’Världen borde vara orolig’: Saudi Aramco – världens största oljeproducent – har just utfärdat en allvarlig varning om ”extremt låg” kapacitet. Här är 3 aktier som bör skyddas

Den globala oljemarknaden är fortfarande ansträngd enligt Saudi Aramco, världens största oljeproducent. Och det bådar inte gott för en värld som fortfarande är starkt beroende av fossila bränslen.

”I dag finns det en reservkapacitet som är extremt låg”, säger Saudi Aramcos vd Amin Nasser vid en konferens i London. ”Om Kina öppnar upp, [the] ekonomin börjar förbättras eller flygindustrin börjar efterfråga mer flygbränsle, kommer du att urholka denna reservkapacitet.”

Nasser varnar för att oljepriserna snabbt kan stiga – igen.

”När man urholkar den reservkapaciteten bör världen vara orolig. Det kommer inte att finnas något utrymme för någon hicka – något avbrott, några oförutsedda händelser någonstans i världen.”

Om du delar Nassers åsikt finns här tre oljeaktier att satsa på. Wall Street ser också uppåt i denna trio.

Missa inte

Shell (SHEL)

Shell har sitt huvudkontor i London och är en multinationell energijätte med verksamhet i mer än 70 länder. Det producerar cirka 3,2 fat oljeekvivalenter per dag, har intressen i 10 raffinaderier och sålde 64,2 miljoner ton flytande naturgas förra året.

Det är också en viktig bas för globala investerare. Shell är noterat på London Stock Exchange, Euronext Amsterdam och New York Stock Exchange.

Företagets NYSE-noterade aktier har stigit med 13,6 % hittills under året.

Piper Sandler-analytikern Ryan Todd ser en möjlighet i den stora olje- och gasbolaget. Förra månaden upprepade analytikern sitt överviktsbetyg på Shell samtidigt som han höjde sitt kursmål från 75 till 80 dollar.

Med tanke på att Shell handlas till cirka 50,50 dollar per aktie idag innebär Todds nya kursmål en potentiell uppgång på 58 procent.

Chevron (CVX)

Chevron är en annan olje- och gasproducent som drar nytta av råvaruboomen.

För andra kvartalet rapporterade företaget en vinst på 11,6 miljarder dollar, vilket mer än tredubblade den vinst på 3,1 miljarder dollar under samma period förra året. Försäljning och andra rörelseintäkter uppgick till 65 miljarder dollar för kvartalet, en ökning med 81 procent jämfört med året innan.

Historien fortsätter

Håll dig uppdaterad om marknaderna: Missa inte de senaste nyheterna och ett ständigt flöde av idéer från Wall Streets främsta företag. Anmäl dig nu gratis till nyhetsbrevet MoneyWise Investing.

I januari godkände Chevrons styrelse en höjning av den kvartalsvisa utdelningen med 6 % till 1,42 dollar per aktie. Det ger företaget en årlig utdelningsavkastning på 3,6 %.

Aktien har också haft ett trevligt rally och stigit med 32 % under 2022.

Morgan Stanley-analytikern Devin McDermott har ett ”equal weight”-betyg på Chevron (inte det mest optimistiska betyget) men höjde kursmålet från 187 dollar till 193 dollar förra månaden. Det innebär en potentiell uppgång på 23 procent från de nuvarande nivåerna.

Exxon Mobil (XOM)

Exxon Mobil har ett börsvärde på över 400 miljarder dollar och är större än Shell och Chevron.

Företaget har också den starkaste aktiekursutvecklingen bland de tre under 2022 – Exxon-aktien har stigit med 55 % hittills under året.

Det är inte svårt att se varför investerare gillar aktien: den oljeproducerande jätten sprudlar av vinster och kassaflöde i denna råvaruprismiljö. Under de första sex månaderna 2022 tjänade Exxon 23,3 miljarder dollar i vinst, vilket är en enorm ökning från 7,4 miljarder dollar under motsvarande period året innan. Det fria kassaflödet uppgick till 27,7 miljarder dollar för första halvåret, jämfört med 13,8 miljarder dollar under samma period förra året.

Solida finanser gör det möjligt för företaget att återlämna pengar till investerarna. Exxon betalar kvartalsvis utdelning på 88 cent per aktie, vilket motsvarar en årlig avkastning på 3,6 %.

Wells Fargo-analytikern Roger Read har en ”övervikt” på Exxon och en kursmålsättning på 109 dollar – cirka 10 % över den nivå aktien ligger på idag.

Vad du ska läsa härnäst

  • ”Den här lastbilen kan inte göra normala lastbilssaker”: YouTube-stjärnan säger att bogsering med Fords nya elektriska pickup är en ”total katastrof” i en viral video – men Wall Street gillar den ändå. dessa 3 EV-aktier

  • ”Anmärkningsvärd vändning”: President Biden har just (i tysthet) minskat eftergiften av studielån – och förändringen kan påverka upp till 1,5 miljoner låntagare. Är du en av dem?

  • Demokraterna i representanthuset har officiellt utarbetat ett lagförslag som förbjuder politiker, domare, deras makar och barn från att handla med aktier – men här är vad de fortfarande får äga och göra

Den här artikeln ger endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.