Tesla (TSLA) investerare har redan förlorat mer än 700 miljarder dollar på aktien på ett år. Hur mycket mer kan denna S&P 500-aktie sjunka? Mycket.

X

Aktierna i elbilstillverkaren föll med mer än 60 % förra året. På tisdagen har aktierna sjunkit med ytterligare 12 % till 108,10. Det raderar vinster som går tillbaka till 2020. Investerare i Tesla-aktier, inklusive Elon Musk själv, har gått ner rejält.

Vad förändrades? Investerarna insåg äntligen att Tesla ”nu officiellt är ett bilföretag”, säger Nicholas Colas på DataTrek Research. Och av den anledningen kan det förtjäna att handlas som ett sådant. Och det kan innebära att det bara är värt 30 per aktie – eller 72 procent mindre än vad det är värt nu.

”General Motors (GM) och Ford (F) har ett börsvärde på 49 respektive 45 miljarder dollar. Teslas marknadsvärde är 396 miljarder dollar. Låt oss säga att Tesla förtjänar att vara värt GM och Ford tillsammans, för ett marknadsvärde på 94 miljarder dollar. Det skulle ge TSLA:s aktie 30 dollar per aktie”, säger Colas.

Tesla-aktien chockar S&P 500-investerare

Tesla finns redan på en del investerares lista över att undvika aktier i S&P 500.

”Den här aktien stöddes av en stimulansfylld ekonomi som sköt upp dess marknadsvärde till en extremt hög triljonersvärdering och det var verkligen en ’story’-aktie eftersom många samlades bakom Musk och den produkt de har”, säger Ken Mahoney, vd för Mahoney Asset Management. ”Även om Tesla fortfarande är en attraktiv aktie på lång sikt, med Musk som säljer så mycket och ofta, och investerare som ser honom inrikta sig på Twitter, är det inte förvånande att aktien har sjunkit med cirka 60 procent i år.”

Men hur lågt kan den här aktien egentligen sjunka?

Scenario #1 (mest optimistisk): Analytiker har rätt och aktien stiger med 114%.

Om man lyssnar på Wall Street-analytikerna är Tesla-aktien ett av de största fynden i S&P 500.

Den genomsnittliga Wall Street-analytikern tror att Tesla kommer att handlas för 235,85 per aktie om 12 månader. Om de har rätt skulle det signalera ett 114-procentigt rally i aktien. Det skulle göra Tesla till den tredje bäst presterande S&P 500-aktien nästa år efter Dish Network (DISH) och Warner Bros. Discovery (WBD). Det skulle också ge mer än 400 miljarder dollar tillbaka till Teslas investerare.

Låter det för långsökt? Åtminstone en datoriserad AI-modell anser att Tesla-aktien är värd ännu mer än så. Trefis, ett system som bryter ner vad ett företag är värt baserat på summan av dess delar, säger att Tesla-aktien är värd 217 per aktie (tänk på att det är en nedgång från 270 på bara två veckor. Det innebär att den kommer att rulla mer än 96 procent – ett ännu mer optimistiskt samtal än analytikerna. Trefis gör denna prognos utifrån antagandet att Teslas verksamhet för energiproduktion och lagring endast står för 0,5 % av aktiens värde.

Scenario #2 (mindre optimistisk): Tesla handlas som Apple och är ganska rättvist värderad

Vill du inte tro på Wall Street-analytikernas ord? Du kanske tycker att Tesla förtjänar att handlas som Apple.

Apple handlas för 20,2 gånger sin förväntade vinst 2023. Tesla, värderat på samma sätt, är värt 108 dollar per aktie, eller inom 2 % av vad det är nu. Men vad händer om du tycker att Tesla förtjänar att handlas högre eftersom det växer snabbare?

Ett annat sätt att sätta en prislapp på Tesla är att använda ett PEG-förhållande liknande Apple (AAPL).

Vad är ett PEG-förhållande? Det är ett sätt att värdera aktier som kan ha högre P-E-tal eftersom företagen växer snabbare än andra. PEG är en akties P-E-tal dividerat med dess förväntade tillväxttakt. Förhållandet hjälper dig att prissätta en aktie på ett sätt som tar hänsyn till dess höga tillväxt.

Och för Tesla kan en bra jämförelse vara Apple. På många sätt har Apple redan uppnått det som Tesla vill ha. Och Apples PEG-förhållande är 2. Om man tillämpar samma PEG på Tesla får man ett aktiekursvärde på 311. Om det stämmer betyder det att Tesla-aktien fortfarande har 182 procent uppgång. Teslas PEG-värdering hänger dock på att företaget når 29,2 % genomsnittlig årlig tillväxt. Analytiker tror att Teslas intäkter kommer att öka med 54 % i år och 38 % nästa år.

Scenario 3 (negativt): Tesla rasar 48 % för att matcha S&P 500

Tesla-aktier har handlats som om de var något speciellt i åratal. Men vad händer om Tesla bara är en annan S&P 500-aktie? Dåliga saker.

S&P 500 handlas endast för 17,6 gånger sin vinst de senaste 12 månaderna. Det är en bråkdel av Teslas höga 33,2 P-E. Vad skulle hända om Tesla handlades som S&P 500? Gör dig redo för en 48-procentig krasch utöver den smärta du redan har sett.

Om Tesla handlas för bara 17,6 gånger den efterföljande justerade vinsten på 3,24 dollar per aktie betyder det att det egentligen bara borde vara värt 57,02 dollar per aktie. Det är inte långt ifrån det lägsta 12-månaderskursmålet för alla Wall Street-analytiker på 85 per aktie.

Scenario #4 (skrämmande): Tesla kraschar 83 % och är bara en annan biltillverkare.

Vad är de värsta utsikterna för Tesla-investerare? Ironiskt nog att aktierna ska handlas som andra amerikanska biltillverkare.

Ford Motor (F) handlas endast till 5,1 gånger sin vinst. Och General Motors (GM) handlas till endast 5,9 gånger. Om man tar mittpunkten på 5,5 och tillämpar den på Teslas efterföljande vinst ger det ett värde på bara 17,82, eller en förödande 84-procentig rabatt på tisdagens pris. Förvisso är det inte en enda Wall Street-analytiker som ser detta hända.

Men idén är inte lika långsökt som den var. ”Låt oss spola tillbaka klockan till januari 2020, före all hype kring disruptiv teknik. TSLA handlades för 30/aktie då, splitjusterat”, sade Colas. ”Ja, det är ett mycket mer lönsamt företag nu. Men med det kommer förmågan att värdera det på vinst och jämföra det med andra företag i samma bransch.”

Tesla-aktien har sjunkit så mycket att den inte längre är bland de tio mest värdefulla företagen i S&P 500. Företaget är bara värt 347 miljarder dollar nu. Men som den tolfte mest värdefulla S&P 500-aktien är dess framtid fortfarande viktig.

Det är bara det att framtiden är mycket oklar.

Hur lågt kan Tesla-aktien sjunka?

Hur olika prognoser bedömer Teslas utsikter jämfört med onsdagens mittdagskurs på 109,66

Scenario
Värdet av Tesla-aktien
Implicit pris % ch.

PEG-förhållande (liknande Apple)
311.27
182%

Trefis AI-modell
217
96.7%

Wall St.-analytikernas 12-månadersmål
235.85
113.8%

PE-tal (liknande Apple)
107.87
-2.2%

Värdering av S&P 500*
57.02
-48.3%

Värdering av biltillverkare*
17.82
-83.8%

Källor: Källor: S&P Global Market Intelligence, Finanstidning, * – baserat på efterföljande P-E