(Bloomberg) — Sequoia Capital skrev ner hela värdet på sitt innehav i FTX, en signal om att riskkapitalbolaget inte ser någon tydlig väg att få tillbaka sin investering i den omstridda kryptovalutabörsen.

Mest lästa från Bloomberg

Riskkapitalbolaget investerade förra året cirka 214 miljoner dollar i FTX:s internationella och amerikanska verksamhet, berättade Sequoia för sina investerare på onsdagen. Nedskrivningen omfattar innehav av både FTX.com och FTX.us, sade en taleskvinna för företaget.

”Det är vår verksamhet att ta risker”, skrev Sequoia i ett meddelande till investerarna. ”Vissa investeringar kommer att överraska på uppsidan och vissa kommer att överraska på nedsidan”.

Sequoia är en av flera prominenta finansiärer som riskerar att förlora stort på sina innehav i Sam Bankman-Frieds FTX. Andra är BlackRock Inc, Tiger Global Management och SoftBank Group Corp. Det är en stor omsvängning för det nystartade investeringsbolaget, som i september kallade Bankman-Fried för en ”legend” och höll hans ”frälsarkomplex” som värt att efterlikna. Den här veckan bifogade Sequoia en rad till den offentliga artikeln som stred mot dess hyllande ton.

”Sedan denna artikel publicerades har en likviditetsbrist skapat solvensrisk för FTX och dess framtid är osäker”, löd det senaste tillägget. ”FTX undersöker alla möjligheter för att se till att dess kunder kan få tillbaka sina medel så snabbt som möjligt.”

En mindre riskfond, Multicoin Capital, berättade för investerare i onsdags att cirka 10 procent av dess förvaltade tillgångar påverkades. ”Tyvärr kunde vi inte ta ut alla fondens tillgångar på FTX”, skrev Multicoin i ett brev som Bloomberg granskat.

En plötslig förlust av förtroende för FTX.com bland kunderna avslöjade djupa problem med kryptovalutabörsen. Människor skyndade sig att ta ut pengar och sälja tokens med anknytning till företaget, vilket orsakade en likviditetskris. En konkurrent, Binance, gick med på att köpa FTX.com men drog sig sedan ur på grund av oro för FTX:s finansiella hälsa.

Historien fortsätter

Bankman-Fried höll ett samtal med investerare på onsdagen och sade att FTX.com behövde ett tillskott av pengar eller skulle behöva begära konkurs, rapporterade Bloomberg. Den amerikanska enheten, FTX.us, stod på avstånd från krisen, men Sequoias nedskrivning tyder på en bristande tilltro till även den tillgången.

Sequoia försökte lugna investerarna och sade att FTX står för mindre än 3 % av det engagerade kapitalet i den fond som har den största exponeringen mot FTX. Den fonden, sade Sequoia, har realiserade och orealiserade vinster på cirka 7,5 miljarder dollar.

Här är hela memot:

–Med hjälp av Hannah Miller.

(Uppdateringar med Sequoias tidigare kommentarer från fjärde stycket)

©2022 Bloomberg L.P.