(Bloomberg) — Shell Plc kommer att höja sin utdelning efter att ha rapporterat sin näst högsta vinst någonsin, även om vissa delar av verksamheten visade tecken på avmattning.

Mest lästa från Bloomberg

De historiskt höga vinsterna ökar vinsterna för aktieägarna, samtidigt som oljeindustrin är i fokus för regeringar som kämpar med de höga energikostnaderna. Ändå blev vinsten något lägre än beräknat och ett mått på bolagets skuldnivåer steg oväntat.

Shell sade att man kommer att köpa tillbaka aktier för ytterligare 4 miljarder dollar under de kommande tre månaderna, vilket innebär att de totala återköpen för året uppgår till 18,5 miljarder dollar. Det planerar att öka sin utdelning med 15 % för det fjärde kvartalet, med förbehåll för styrelsens godkännande.

Bolagets aktier steg med 0,4 % till 2 307,5 pence vid 8:02-tiden i London.

Bland bolagets konkurrenter som också rapporterade resultat på torsdagen meddelade TotalEnergies SE ännu en rekordvinst, medan Repsol SA sade att man kommer att betala en högre utdelning än tidigare meddelat.

”Vi levererar robusta resultat i en tid av fortsatt volatilitet på de globala energimarknaderna”, sade vd Ben van Beurden i ett uttalande på torsdagen. ”Samtidigt arbetar vi nära regeringar och kunder för att tillgodose deras kort- och långsiktiga energibehov”.

Shells justerade nettovinst var 9,45 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket var strax under den genomsnittliga analytikerenkäten på 9,69 miljarder dollar, enligt uttalandet. Det är en minskning från rekordet på 11,47 miljarder dollar som uppnåddes under det andra kvartalet, då oljepriset var över 100 dollar per fat.

De största nedgångarna sågs inom integrerad gas och kemikalier. Shell hade redan flaggat för att bidraget från gashandeln skulle bli lägre, men enhetens justerade resultat sjönk med 38 % från andra kvartalet, vilket var dubbelt så kraftigt som nedgången för företaget som helhet.

Historien fortsätter

Verksamheten drivs av Wael Sawan, som kommer att bli Shells vd i början av 2023 när Van Beurden avgår.

”Den integrerade gasprestationen var särskilt dålig det här kvartalet”, sade RBC-analytikern Biraj Borkhataria i en kommentar. Detta uppvägdes av starka resultat från uppströmsdivisionen, och den överraskande stora utdelningsökningen ”kommer sannolikt att tas emot väl av investerarna”, sade han.

I Shells division för kemikalier och produkter, som tillverkar råvaror för andra industrier och ses som en klockan för ekonomin i stort, minskade den justerade vinsten med 62 procent jämfört med andra kvartalet. Anläggningsutnyttjandet sjönk till 76 % när företaget anpassade sig till lägre marginaler, och kan sjunka så lågt som till 72 % under fjärde kvartalet.

Gearing, förhållandet mellan Shells nettoskuld och eget kapital, steg till 20,3 %, vilket är lägre än nivån ett år tidigare men en ökning från 19,3 % under andra kvartalet.

(Uppdateringar med aktiekurs i fjärde stycket.)

©2022 Bloomberg L.P.