De har inte sett något än: President Biden har anklagat oljebolagen för ”krigsvinster” och hotat dem med en ny skatt på oväntade händelser. Kommer det att hjälpa till med bensinpriserna?

I kölvattnet av brännande inflation och Rysslands krig i Ukraina, gör stora gasbolag som Chevron och Exxon Mobil stora vinster. Och det har fått president Joe Biden att bli het i kläderna.

I november, dagarna före mellanårsvalet, gick Biden till attack mot industrin och kallade deras rekordvinster för ”en krigsvinst”, inte resultatet av något ”nytt eller innovativt”.

Och nu uppmanar hans internationella energiombud oljebolagen att tänka på de amerikanska konsumenterna.

”Jag tycker att tanken att finansiärer skulle säga till företag i USA att inte öka produktionen och att köpa tillbaka aktier och öka utdelningarna när vinsterna är rekordhöga är upprörande”, sade Amos Hochstein till Financial Times. ”Det är inte bara oamerikanskt, det är så orättvist mot den amerikanska allmänheten.”

”Om du vill betala utdelningar, betala utdelningar. Vill du betala aktieägare, betala aktieägare. Vill du få bonusar, gör det också. Du kan göra allt detta och ändå investera mer. Vi ber er att öka produktionen och ta tillfället i akt.”

Med fortsatt höga gaspriser och en dyr vinter framför ossBiden säger att han är redo att tvinga oljebolagen att agera – men även om hans ord för dessa bolag är starka, har han kanske inte makten att backa upp dem.

Missa inte

Biden tar inte lätt på sina ord

Biden har fört en kamp med oljebolagen under de senaste månaderna, men han trappade upp den i november när han uppmanade dem att ”agera bortom sina snäva egenintressen” och ”investera i Amerika genom att öka produktionen och raffinaderikapaciteten” för ”sina konsumenter, sitt samhälle och sitt land”.

Historien fortsätter

Och om de inte gör det? Biden varnar för att de kommer att drabbas av ”en högre skatt på sina övervinster och … högre restriktioner”.

Presidenten utvecklade inte vilka dessa restriktioner skulle kunna vara, men lovade att hans administration skulle samarbeta med kongressen för att utvärdera alla tillgängliga alternativ.

”Det är dags för dessa företag att sluta med krigsprofitering, uppfylla sina skyldigheter i det här landet och ge det amerikanska folket en paus”, tillade Biden.

Oljebolagen skjuter tillbaka

Även om gasen har sjunkit från en rekordhög nivå på över 5 dollar per gallon i juni, ligger den fortfarande runt 3,21 dollar. Och det, tillsammans med en farligt låga oljeutbud och en minskande dieselförråd är tydligt att Biden är bekymrad.

Läs mer: De 10 bästa investeringsapparna för ”once-in-a-generation”-möjligheter (även om du är nybörjare)

Men oljebolagen hävdar att de redan bidrar till saken. Exxon Mobil’s VD Darren Woods tog en stund under företagets resultatutfrågning för tredje kvartalet den 28 oktober för att vända sig till Biden. ”Det har diskuterats i USA om att vår industri ska återföra en del av våra vinster direkt till det amerikanska folket”, sade Woods. ”Det är precis vad vi gör i form av vår kvartalsvisa utdelning”.

Presidenten var inte särskilt förtjust i detta, och twittrade sitt svar några timmar senare: ”Jag kan inte tro att jag måste säga detta, men att ge vinster till aktieägarna är inte samma sak som att sänka priserna för amerikanska familjer.”

Eventuella skatter skulle få en svår kamp

Biden tycks föreslå en skatt på ”oväntade vinster” för att omfördela vinsterna till de amerikanska konsumenterna. betalar för mycket vid pumpen. Men även med Bidens stöd finns det ingen garanti för att han kommer att kunna få igenom en ny bolagsskatt. För det behöver han stöd från kongressen, och med en senat som är delad i två delar mellan republikaner och demokrater verkar det osannolikt.

Han verkar dock vara beredd att kompromissa. Enligt en rapport i Bloomberg talade energiminister Jennifer Granholm till olje- och gaschefer i Washington på onsdagen vid ett möte med National Petroleum Council, en extern federal rådgivande grupp med medlemmar från Exxon Mobil Corp. och Royal Dutch Shell Plc.

”Vi är angelägna om att arbeta med er”, sade Granholm och tillade att fossila bränslen sannolikt kommer att finnas kvar ett tag till.

Hon erkände också att administrationen har ”stött på huvudet” på industrin och kallade den för ”elefanten i rummet”. Och med växande efterfrågan och brist på diesel i nordöstra delen av landet säger hon att administrationen är medveten om att produktionen av fossila bränslen snart måste öka.

Ändå är det inte troligt att presidenten kommer att backa helt och hållet. I november rapporterade Exxon och Chevron, två av landets största oljebolag, rejäla vinster för fjärde kvartalet i rad. Samma dag påpekade Biden i en briefing från Vita huset att sex av de största företagen ”gjorde 70 miljarder dollar i vinst” på bara 90 dagar.

Upprörd över att alla dessa pengar gick tillbaka till deras aktieägare och chefer gav Biden ett löfte: ”Jag kommer att fortsätta att tjata om det. [These companies] Om de talar om att jag har hackat på dem, har de inte sett något än. Jag menar det. Det upprör mig.”

Vad du ska läsa härnäst

Denna artikel innehåller endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.