Federal Reserves beslutsfattare räknar med att höja sin styrränta till 5,1 % nästa år, vilket är högre än vad Wall Street räknade med. De nya prognoserna, som offentliggjordes i slutet av onsdagens Fed-möte, avslöjades tillsammans med en förväntad höjning av räntan med en halv procentenhet. S&P 500 backade inledningsvis kraftigt nedåt. Aktierna kom från bottennivåer men lyckades inte upprätthålla ett rally efter att Fed-chefen Jerome Powell inte uteslutit att hålla nästa räntehöjning till en kvarts punkt.

X

Dagens höjning till ett intervall på 4,25 % till 4,5 % skedde samtidigt som Fed trappade ned sin åtstramningstakt efter fyra raka höjningar med 75 baspunkter.

Inför dagens Fed-besked räknade marknaderna med att 60% odds på bara en höjning med en fjärdedels procentenhet den 1 februari. Det sjönk till cirka 47 % strax efter Fed-beskedet, men återhämtade sig hela vägen till 76 % på Powells kommentarer.

Fed-chefen tonade ner betydelsen av storleken på nästa höjning och sade att det viktiga är hur höga räntorna går och hur länge de förblir höga. Men han sade att det är för tidigt att uttala sig om huruvida nästa steg kommer att vara 50 baspunkter eller 25 baspunkter och Powell upprepade några gånger att inflationsriskerna fortfarande är viktade uppåt.

Men takten har betydelse för investerare, eftersom den ger mer tid för ytterligare mjuka inflationsmätningar eller svagare sysselsättningsdata att övertyga Fed om att pausa räntehöjningarna innan de passerar 5 %.

Powell tillade att vill se ”väsentligt fler bevis” för att inflationen håller på att komma under kontroll. Men han noterade att ”vår politik håller på att komma in på en ganska bra plats”.

Fed-möte förtydligar utsikterna för räntehöjningar

Den nya omgången av kvartalsvisa prognoser från Feds beslutsfattare visar att nyckelräntan för dagslån stiger till 5,1 % år 2023 och att den sjunker till 4,1 % år 2024.

Fed räknar nu med att arbetslösheten kommer att stiga till 4,6 % nästa år när tillväxten avtar till 0,5 %.

Sedan sitt tal i Jackson Hole, Wyo, i augusti har ordförande Powell betonat att Fed måste hålla räntorna högre under längre tid för att minimera risken för en långvarig period med förhöjd inflation, som på 1970-talet.

Prognoser som utfärdades efter mötet den 21 september visade att den federala penningräntan skulle kunna stiga till 4,6 % år 2023 för att sedan minska till 3,9 % år 2024. Powell har därefter sagt att Feds toppränta för cykeln, eller terminalränta, sannolikt skulle behöva stiga över 4,6 %.

Marknaderna hade faktiskt prisat in en slutränta på cirka 5,05 % strax före tisdagens svagare än väntade KPI-inflationsdata.

Men i kölvattnet av KPI-data, som visade att kärninflationen ökade med endast 0,2 % förra månaden, prissatte marknaderna en toppränta på 4,9 % inför dagens Fed-möte.

Ändå fanns det goda skäl att tvivla på att Powell kommer att låta sig påverkas av de tyngre siffrorna för konsumentprisindex och kärn-KPI-inflationen. Faktum är att Powell höll ett tal den 30 november där han förklarade varför det är fel inflationssiffror för Fed att ta hänsyn till.

Marknaden faller på grund av högre toppränta; Powell kommenterar; dessa aktier lyser upp

S&P 500 nära nyckelnivå

S&P 500 sjönk 0,6 % i en volatil aktiemarknad efter nyheterna från Fed-mötet och Powells kommentarer. Det vände tisdagens 0,7 %-iga uppgång, som krympte till den bråkdelen efter att S&P 500 hade stigit med nästan 3 % vid tisdagsmorgonens toppnoteringar efter den tama KPI-indikatorn.

Dow Jones Industrial Average sjönk 0,4 % efter Fed-mötet, medan Nasdaqs kompositindex förlorade 0,8 %.

S&P 500 tryckte sig över sin 200-dagarslinje intradag på onsdagen för andra dagen i rad, innan den sjönk under den viktiga tekniska nivån efter Fed-mötets policyuttalande. De senaste flera rallyförsöken tillbaka till april har stannat upp vid 200-dagars glidande medelvärde.

Alla de stora indexen stötte på motstånd vid sina toppnivåer från den 1 december på tisdagen.

Fram till tisdagens stängning har S&P 500 stigit med 10 % från sin lägsta nivå vid stängning av björnmarknaden den 12 oktober. S&P 500 ligger dock fortfarande 18 % under sin rekordhöjd den 3 januari. Dow Jones har stigit med 16,5 % sedan bottennoteringen, vilket innebär att det bara ligger 9 % från sin högsta nivå någonsin. Nasdaq har hoppat upp med 6,6 % men ligger fortfarande 31,5 % under sin toppnotering.

Se till att läsa Finanstidning:s kolumn The Big Picture efter varje handelsdag för att få det senaste om den rådande aktiemarknadstrenden och vad den betyder för dina handelsbeslut.

Den amerikanska ekonomin står inför en hård landning – om inte Federal Reserve gör detta

Feds nya nyckelinflationsnivå

Den specifika inflationstakt som Powell säger att Fed och Wall Street bör fokusera på kommer från handelsdepartementets månatliga rapport om personliga inkomster och utgifter, som följer personliga konsumtionsutgifter, eller PCE.

Powells nya favoritinflationstakt råkar vara den mest problematiska för S&P 500. Mätaren räknar bort varuinflationen, som är snabbt sjunkande. Den exkluderar också bostadsinflation, som verkar vara inställd på att falla 2023 när statliga uppgifter kommer ikapp den avstannande tillväxten av marknadshyror.

Då återstår endast andra centrala tjänster än bostäder, t.ex. hälsovård, utbildning, hotell- och restaurangverksamhet och hårklippning. Eftersom prisförändringar för sådana tjänster är nära kopplade till löneutvecklingen ger de den bästa signalen om vart kärninflationen är på väg, sade Powell.

Feds nya nyckelinflationsnivå är inte bra för S&P 500 eftersom den sätter fokus på den starkaste delen av ekonomin: den strama arbetsmarknaden. Tills arbetsmarknaden spricker kommer löneökningarna sannolikt att förbli envist höga, och Fed kan komma att höja sin styrränta högre och längre än vad marknaderna räknar med.

KPI-rapporten visade att kärnpriserna på tjänster exklusive logi var oförändrade i november jämfört med föregående månad. Men det liknande PCE-indexet kommer inte att vara riktigt lika tamt. Det beror delvis på att de två indexen mäter inflationen för hälsovårdstjänster på mycket olika sätt, där PCE-måttet mer återspeglar lönetrycket. CPI-indexet för sjukvårdstjänster sjönk med 0,7 % i november, den största månatliga nedgången någonsin.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Dessa är de bästa 5 aktierna att köpa och titta på just nu

Gå med i Finanstidning Live och lär dig toppteknikerna för diagramläsning och handel från proffsen

Fånga nästa vinnande aktie med MarketSmith

Hur man tjänar pengar i aktier i 3 enkla steg

”Bromsarna är skrikande på EV-efterfrågan”; dessa aktier är hårt drabbade