Vem skulle kunna bromsa Mark Zuckerbergs kostsamma plan att svänga Meta Platforms (META) i metaversumet? Det måste vara en av de investerare som har de största förlusterna.

X

Bara 10 Meta-investerare, förutom Mark Zuckerberg, inklusive många ETF-jättar som Vanguard och BlackRock (BLK), har den största delen av det företag som tidigare var känt som Facebook, enligt en analys från Investor’s Business Daily av data från S&P Global Market Intelligence och MarketSmith. Som grupp äger de en tredjedel av företaget, vilket till och med överträffar Zuckerbergs första plats med 13 procent.

Och dessa investerare har mest att förlora på företagets beslut för ett år sedan att övergå från lukrativa sociala medier till illaluktande virtuell verklighet. De har sett hur mer än 211 miljarder dollar i marknadsvärde i deras egna nuvarande positioner har försvunnit i år. De har förlorat ännu mer än Zuckerberg, som har förlorat 85 miljarder dollar.

”Meta, som redan kämpade med att anpassa sig till förändringar i Apples policy för spårning av mobilannonser, fick se sina annonsintäkter minska med cirka 4 % jämfört med året innan under septemberkvartalet”, står det i en rapport från S&P Global Market Intelligence. ”Meta håller på att svänga sitt kärnfokus från sociala medier till framtidens metaversum, vilket inte heller faller investerarna i smaken.”

Meta-debaclet

Metas investerare betalar ett högt pris för företagets beslut att ändra sin verksamhet för ungefär ett år sedan.

Bara i år har Metas aktier sjunkit med mer än 73 procent till 89,48. Det har rakat bort mer än 650 miljarder dollar från företagets marknadsvärde. Metas förlust av marknadsvärde är mer än vad 99 procent av företagen i S&P 500 är individuellt värda. Det gör också Meta till den sämsta aktien i S&P 500 i år.

Och om du äger värdepappersfonder och ETF:er har du också en stor del av förlustaffären. Meta är ensam en 17-procentig position i Communication Services Select Sector SPDR (XLC), 12 % i Vanguard Communication Services ETF (VOX) och 10 % i iShares Global Communication Services ETF (IXP).

Men kommer dessa ETF-jättar att tala ut?

Vem håller i Meta Bag?

Meta är något ovanligt bland S&P 500-företagen eftersom grundaren Zuckerberg fortfarande är en av de största aktieägarna med 347,8 miljoner aktier. Men ETF-jättarna som grupp äger ännu mer än han.

Vanguard är aktiens näst största ägare med 180,4 miljoner aktier. Det motsvarar mer än 6,8 % av företaget. Och på grund av denna enorma positionsstorlek har Vanguard förlorat mer än 44 miljarder dollar på aktien i år.

En annan ETF-bjätte, BlackRock, är den tredje största innehavaren av Meta-aktier med 152 miljoner aktier värderade till 5,7 % av företaget. BlackRock har tappat mer än 37 miljarder dollar i år på aktien. Avrundning av de fem största innehavarna är andra aktörer inom ETF:er och fonder som American Funds moderbolag Capital Research med en position på 4,5 % och Fidelity FMR på 4,2 %.

Flera medgrundare är också kvar på topp 10 som Eduardo Saverin med sin 2-procentiga position och Dustin Moskovitz med knappt 1 %. Men det kommer att vara upp till de stora fondbolagen som behövs för att tala ut. Aktivistiska investerare äger än så länge bara en liten del av företaget. New York State Common Retirement Fund äger endast 0,18 % och D.E. Shaw 0,13 %.

Frågan är nu om några aktivister kommer att lockas in av Metas plötsligt lägre pris?

Metas största förlorare

De största innehavarna av Meta Platforms aktier och deras pappersförluster hittills i år

Hållare
Förlorat värde i år (miljarder dollar)
% ägd av utestående aktier

Mark Elliot Zuckerberg (grundare, ordförande & VD)
$85.9
13.1%

Vanguard Group
44.5
6.8

BlackRock
37.4
5.7

Kapitalforskning och kapitalförvaltning
29.8
4.6

FMR
27.7
4.2

State Street Global Advisors
22.2
3.4

Eduardo Saverin (medgrundare)
13.2
2.0

T. Rowe Price Group
12.7
1.9

Geode Capital Management
10.5
1.6

Norges Bank Investment Management
6.9
1.1

Dustin Moskovitz (medgrundare)
6.4
1.0

Källor: Källor: S&P Global Market Intelligence, Finanstidning

Följ Matt Krantz på Twitter @mattkrantz

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Bank Of America namnger Top 11 Stock Picks för 2022

Warren Buffett kastar äntligen in handduken på 4 usla aktier

Lär dig att tajma marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Hitta dagens bästa tillväxtaktier att titta på med Finanstidning 50

Följ med Finanstidning Live varje morgon för aktietips före öppning