Makar, föräldrar och andra familjemedlemmar som utsattes för en alltför stor mängd av marknadsrörelser säger att de är glada över att ha sina nära och kära tillbaka – och lika glada över att de inte längre behöver höra talas om spännande aktier eller kryptovalutor.

Marknaden svimmade under 2022, vilket tog bort det roliga med daghandel för många nybörjare. S&P 500, efter att ha stigit kraftigt under pandemin, har just avslutat sitt sämsta år sedan 2008. Bitcoin förlorade ungefär 65 % av sitt värde under året.

Vissa amatörhandlares familjer står nu inför att de livsavgörande summor pengar som de hade i sina portföljer när uppgången var som störst försvinner. Insatserna är lägre för dem som satsar en blygsam summa på meme-aktier eller krypto för skojs skull.

Alan Garcia började handla på Webull Financial LLC tidigt under pandemin, när hans arbete som musiker torkade ut. Snart parkerade Garcia vid sitt skrivbord varje dag från 8.30 till 15.00 för att förvalta sin portfölj på cirka 2 000 dollar. Han satsade mycket på företag som

ElectraMeccanica Vehicles Corp.

, som tillverkar en elbil med plats för en enda person; tickersymbol, SOLO.

Alan Garcia kontrollerar priserna på flera aktier som han brukade handla med på sitt Webull-konto, medan hans fru, Adriana Rodriguez, tittar på.

Besattheten upphörde inte när han satte sig i vardagsrummet med sin fru, Adriana Rodriguez, varje kväll. I ungefär två år pratade han om investeringar. Garcia, som är 34 år och bor i Houston, började till och med titta på investeringsvideor i sängen på kvällen.

”Han var här”, sade fru Rodriguez, ”men han var inte här”.

I början av 2022 förlorade Garcia allt i sin portfölj på en dålig optionssatsning, vilket gjorde honom på dåligt humör. Men nästa morgon kände han sig lättad. Efter att advokaten Rodriguez hade åkt till kontoret arbetade han med sin musik hela dagen i stället för att kolla marknaden. Han har inte handlat på appen sedan dess.

Fru Rodriguez är mycket nöjd. Garcia håller med om att det är för det bästa – i alla fall för det mesta. ”Vi har aldrig haft det så här bra i våra liv”, säger han. ”En dag ska jag dock få tillbaka de där 2 000 dollarna.”

Trading exploderade i den allmänna opinionen under pandemin, när många amerikaner satt fast hemma, flödade av stimulanscheckar och var angelägna om att fördriva tiden. Nya appar gjorde det billigt och enkelt för nybörjare att handla från sin mobiltelefon, och många fann en känsla av gemenskap på investeringsforum på nätet. År 2021 gav nybörjarhandlare bränsle till en uppgång i meme-aktier som fick hedgefonderna på fall.

Alan Garcia satsade stort på företag som ElectraMeccanica Vehicles Corp. som tillverkar en elbil med plats för en enda person; ticker symbol, SOLO.

Enskilda investerare håller sig i stort sett kvar i aktier, till skillnad från tidigare nedgångar då många dumpade sina innehav. Men många av de som en gång var daghandlare upptäcker att de nu är nöjda med att köpa och behålla snarare än att försöka tajma sina investeringar. Den genomsnittliga dagliga handelsvolymen har minskat markant hos de stora mäklarfirmor som vänder sig till privatkunder.

Vince Major tog ett jobb 2021 som marknadschef på ett företag som tillverkar plånböcker för kryptovalutor, och snart utsatte han sin mamma, Vikki Major, för sina tankar om olika kryptovalutaprojekt och hur sektorn skulle kunna revolutionera det finansiella systemet.

Hans mamma tyckte att det var outhärdligt. Fru Major, som är 66 år och ungdomsbevakare i Phoenix, sa till sin son att han skulle sluta med det. Det inspirerade honom att hålla en presentation vid en branschkonferens i oktober med titeln ”My Mother Hates Your Project (and Mine!)”.

Vince Major har dragit ner på kryptosamtalen vid FaceTime-samtalen med sin mamma Vikki Major.

Foto:

Vince Major

En vederbörligen tillrättavisad Mr Major har minskat kryptosamtalet under morgonens FaceTime-samtal med sin mor. Efter att ha försökt tala om krypto på ett mer begripligt sätt övertygade han till och med sin mamma att köpa eter och lämna det i en virtuell plånbok med hjälp av hans företags app.

Fru Majors eter har sjunkit med cirka 40 procent sedan hon köpte den sommaren 2021, och den är nu värd totalt cirka 14 000 dollar. Herr Major, som är 36 år och bor i Los Angeles, säger att värdet på hans kryptobestånd totalt sett har stigit eftersom han började köpa 2015 när priserna var mycket lägre.

Fru Major tror att hennes son vet vad han pratar om – även om det var på ett irriterande sätt till en början. ”Han är väldigt intelligent”, säger hon.

Marvin Lahoud satsade allt på investeringar när pandemin slog till och tillbringade upp till tio timmar om dagen med att handla. Lahoud, som arbetar på ett byggförvaltningsföretag i Boston och flyttade till USA från Libanon 2017, började bära ett öronband för att lyssna på CNBC när han gjorde sysslor.

Hans fru, Suzie Lahoud, försökte också omfamna investeringssubkulturen, även om hon trodde att hans intresse kanske skulle mattas av på samma sätt som tidigare besattheter som fotografering och videospel. Paret sjöng en sång om investeringar för sin dotter som en vaggvisa.

”Det är alltid trevligt att se honom bli entusiastisk över något”, säger Lahoud, som är doktorand. ”Men det fanns tillfällen då jag blev lite frustrerad bara för att det tog så mycket av hans tid och mentala utrymme.”

I februari 2021 berättade Lahoud för sin man att hon var gravid med deras andra barn. Hans

Robinhood Markets Inc.

portföljen hade just nått upp till nästan 1 miljon dollar. På Reddit publicerade han en skärmdump av sitt konto och familjens nyheter. ”Jag är på väg att gå i pension tidigt och spendera tid med mina barn”, skrev han och fick 2 000 kommentarer. Han var rik – åtminstone på pappret.

I början av 2022 började Lahouds investeringar att sjunka och han stod inför en massiv skatteräkning från vinster som han hade tagit ut 2021. Lahoud gav upp handeln.

Utan investeringar att hålla honom sysselsatt sade Lahoud att han kände sig deprimerad för första gången i sitt liv. Han kastade sig in i en ny strävan: att forska om år 536 e.Kr., som en Harvardprofessor kallade för det värsta i historien. Det året fördärvade ett vulkanutbrott stora delar av världen i mörker och orsakade utbredd svält. Att läsa om det fick honom att må bättre.

”Mina problem är så små”, sade Lahoud, ”och livet är för kort”.

Skriv till Rachel Louise Ensign på Rachel.Ensign@wsj.com

Vi vill höra från dig

Vilken är din investeringsstrategi för 2023? Har den senaste tidens marknadsturbulens förändrat din strategi? Berätta om dina erfarenheter här.

Hushållets inkomstnivå

Välj en…0 – 47 900 dollar$48 000 – 75 300 dollar$75 400 – 127 300 dollar$127 400 – 188 400 dollar$188 400$188 500 och mer

Namn

Ålder

Yrke

Stad, delstat

E-post

Genom att skicka in ditt svar på detta frågeformulär samtycker du till att Dow Jones behandlar dina särskilda kategorier av personuppgifter och anger att dina svar kan komma att undersökas och publiceras av Wall Street Journal och att du är villig att bli kontaktad av en journalist från Journal för att diskutera dina svar ytterligare. I en artikel om detta ämne kommer Journal inte att hänföra dina svar till dig med ditt namn om inte en reporter kontaktar dig och du ger ditt samtycke.

Krypto imploderade 2022, då investerare tappade förtroendet för digitala tillgångar och branschen drabbades av kriser. Men till skillnad från andra kollapsar har den i stort sett undvikit att slå igenom på andra marknader. WSJ förklarar hur krypto blev så sammankopplat. Illustration: Mallory Brangan

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8