Ska jag vänta på att bostäderna kraschar ytterligare innan jag köper ett hus? Här är 3 skäl till varför slutet av 2022 kan vara den allra bästa tiden att hoppa in.

Hemköpare som väntar sig en nedgång på bostadsmarknaden fortsätter att stöta på dåliga nyheter. Räntorna stiger till nivåer som inte setts på en generation – vilket i sin tur har påverkat bolåneräntorna.

Ändå har detta skapat en fascinerande lutning mot en köparens marknad. Enligt en rapport från National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market Index förutspår byggherrarna att priserna på bostäder kan falla ”ytterligare 20 %” denna månad. Det är den lägsta nivån som NAHB har sett sedan 2012, om man bortser från störtdykningen under pandemin 2020.

Försäljningsprisfallet i USA markerade den åttonde månaden i rad i september, enligt NAR. Det är den värsta svacka som skett sedan oktober 2007, då subprime-lånemarknaden kollapsade.

Om man väger dessa två fenomen mot varandra – bolåneräntor och bostadspriserna – 2022 kan faktiskt vara den bästa tiden att ge sig in på bostadsmarknaden. Här är varför.

Missa inte

Priserna sjunker i dyra städer

På två tredjedelar av de större regionala bostadsmarknaderna – 98 av 148 – fortsätter priserna att sjunka, särskilt på dyrare platser.

Vi kan få se dyra marknader falla ytterligare, vilket om det sker förr eller senare skulle göra det till en utmärkt tidpunkt att köpa in sig på en dyr marknad. Detta skulle inte ha registrerats som en möjlighet ens för några månader sedan.

Det är svårt att förutsäga om detta kommer att hända. Och i så fall, om de fallande priserna blir kompenserade av den federala räntehöjningar praktiskt taget säkert under de kommande månaderna.

Det enda sättet att veta säkert är att vänta tills nästa räntehöjning börjar.

Under tiden bör man komma ihåg att – som med alla investeringar – är den bästa tiden att köpa oftast när priserna är låga.

Historien fortsätter

Husägarna är inte i en svår situation

Pandemins utbrott kunde ha varit katastrofalt för bostadsmarknaden om miljontals husägare inte hade haft något annat val än att inte betala sina lån.

Lyckligtvis gjorde program för eftergift av bolånen det möjligt för kämpande låntagare att pausa sina betalningar tills de kunde komma på fötter igen. Och det fungerade: i slutet av juni låg andelen lån som var förfallna till betalning i 90 dagar och mer på 0,5 % – en historiskt låg nivå.

Och jämfört med 2010, då betalningsanmärkningar på enfamiljshus nådde en 30-årshögsta nivå på 11,36 %, var andelen bara 2,13 % under första kvartalet 2022.

Läs mer: Den stora flykten: Rika unga yrkesverksamma som tjänar över 100 000 dollar flyr Kalifornien och New York – här är varför och vart de är på väg

I juni befann sig 2,7 % av de utestående skulderna i något skede av brottslighet, vilket motsvarar 435 miljarder dollar i eftersläpning. Det kan låta som mycket, men det är en minskning med två procentenheter jämfört med siffrorna före pandemin.

Utöver detta har stigande bostadspriser översatt sig till ökat eget kapital för husägare. Även om bostadspriserna har börjat sjunka något hade bolåneinnehavare i slutet av andra kvartalet 11,5 biljoner dollar i avlyssningsbart eget kapital – en tionde toppnotering i rad, enligt Black Knight, en leverantör av bolageteknik och data.

Och även om siffrorna återspeglar den fastighetsmarknaden kan vara på väg att avta, tillade Black Knight att ”marknaden har goda förutsättningar att klara en korrigering” med tanke på att den totala skuldsättningen på marknaden (inklusive både första och andra pantbrev) endast uppgick till 42 procent av de belånade bostädernas värde, vilket är den lägsta siffran som någonsin registrerats.

2008 hade vi ett överutbud, men här har vi ett lågt utbud.

För dem som fruktar en en upprepning av finanskrisen 2008 som skakade om de amerikanska bankerna, ta mod till dig. Till och med pandemins ekonomiska faror lämnade många husägare relativt oskadda.

När vissa ägare höll på att bli betalningsinställda införde bolåneinstitut program för att sätta betalningarna på paus. Historiskt låga saldon i bolånen följde, med lån som var förfallna 90 dagar efter förfallodagen på bara 0,5 %. Det är långt ifrån 11,36 % 2010, då amerikanerna kämpade för att klara av att betala sina skulder.

Om bostadspriserna ökar i stora delar av USA kommer husägarna att få mer eget kapital, vilket kommer att ge dem en bättre ekonomisk situation, vilket Harvard Business Review påpekar.

Jämför detta med 2008, då bostadskraschen och överutbudet dödade bostadspriserna – och ledde till att minst en husägare i Detroit sålde för bara 1 dollar.

”Höga bolåneräntor som närmar sig 7 procent har avsevärt försvagat efterfrågan”, säger NAHB:s ordförande Jerry Konter. ”Den här situationen är ohälsosam och ohållbar.”

Och det är därför 2022 kan vara de lägsta priserna du ser på länge.

Betyder det att det bästa vore att flytta? Mellan bostadspriser och bolåneräntor, låt oss se hur ekonomin rör sig först.

Vad du ska läsa härnäst

  • Äter inflationen upp din budget? Här är 21 saker som du bör aldrig köpa i mataffären om du försöker spara pengar

  • USA har nu bara 25 dagars dieselförsörjning. – den lägsta nivån sedan 2008. Här är varför det är mer alarmerande än en krympande ”oljesparbössa”.

  • ”Det är inte läge att bli girig”: Hemvändare blir nu brända av den amerikanska bostadsnedgången och sänker priserna för att minska sina förluster – Här är två viktiga skäl till varför

Den här artikeln ger endast information och ska inte uppfattas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.