(Bloomberg) —

Mest lästa från Bloomberg

Oljeproducentgruppen OPEC+ kommer att överväga att minska produktionen med mer än 1 miljon fat per dag, enligt delegater, när den träffas personligen på onsdag för första gången på mer än två år.

En större minskning än väntat skulle återspegla omfattningen av oron för att den globala ekonomin bromsar in snabbt i och med den snabbt åtstramande penningpolitiken. Ett slutgiltigt beslut om storleken på nedskärningarna kommer inte att fattas förrän ministrarna träffas i Wien, sade delegaterna. En nedskärning på 1 miljon skulle vara den största sedan pandemin.

Brentolja steg kraftigt över 125 dollar per fat efter Rysslands invasion av Ukraina i februari. Det har sedan dess sjunkit till 85 dollar, vilket dämpar den spektakulära vinsten som Saudiarabien, Ryssland, Förenade Arabemiraten och andra medlemmar i koalitionen åtnjöt.

En massiv sänkning riskerar att ge ytterligare en chock till den globala ekonomin, som redan kämpar med energidriven inflation samt avmattning. Konsumenter, inklusive USA, har krävt mer produktion, och USA:s president Joe Biden besökte Saudiarabien tidigare i år för att försöka få till stånd ett nytt oljeavtal – och lägre priser för amerikanerna vid pumpen.

Biden försöker också minska de intäkter som Moskva får för oljan som en del av ansträngningarna att försvaga Vladimir Putins krigsinsatser. En nedskärning från OPEC+ skulle få motsatt effekt.

Banker, däribland JPMorgan Chase & Co. sade att OPEC+ kan behöva sänka produktionen med minst 500 000 fat per dag för att stabilisera priserna. Helima Croft, chefsstrateg för råvaror vid RBC Capital Markets LLC, har sagt att gruppen kan välja en dubbelt så stor minskning.

”Jag misstänker att de kanske inte vill gå in personligen för en mindre åtgärd”, sade Croft.

Historien fortsätter

Läs mer: Oljeproduktionssänkning kommer att vara undermålig utan en stor förändring

Förhållandet mellan Riyad och Moskva, som ligger till grund för OPEC+-alliansen, har överlevt Rysslands invasion av Ukraina utan några tecken på att försvagas. Det är ännu inte bekräftat om den ryske oljechefen Alexander Novak kommer att närvara personligen, men om han gör det kommer det att sända ett kraftfullt budskap – samtidigt som det kommer att bli besvärligt för Ukrainas allierade i Europeiska unionen.

Novak sanktionerades av USA i fredags efter Rysslands annektering av fyra regioner i Ukraina, men EU har inte följt efter. På frågan om hans eventuella framträdande i Wien svarade den österrikiska regeringen att han inte har blivit sanktionerad och hade inga ytterligare kommentarer.

Alliansen med 23 nationer kommer att sammanträda på onsdag vid sitt huvudkontor i Wien, bekräftade OPEC:s sekretariat på lördagen. Producenterna har träffats online varje månad och förväntades inte arrangera en personlig sammankomst förrän åtminstone i slutet av året.

Prisfallet kan ha fått dem att ändra sig.

”Endast OPEC+ kan väcka oljepriserna ur deras nuvarande dvala”, säger Viktor Katona, analytiker vid energianalysföretaget Kpler i Wien.

(lägger till citat)

Mest lästa från Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg L.P.