”Oljesparken” är snart slut – men president Biden säger att han kommer att fylla på den när priserna når 67-72 dollar per fat. Kommer planen att fungera?

President Biden tar ytterligare 15 miljoner fat från USA:s nödreserver – och ”är beredd att godkänna” ytterligare försäljningar under de kommande månaderna om det behövs.

Vita huset meddelade på tisdagen att energidepartementet kommer att leverera mer råolja från den strategiska oljereserven (SPR) till marknaden i december, för att driva ner priserna vid pumpen.

I meddelandet från Vita Huset tillade Biden-administrationen att den har planer på att fylla på SPR när priserna sjunker, efter att ha fått mothugg av vissa experter för att ha tömning av USA:s ”oljesparbössa”. – som inrättades för att användas i nödsituationer vid en oljeförsörjning eller ekonomisk kris.

Missa inte

Att använda SPR för att sänka bensinpriserna

Med dessa 15 miljoner fat kommer Biden att fullfölja sin plan att frigöra totalt 180 miljoner fat – något han åtog sig att göra redan i början av Rysslands krig i Ukraina.

Meddelandet från Vita huset kommer bara några veckor efter att presidenten avslöjade att han har för avsikt att frigöra 10 miljoner fat från SPR i november. Det steget gjordes främst som ett svar på de oljeexporterande ländernas organisation (OPEC+) planer på att minska oljeproduktionen med 2 miljoner fat per dag.

Men redan innan nyheterna från OPEC+ släpptes, hade gaspriserna börjat stiga. igen, efter en 98 dagar lång period av lägre priser under sommaren.

Läs mer: ”Siffrorna fungerar helt enkelt inte”: Medan stigande bolåneräntor får vissa bostadsköpare att ge upp, tror andra att de har hittat en lösning.

Genom att sälja mer råolja från reserverna hoppas Biden kunna hjälpa till att få ner priserna igen. Han uppmanar också energibolagen att göra sin del genom att investera i produktionen och föra besparingarna vidare till konsumenterna.

När vinsterna för de sex största börsnoterade oljebolagen översteg 70 miljarder dollar under det andra kvartalet i år, noterade Biden att dessa företag spenderade 20 miljarder dollar på aktieåterköp.

Historien fortsätter

”Mitt budskap till de amerikanska energibolagen är följande: Ni ska inte använda era vinster till att köpa tillbaka aktier eller till utdelningar. Inte nu. Inte medan ett krig rasar”, sade presidenten vid en presskonferens på onsdagen.

”Ni borde använda dessa rekordstora vinster till att öka produktionen och raffineringen.”

Kommer Bidens nya plan att stödja långsiktig stabilitet?

Detta beslut utlöste viss oro – att tömma de nödfallsoljereserverna skulle kunna utsätta landet för risker i framtiden om den globala eller inhemska oljeförsörjningen skulle minska. någonsin når farligt låga nivåer.

Biden-administrationen hävdar dock att SPR fortfarande är den största strategiska reserven i världen. Den har cirka 400 miljoner fat kvar, vilket enligt Biden är ”mer än tillräckligt för alla nödsituationer när det gäller försörjningen”.

USA förbrukade dock nästan 20 miljoner fat per dag under 2021 – vilket innebär att reserven endast innehåller för 20 dagar. inhemsk tillgång.

Biden säger att han planerar att återköpa förnödenheter när priserna sjunker till eller under 67-72 dollar per fat och kallar detta en vinst för både skattebetalarna och energisäkerheten. Energidepartementet håller också på att färdigställa en regel som en dag kommer att göra det möjligt för det att ingå kontrakt till fast pris genom en konkurrensutsatt auktionsprocess för olja som ska levereras till SPR.

Biden säger att denna strategi ”kommer att skydda skattebetalarna och bidra till att skapa säkerhet kring den framtida efterfrågan på råolja”.

Den amerikanska råoljan ligger för närvarande på cirka 88 dollar per fat och bensinpriserna ligger i genomsnitt på 3,83 dollar per gallon i hela landet.

Vissa experter är fortfarande skeptiska till att dessa ansträngningar kommer att påverka bensinpriset i betydande grad. Priserna kan ha skjutit i höjden nyligen på grund av raffinaderiproblem, men CNN rapporterar att lägre efterfrågan och billigare gasblandningar som krävs på vintern – samt en trolig recession – skulle kunna sänka bensinpriserna på egen hand.

American Petroleum Institute president och VD Mike Sommers kritiserade också Bidens beslut i ett uttalande på onsdagen: ”I en tid då amerikansk energi kan vara en stabiliserande kraft både hemma och utomlands, uppmanar vi till försiktighet när det gäller att fortsätta att förlita sig på kortsiktiga insatser som inte är någon ersättning för en sund långsiktig politik som möjliggör amerikanskt energiledarskap.”

Vad du kan läsa härnäst

Denna artikel ger endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.