfälliga rättsliga förvaltare. Omfattningen av återvinningen av dessa digitala tillgångar är för närvarande osäker, tillade de.

Den omstridda kryptoutlånaren BlockFi pausar uttag (8:45 p.m.)

Den problemtyngda kryptolångivaren BlockFi säger i ett uttalande på Twitter att företaget inte längre kan bedriva verksamheten som vanligt, med hänvisning till ”en brist på klarhet” om statusen för FTX.com, FTX och Alameda Research.

Företaget sade att det begränsar plattformsaktiviteten och pausar kunduttag. BlockFi bad kunderna att inte sätta in pengar för tillfället.

FTX US Legal Chief Tells Tells Working to Preserve Platform (8 p.m.)

FTX US chefsjurist Ryne Miller säger i ett internt memo att han arbetar med rådgivare för att bevara ”allt som kan bevaras” av kryptobörsen.

”Vi bör inte vara optimistiska för ett resultat som är positivt”, skrev Miller. ”Jag arbetar med externa rådgivare för att vara bäst förberedd för att navigera FTX-enheterna till nästa steg.”

Sponsor till viktig amerikansk krypto-lag som ger CFTC befogenheter ska se över lagstiftningen (19.00)

John Boozman, en av de främsta medsponsorerna till en lagstiftning som skulle ge Commodity Futures Trading Commission mer makt att övervaka digitala tillgångar, sade att lagförslagets stödjare ”tar en titt uppifrån och ner för att se till att den upprättar de nödvändiga skyddsåtgärder som den digitala råvarumarknaden desperat behöver”.

”Ordförande Stabenow och jag är fortsatt engagerade i att föra fram en slutlig version av DCCPA som skapar ett regelverk som möjliggör internationellt samarbete och ger konsumenterna större förtroende för att deras investeringar är säkra”, tillade han.

Han syftade på Debbie Stabenow, som tillsammans med Boozman är ledare för senatens jordbrukskommitté. DCCPA hänvisar till lagförslaget, Digital Commodities Consumer Protection Act of 2022.

Mäklaren Genesis derivatenhet har cirka 175 miljoner dollar på FTX-plattformen (18:20)

Kryptomäklaren Genesis sade att dess derivatverksamhet har cirka 175 miljoner dollar ”i låsta medel” på företagets FTX-handelskonto.

”Detta påverkar inte vår market-making-verksamhet”, sade företaget i en Twittertråd och tillade ”vårt operativa kapital och våra nettopositioner i FTX är inte väsentliga för vår verksamhet”.

Nedfallet från FTX-imperiets kollaps har gjort att investerarna är oroliga för risken för smittspridning.

Bahamas försöker sätta FTX.com under konkursförvaltning (17:50)

Bahamas värdepapperskommission har fryst tillgångarna hos FTX Digital Markets ”och närstående parter”. En frysning av tillgångarna var ”det kloka tillvägagångssättet” för att bevara tillgångarna och stabilisera företaget, sade myndigheten på torsdagen i ett uttalande.

En advokat har utsetts till provisorisk likvidator när Bahamas värdepapperstillsynsmyndighet försöker placera den belägrade kryptobörsen i tvångsförvaltning.

”Kommissionen är medveten om offentliga uttalanden som tyder på att kundernas tillgångar har hanterats felaktigt, misskötts och/eller överförts till Alameda Research. Baserat på kommissionens information skulle alla sådana åtgärder ha stått i strid med normal förvaltning, utan kundens samtycke och potentiellt olagliga”, heter det.

Junioranställda försöker sälja tillgångar med Bankman-fritagning (14:20)

Anställda på den amerikanska kryptobörsen för samtal om att sälja delar av verksamheten, inklusive vissa tillgångar som Bankman-Fried samlat på en svepande förvärvsträning över branschen, enligt två personer med direkt kännedom om saken, som begärde anonymitet eftersom samtalen är privata.

Vita huset övervakar kryptomarknaderna (13:52)

Biden-administrationen är medveten om den senaste utvecklingen kring kryptovalutor och kommer att ”fortsätta att övervaka situationen”, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre till reportrar på torsdagen.

Jean-Pierre sade att Vita huset anser att kryptovalutamarknaderna kräver ”ordentlig tillsyn”, men avböjde att kommentera specifika åtgärder som tillsynsmyndigheter kan eller bör vidta.

”De senaste nyheterna understryker ytterligare dessa farhågor och belyser varför det verkligen behövs en försiktig reglering av kryptovalutor”, sade Jean-Pierre vid sin dagliga presskonferens.

FTX US säger att handeln kan stoppas om några dagar (13:31)

FTX US, den amerikanska enheten för Bankman-Frieds kryptobörs, säger att handeln kan komma att stoppas på den inom några dagar. FTX.com och FTX US är separata enheter med separat ledningspersonal, teknisk infrastruktur och licensiering, men har liknande ägare och investerare, har företrädare för företagen tidigare sagt.

Japan slår ner på den lokala FTX-enheten och fryser börsverksamheten (12:52 p.m.)

Japans regering har beordrat FTX.com:s lokala dotterbolag att avbryta en del av sin verksamhet, med motiveringen att det inte har någon struktur på plats för att på ett korrekt sätt kunna erbjuda användarna växlingstjänster för kryptovalutor.

FTX återupptar uttag efter två dagars uppehåll (12:28 p.m.)

FTX.com har återupptagit uttag på plattformen, enligt blockkedjedata, efter att ha stoppat sådan verksamhet i tisdags. Nansen och Kaiko, ett annat blockkedjedataföretag, bekräftade båda de återupptagna aktiviteterna. FTX behandlade uttag till ett värde av 8 miljoner dollar på en timme i torsdags, enligt Nansen.

Bankman-Fried stänger ner handelsföretag (11:40)

Bankman-Fried stänger Alameda Research, handelshuset i hjärtat av sitt imperium för digitala tillgångar, eftersom han söker sista finansieringsvägen för att rädda sin krisdrabbade kryptobörs FTX.

–Med hjälp av Yueqi Yang, Muyao Shen, Jordan Fabian, Takashi Nakamichi, Nao Sano, Philip Lagerkranser och Derek Decloet.

©2022 Bloomberg L.P.