Cathie Woods ARK Innovation ETF (ARKK) är tillbaka – och tillbaka i stor skala. Det är den främsta diversifierade ETF:n igen i år hittills, till stor del på grund av några fantastiska vinnare.

X

Nio av ARK Innovations aktieinnehav, inklusive Coinbase Global (COIN), Pacific Biosciences (PACB) och Exact Sciences (EXAS), har stigit med 17 % eller mer i år hittills, enligt en analys från Investor’s Business Daily av data från S&P Global Market Intelligence och MarketSmith. Och i genomsnitt har de nästan 30 aktierna i ETF:n stigit med mer än 10 %.

Och det är goda nyheter för den populära fonden med tillgångar på 6,8 miljarder dollar. Den har nu stigit med mer än 15 procent i år. Det överträffar lätt S&P 500:s avkastning på 2,4 % year-to-date. Och det gör också ARK Innovation till den främsta aktivt handlade diversifierade ETF:n, enligt Morningstar Direct.

Det är en välbehövlig studs. ETF:n förlorade mer än 60 % av sitt värde förra året, vilket gjorde den till den sämsta diversifierade ETF:n. ARK Innovation kapitaliserar på vad som verkar vara investerarnas vilja att köpa spekulativa investeringar efter 2022 års nedgång.

”Trots en trolig liten vinstnedgång 2023 – åtminstone är det vår uppfattning inom LPL Research – förväntar vi oss ett stabilt positivt år för aktier”, säger Jeff Buchbinder, chefsaktiestrateg på LPL Financial.

ARK Invest har ett fantastiskt 2023 hittills

Det har varit ett tag sedan ARK Innovation var på topp. Men det är tillbaka med en hämndlystnad.

Inte bara är ETF:n toppar för 2023 hittills, den ligger miltals före resten. Den nummer två bland de aktivt handlade diversifierade ETF:erna i år är Invesco S&P 500 High Beta (SPHB), som är fylld med några av marknadens mest volatila storbolagsaktier. Men den har bara stigit en bråkdel av vad ARK Innovation har gjort i år: 9.4%.

En stor del av ökningarna beror dock på några få aktiers fantastiska prestationer.

Cathie Woods bästa aktieval

En granskning av Woods ARK Innovation-portfölj visar att tre investeringar slår alla andra.

Kryptovalutaspel Coinbase är ETF:ns bäst presterande aktie. Det har stigit med mer än 39 % i år och har dragit nytta av en uppgång i priser på kryptovalutor. Bara priset på Bitcoin har stigit med mer än 25 % den senaste månaden. Det är en position på ungefär 4 % i ARK Innovations portfölj.

Naturligtvis är det självklart att årets Coinbase-rally är en droppe i havet i förhållande till hur mycket det sjönk 2022. Även efter rallyt i början av 2023 är aktierna i Coinbase fortfarande ned mer än 80 % från var de var 2021, på grund av en 86 %-ig nedgång 2022. Och det är också viktigt att notera att analytiker tror att företaget kommer att förlora pengar på en justerad basis per aktie under 2023, 2024, 2025 och 2026.

Andra vinnare för Cathie Wood

ARK Innovations andra bästa aktie, Pacific Biosciences, är lika spekulativ. Analytiker ser att testföretaget för humangenetik förlorar pengar så långt ögat kan se: Åtminstone fram till 2026. Men det verkar inte spela någon roll för investerarna i år. Aktierna har stigit med mer än 38 % i år, vilket har hjälpt företaget att krypa ut ur sin 60-procentiga nedgång 2022.

Intressant nog kommer fyra av ARK Innovations fem bästa aktier i år, inklusive Pacific Biosciences, från hälsovårdssektorn. Ett annat exempel är Exact Sciences, ett företag som är mest känt för Cologuard, ett mindre invasivt screeningverktyg för kolorektalcancer. Exact är en tung position för ARK Innovation, med 9,5 % av portföljen. Och det är en bra sak i år, med aktier som stigit med mer än 33 %. Och av alla ARK:s positioner är Exact den som har minskat minst från 2021: endast 16,6 %. Aktierna föll endast 36 % under 2022, vilket är mycket mindre än många andra.

Ark Innovations studs i år är imponerande. Men den gör bara en liten buckla i den massiva skada som tillfogades 2022. ARK Innovation har sjunkit med nästan 12 % på årsbasis under de senaste tre åren, enligt Morningstar Direct. Det är långt bakom S&P 500:s totala årliga avkastning på 7,4 % under denna tid.

Men hey, det är åtminstone en början.

Ett jäkla bra år hittills för ARK

De bästa aktierna i ARK Innovation ETF year-to-date

Företag
Ticker
YTD % ch.
Sektor

Coinbase Global
(COIN)
39.6%
Finansiell verksamhet

Pacific Biosciences i Kalifornien
(PACB)
38.0
Hälso- och sjukvård

Exakta vetenskaper
(EXAS)
33.7
Hälso- och sjukvård

Invitae
(NVTA)
30.1
Hälso- och sjukvård

10x Genomik
(TXG)
23.4
Hälso- och sjukvård

Roku
(ROKU)
22.7
Kommunikationstjänster

DraftKings
(DKNG)
18.0
Konsumentskydd

Roblox
(RBLX)
17.4
Kommunikationstjänster

CRISPR-behandlingar
(CRSP)
17.3
Hälso- och sjukvård

Källor: S&P Global Market Intelligence, Finanstidning, ARK Invest

Följ Matt Krantz på Twitter @mattkrantz

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Det finns en ny världsordning när 4 stora aktier som Tesla faller i bitar