Morgan Stanley: Priserna på klockor från Rolex, Patek Philippe och Audemars Piguet kommer att fortsätta att sjunka på grund av ett stort utbud – men dessa tre verkliga tillgångar är fortfarande sällsynta och eftertraktade.

Andrahandsmarknaden för lyxklockor har haft en enorm uppgång under de senaste åren. Men enligt en färsk rapport från Morgan Stanley som använder data från WatchCharts – som följer försäljningen på klockmarknaden i realtid – har priserna på de mest eftertraktade klockorna från de främsta lyxmärkena sjunkit betydligt.

De mest populära Rolex-modellerna fick se sina priser falla med 21 procent sedan toppen i april. För Patek Philippe sjönk priserna på de mest populära referenserna med 19 %.

”Vi har noterat en betydande ökning av klockbeståndet på den sekundära klockmarknaden hittills i år som ett resultat av att andrahandsklockhandlare och enskilda klockinvesterare har avyttrat sina lager”, skrev Morgan Stanley.

Nedåttrenden kan vara här för att stanna.

Missa inte

”Med tanke på det nuvarande klockbeståndet till salu och den försämrade makroekonomiska bakgrunden förväntar vi oss att priserna på begagnade klockor kommer att sjunka ytterligare kvartal för kvartal.”

Med de flesta finansiella tillgångar djupt nere i dvalan och en recession som hotar i fjärran är det svårt att säga när stämningen kommer att förändras. Men om du letar efter materiella tillgångar är några få fortfarande värda att överväga – även i dagens marknadsmiljö.

Fastigheter

Fastigheter har varit ett populärt tillgångsslag på senare tid – kanske för att det är ett välkänt skydd mot inflation.

När priset på råvaror och arbetskraft stiger blir nya fastigheter dyrare att bygga. Och det driver upp priset på befintliga fastigheter.

Väl valda fastigheter kan ge mer än bara prisökning. Investerare får också en stadig ström av hyresintäkter.

Även om vi alla gillar idén om att samla in passiva inkomster, att vara hyresvärd har sina problem, som att fixa läckande kranar och hantera svåra hyresgäster.

Historien fortsätter

Men du behöver inte vara hyresvärd för att börja investera i fastigheter. Det finns gott om fastighetsinvesteringsbolag (REITs) samt crowdfunding-plattformar som kan hjälpa dig att bli en fastighetsmogul.

Vin

Människor har druckit vin i tusentals år. Även om de flesta samlar på vin för nöjes skull snarare än för att investera, blir flaskor med fint vin sällsyntare och potentiellt mer värdefulla med tiden.

Sedan 2005 har Sotheby’s Fine Wine Index stigit med 316 procent.

Läs mer: 10 bästa investeringsappar för ”once-in-a-generation”-möjligheter (även om du är nybörjare)

Som en verklig tillgång kan fint vin också ge den diversifiering du behöver för att skydda din portfölj mot de volatila effekterna av inflation och recession.

Du kan investera i vin genom att köpa enskilda flaskor – men du behöver en plats för att förvara dem ordentligt. Vinkällare för bostäder kostar ofta tiotusentals dollar. Om flaskan inte förvaras vid rätt temperatur eller luftfuktighet kan den äventyras om den inte förvaras vid rätt temperatur eller luftfuktighet.

Det är en av anledningarna till att investeringar i fina viner tidigare bara var ett alternativ för de extremt rika. Men med en ny investeringsplattform kan du investera i vin av hög kvalitet precis som Bill Koch och LeBron James.

Jordbruksmark

De rika eliterna har samlat på sig jordbruksmark sedan början av den nedskrivna historien.

I dag är Bill Gates – den fjärde rikaste personen i världen med en nettoförmögenhet på 114 miljarder dollar enligt Bloomberg – den största privata ägaren av jordbruksmark i USA.

Man behöver inte ha en MBA för att se hur attraktivt det är: Jordbruksmark har ett värde i sig självt och har liten korrelation med aktiemarknadens upp- och nedgångar. Och även under en lågkonjunktur behöver människor fortfarande äta.

Mellan 1992 och 2020 avkastade amerikansk jordbruksmark i genomsnitt 11 procent per år. Under samma tidsperiod gav S&P 500 endast 8 % avkastning per år.

Att investera i jordbruksmark blir också mer lättillgängligt nuförtiden, även om du inte vet något om jordbruk.

Vad ska jag läsa härnäst?

Denna artikel innehåller endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.