Kina och Ryssland kan arbeta för en ny guldbaserad valuta i ett drag som skulle syfta till att avtrona dollarn som världens primära reservvaluta, men en sådan valuta skulle knappast nå det målet.

”Den USD är fortfarande det säkraste och mest bekväma och mest använda valutan i Asien och i världen idag”, säger Min-Hua Chiang, forskare och ekonom vid Heritage Foundations Asian Studies Center, till FOX Business. ”Ingen annan valuta (med stöd av guld eller annat) är jämförbar, och det är osannolikt att det kommer att förändras inom den närmaste framtiden.”

Inget av länderna har officiellt bekräftat planer på en sådan valuta, men Kina började tidigare i år köpa upp enorma mängder guld samtidigt som Ryssland tvingades bort från dollarn på grund av sanktioner som svar på invasionen av Ukraina. Kriget ledde också till att brantaste rabatt på guldpriserna på flera år.

Vissa experter varnar för att dessa åtgärder, tillsammans med den närmare relation som har utvecklats mellan Moskva och Peking när resten av världen har isolerat Ryssland efter invasionen, pekar på sannolikheten för att Kina kommer att försöka lansera en ny valuta med guld som stöd.

DEN STARKASTE AMERIKANSKA DOLLARN PÅ 20 ÅR ÄR ETT TVEEGGAT SVÄRD

Idén om en gemensam rysk-sinoisk valuta har regelbundet dykt upp under det senaste decenniet, särskilt efter att den ryska centralbanken öppnade sitt första utlandskontor i Peking 2017.

Rysslands president Vladimir Putin (L) och hans kinesiska kollega Xi Jinping poserar under ett möte.

LÄS I FOX BUSINESS-APPEN

Craig Singleton, Senior Fellow vid Foundation for Defense of Democracies, noterade att kinesiska ledare i två decennier har talat om att reformera det globala finansiella systemet och försvagar dollarns dominans.

”Två komponenter i den strategin kretsar kring utvecklingen av ett yuanbaserat globalt råvaruhandelssystem och Kinas ansträngningar, i samarbete med Ryssland och andra likasinnade länder, för att utmana dollarns dominans genom att skapa en ny reservvaluta”, sade Singleton till Fox News Digital.

KRYPTOMÄKLAREN NYDIG SKÄR NER EN TREDJEDEL AV PERSONALEN FÖR ATT FÅ ETT NYTT FOKUS.

Historien fortsätter

”I huvudsak försöker Peking och Moskva bygga upp en egen inflytelsesfär och en valutaenhet inom denna sfär, för att på så sätt vaccinera sig mot hotet från USA:s sanktioner”, tillade han.

Men den rekordstora mängd guld som Kina har köpt har höjt vissa ögonbryn, även om trenden förblir under radarn för mainstream media: Den schweiziska guldexporten till Kina har nått en femårshögsta nivå, och enbart i juli fick Peking 80,1 ton guld till ett värde av cirka 4,6 miljarder dollar – mer än dubbelt så mycket som de 32,5 ton som köptes i juni och den näst högsta månadssumman sedan 2012, enligt Reuters.

Internationell finansiell statistik från mars 2022 visade att Kina kan ha de sjunde största guldlagren, och det kommer mer varje månad.

Francis Hunt, en handelsexpert, sade till Asia Markets att det bästa sättet att bygga upp förtroendet för valutan skulle vara att använda guld som stöd för valutan. valutan kan vara digital. för att ge Kina större kontroll över sina medborgares verksamhet.

KALENDER FRÅN TIDIGARE TJÄNSTEMAN GER INSIKT I SEKRETESSREGLERINGENS AVSIKT, SATOSHI STUMBLE

Men Chiang tonade ner den potentiella framgången för en ny valuta på grund av den ”relativt lilla handelsvolymen” som skulle begränsa dess tillväxt, och att en digital valuta skulle visa sig vara svår att marknadsföra.

”Även om båda länderna använder en ny valuta för bilaterala handelstransaktioner kommer den relativt lilla handelsvolymen mellan dem att begränsa effekten på den amerikanska dollarn”, hävdade Chiang och konstaterade att en multinationell valuta, som euron, kräver ”en nivå av politisk och ekonomisk samordning och integration som inte finns i Asien idag”.

”Attraktionen kommer att vara begränsad”, sade Chiang. ”Betänk att i augusti 2022 genomfördes 43 procent av de globala betalningarna i USD, följt av 34 procent i euro. RMB stod för endast 2 % av de totala globala betalningarna enligt RMB Tracker.”

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER PÅ FOX BUSINESS

”RMB vinner viss mark, men ligger fortfarande långt efter US-dollarn och euron”, avslutade hon och tillade att ”utlänningars förtroende för Kinas och Rysslands ekonomiska utsikter (eller bristen på sådana) är en viktig begränsning” för en eventuell gemensam valuta.