(Bloomberg) — OPEC+-alliansen enades om sin största produktionsminskning sedan pandemins början i Wien på onsdagen, ett drag som fick ett snabbt tillrättavisande från USA och fick Goldman Sachs Group Inc. att höja sin prisprognos för det globala referenspriset Brent crude detta kvartal.

Här är vad ledande analytiker har att säga om oljemarknaden efter att gruppen lovat att minska den dagliga produktionen med 2 miljoner fat från och med november:

Morgan Stanley

”Brent kommer att hitta vägen till 100 dollar per fat snabbare än vad vi uppskattade tidigare” efter OPEC+:s åtgärd, säger Morgan Stanleys analytiker, däribland Martijn Rats, i en kommentar. Minskningen riskerar att strama åt marknaderna avsevärt, även om mycket beror på hur det går för den ryska oljeproduktionen när EU:s embargo träder i kraft, sade de. Banken höjde sin Brentprognos med 5 dollar till 100 dollar för de första tre månaderna av 2023, samtidigt som den håller sina utsikter oförändrade för de kommande tre kvartalen.

Goldman Sachs

”All den utveckling som vi har sett på utbudssidan just nu skapar förutsättningar för vad vi tror kommer att bli högre priser i slutet av året”, sade Damien Courvalin, chef för energiforskning, till Bloomberg TV. Banken höjde sitt estimat för fjärde kvartalet för Brent med 10 dollar till 110 dollar per fat.

UBS Group AG

Oljemarknaden väntas bli mer stram och Brent kommer att stiga över 100 dollar under de kommande kvartalen, säger analytiker, däribland Giovanni Staunovo, i en kommentar. OPEC+:s nedskärning kommer i kombination med det europeiska förbudet mot rysk råoljeimport, det troliga slutet på OECD:s frigörande av strategiska oljereserver och en högre efterfrågan från växling från gas till olja i vinter att pressa marknaden.

ING Groep NV

Detta är tillräckligt för att dramatiskt förändra balansen för nästa år, vilket gör att marknaden får ett underskott för hela 2023, säger Warren Patterson, Singapore-baserad chef för råvarustrategi vid ING Groep NV, i en intervju. Det finns en klar uppgång till bankens Brent-prognos på 97 dollar per fat för nästa år, sade han. Ytterligare frigörelser från USA:s strategiska reserver ses dock som möjliga, även om de troligen skulle ha endast begränsad inverkan.

Historien fortsätter

Citigroup Inc.

Även om minskningen är stor på pappret kommer den faktiska minskningen att bli mycket mindre eftersom gruppen redan inte når sina kvoter, säger analytiker som Francesco Martoccia och Ed Morse i en kommentar. Åtgärden kan ge bakslag för OPEC+ om den drabbar den ekonomiska aktiviteten och efterfrågan på olja ytterligare, tillade de.

RBC Capital Markets

Den faktiska minskningen kommer troligen att vara omkring 1 miljon fat per dag, där Saudiarabien står för mer än hälften, säger analytiker, däribland Helima Croft, i en kommentar. Även om Vita huset signalerade att det kan bli ytterligare frigörelser från den strategiska oljereserven, är det osannolikt att det blir ytterligare en blockbuster frigörelse på kort sikt, sade de.

SPI Asset Management

”Oljekomplexet har fullt upp med att bedöma komplexiteten i den faktiska nedskärningen samtidigt som man tar hänsyn till missförhållandena mellan produktion och kvot”, säger Managing Partner Stephen Innes i en kommentar. Brentoljan skulle kunna trycka tillbaka över 100 dollar under de kommande kvartalen, sade han.

(Lägger till Morgan Stanleys kommentarer)

Mest lästa från Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg L.P.