(Bloomberg) — Obligationsmarknadens tjurar får en tidig smak av vad de förväntar sig ska bli en vinnande handel för 2023.

Mest lästa från Bloomberg

På fredagen ledde kortare statsobligationer ett brett marknadsrally efter att jobbrapporten för december visade en avmattning i lönetillväxten och att en mätning av tjänstesektorns ekonomi oväntat krympte. Uppgifterna underblåste spekulationer om att Federal Reserve närmar sig slutet av sin mest aggressiva räntehöjningscykel på årtionden och kan börja lätta på penningpolitiken vid årsskiftet.

Rallyt minskade inverteringen av de viktigaste avkastningskurvorna för statspapper – de klyftor mellan kortare och längre räntor som noga bevakas som potentiella recessionssignaler. Sådana rörelser, som på marknadsspråket kallas för en kurvafördjupning, förväntades allmänt inträffa i år, vilket gav åtminstone en tillfällig seger för investerare som upprörts av marknadens volatilitet.

”Den avkastningskurva som har stigit efter lönesättningen återspeglar en lättnadens suck över att de kraftiga löneökningarna förmodligen ligger bakom oss, vilket är goda nyheter för Fed”, sade Alex Li, chef för den amerikanska räntestrategin vid Credit Agricole. ”De är troligen närmare slutet av åtstramningscykeln, även om de fortfarande har arbete kvar att göra.”

Det är långt ifrån säkert att statsobligationsmarknadens senaste rörelser kommer att hålla i sig, med tanke på hur volatil marknaden har varit, och de långa räntorna ligger fortfarande betydligt under de korta i och med osäkerheten om utsikterna. Dessutom finns det fortfarande en stor bristande koppling mellan finansmarknaderna och Fed-tjänstemännen, som betonar att de sannolikt kommer att fortsätta höja räntorna – och hålla dem där – tills inflationen drar sig tillbaka mot centralbankens mål på 2 procent.

Historien fortsätter

Priya Misra, chef för global räntestrategi på TD Securities, säger att marknaden har fel när den räknar med att Fed kommer att sänka räntan igen. Enligt henne är det troligt att Fed kommer att höja sin styrränta till omkring 5,5 % och hålla den där hela året, vilket hon sade skulle kunna driva den tioåriga räntan ännu djupare under det tvååriga riktmärket än tidigare. Feds ränta ligger för närvarande i ett intervall på 4,25-4,5 %.

”Rädsla för recession kommer att öka efterfrågan på långa räntor”, sade Misra.

Det finns en annan risk som skulle kunna omkullkasta de optimistiska satsningarna på hela avkastningskurvan. Om data visar att inflationen förblir fast och ekonomin motståndskraftig kan statspappersräntorna ta ytterligare ett steg uppåt när de nu förväntade lättnaderna prisas bort från marknaden.

Det är inte vad handlarna har ställt in sig på. Både 2- och 10-årsräntorna – nu runt 4,25 % respektive 3,56 % – ligger båda långt under den nivå där Fed funds rate förväntas nå sin topp i år. I fredags rasade avkastningen på statsobligationer med förfall på 2 till 5 år med 21 baspunkter eller mer, ungefär dubbelt så mycket som nedgången för 30-årsräntorna.

Swaphandlare räknar med att Fed kommer att fortsätta att höja sin referensränta tills den ligger strax under 5 % runt juni innan den sänks till cirka 4,5 % vid årets slut.

Den uppfattningen kan komma att testas under den kommande veckan om konsumentprisindexet för december visar att inflationen var snabbare än väntat, med ekonomer som förutspår att den kommer att vara oförändrad jämfört med månaden innan. Investerarna kommer också att lyssna noga på offentliga framträdanden av Fed-tjänstemän, inklusive ordföranden Jerome Powell.

”Om ekonomin kan hantera högre räntor och inte rullar över när Fed slutar strama åt, så kommer baksidan att normaliseras när rädslan för recession avtar”, säger Greg Peters, co-chief investment officer of fixed income vid PGIM. Det ”är ett möjligt scenario och ingen talar om det”.

Vad man ska titta på

Ekonomisk kalender:

 • 9 januari: Konsumentkrediter

 • 10 jan: NFIB:s optimism för småföretag, försäljning och lager i grossistledet.

 • 11 jan: Ansökningar om hypotekslån

 • 12 jan: Konsumentprisindex; veckovisa arbetslöshetsansökningar

 • 13 januari: Import- och exportprisindex; University of Michigan sentiment survey.

 • Fed-kalender:

  • 9 januari: Atlanta Fed:s ordförande Raphael Bostic

  • 10 januari: Ordförande Powell vid Riksbankens evenemang

  • 12 januari: Fed-chefen i Philadelphia Patrick Harker, Fed-chefen i St Louis James Bullard.

 • Auktionskalender:

  • 9 januari: 13-veckorssedlar, 26-veckorssedlar

  • 10 januari: 3-åriga växlar

  • 11 januari: 10-åriga obligationer; 17-veckors växlar

  • 12 januari: 30-åriga obligationer; 4- och 8-veckors växlar.

–Med hjälp av Elizabeth Stanton.

©2023 Bloomberg L.P.