Federal Reserves ordförande Jerome Powell skickade en tydlig signal om att räntorna kommer att gå högre och stanna där längre än vad som tidigare förväntats. Investerare undrar om det betyder att nya bottennivåer för den slagna aktiemarknaden ligger framför oss.

”Om vi inte ser att inflationen börjar sjunka när fed-funds-räntan stiger, så kommer vi inte till den punkt där marknaden kan se ljuset i slutet av tunneln och börja göra en vändning”, säger Victoria Fernandez, chefsmarknadsstrateg vid Crossmark Global Investments. ”Normalt sett når man inte botten i en björnmarknad förrän fed-funds-räntan är högre än inflationstakten.”

De amerikanska aktierna steg till en början efter att Federal Reserve på onsdagen godkände en fjärde raka höjning med 75 baspunkter, vilket förde fed-funds-räntan till ett intervall mellan 3,75 % och 4 %, med ett uttalande som investerare tolkade som en signal om att centralbanken skulle leverera mindre räntehöjningar i framtiden. En Powell som var mer hökig än väntat hällde dock kallt vatten över den halvtimmeslånga marknadsfesten, vilket fick aktierna att sjunka kraftigt och statspappersräntorna och fed funds futures att stiga.

Se: Vad händer härnäst på marknaderna efter Feds fjärde raka jumbo-räntehöjning

Vid en presskonferens betonade Powell att det var ”mycket för tidigt” att tänka på en paus i räntehöjningen och sade att den slutgiltiga nivån på den federala räntan troligen skulle vara högre än vad beslutsfattarna hade räknat med i september.

Marknaden prisar nu in en över 66-procentig chans att räntan bara höjs med en halv procentenhet vid Feds möte den 14 december, enligt CME FedWatch Tool. Detta skulle innebära att Fed Funds-räntan skulle ligga i intervallet 4,25 %-4,5 %.

Men den större frågan är hur högt räntorna kommer att stiga i slutändan. I septemberprognosen hade Fed-tjänstemännen en median på 4,6 %, vilket skulle innebära ett intervall på 4,5 % till 4,75 %, men ekonomer räknar nu med en slutränta på 5 % i mitten av 2023.

Läs: 5 saker vi lärde oss av Jerome Powells ”piskrapp” presskonferens

För första gången någonsin erkände Fed också att den kumulativa åtstramningen av penningpolitiken så småningom kan skada ekonomin med en ”fördröjning”.

Det brukar ta sex till 18 månader för räntehöjningarna att slå igenom, sade strategerna. Centralbanken tillkännagav sin första höjning med en kvarts baspunkt i mars, vilket innebär att ekonomin bör börja känna en del av de fulla effekterna av detta i slutet av året, och kommer inte att känna den maximala effekten av veckans fjärde höjning med 75 baspunkter förrän i augusti 2023.

”Fed skulle ha velat se en större effekt från åtstramningen fram till tredje kvartalet i år på de finansiella förhållandena och på den reala ekonomin, men jag tror inte att de ser en tillräckligt stor effekt”, sade Sonia Meskin, chef för amerikansk makro på BNY Mellon Investment Management. ”Men de vill inte heller oavsiktligt döda ekonomin … vilket är anledningen till att jag tror att de sänker takten.”

Mark Hulbert: Här är starka nya bevis för att ett rally på den amerikanska aktiemarknaden snart kommer att äga rum

Mace McCain, investeringschef på Frost Investment Advisors, sade att det primära målet är att vänta tills de maximala effekterna av räntehöjningar översätts till arbetsmarknaden, eftersom högre räntor leder till högre bostadspriser, följt av fler lager och färre konstruktioner, vilket ger bränsle till en mindre motståndskraftig arbetsmarknad.

Regeringsdata visar dock på fredagen att den amerikanska ekonomin fick överraskande många nya jobb i oktober, 261 000, vilket överträffar Dow Jones uppskattning om 205 000 nya jobb. Kanske mer uppmuntrande för Fed är att arbetslösheten steg till 3,7 % från 3,5 %.

De amerikanska aktierna slutade kraftigt högre under en volatil handelssession på fredagen då investerarna bedömde vad en blandad sysselsättningsrapport innebar för Feds framtida räntehöjningar. Men de stora indexen uppvisade veckovisa nedgångar, med S&P 500
SPX,
+1.36%
ned med 3,4 %, Dow Jones Industrial Average
DJIA,
+1.26%
som föll med 1,4 % och Nasdaq Composite
COMP,
+1.28%
som drabbades av en nedgång med 5,7 %.

Vissa analytiker och Fed-observatörer har hävdat att beslutsfattarna skulle föredra att aktierna förblir svaga som en del av deras ansträngningar att ytterligare strama åt de finansiella villkoren. Investerare kan undra hur mycket förmögenhetsförstöring Fed skulle tolerera för att förstöra efterfrågan och kväva inflationen.

”Det är fortfarande öppet för debatt eftersom med kudden av stimulanskomponenterna och kudden av högre löner som många människor har kunnat få under de senaste åren, kommer förstörelse av efterfrågan inte att ske lika lätt som tidigare”, sade Fernandez till MarketWatch på torsdagen. ”Självklart vill de (Fed) inte se aktiemarknaderna kollapsa totalt, men som i presskonferensen [Wednesday], är det inte det som de tittar på. Jag tror att de är okej med en liten förmögenhetsförstöring.”

Relaterat: Så här låter Federal Reserve inflationen stiga till 40-årshögsta och hur det har påverkat aktiemarknaden den här veckan.

Meskin från BNY Mellon Investment Management oroade sig för att det bara finns en liten chans att ekonomin kan uppnå en lyckad ”mjuklandning” – en term som ekonomer använder för att beteckna en ekonomisk avmattning som undviker att tippa in i en recession.

”Ju närmare de (Fed) kommer sina egna uppskattade neutrala räntor, desto mer försöker de kalibrera efterföljande höjningar för att bedöma effekten av varje höjning när vi rör oss in i ett begränsat område”, sade Meskin via telefon. Den neutrala räntan är den nivå vid vilken fed-funds-räntan varken ökar eller bromsar den ekonomiska aktiviteten.

”Det är därför de säger att de, snarare förr än senare, kommer att börja höja räntorna med mindre belopp. Men de vill inte heller att marknaden ska reagera på ett sätt som skulle luckra upp de finansiella villkoren, eftersom varje luckring av de finansiella villkoren skulle vara inflationsdrivande.”

Powell sade på onsdagen att det fortfarande finns en chans att ekonomin kan undkomma en recession, men att fönstret för en mjuklandning har minskat i år eftersom pristrycket har varit långsamt att lätta.

Investerare och strateger på Wall Street är dock oense om huruvida aktiemarknaden helt och hållet har prisat in en recession, särskilt med tanke på relativt starka resultat för tredje kvartalet från mer än 85 % av de S&P 500-företag som rapporterade samt framtidsförväntningar för vinsterna.

”Jag tror fortfarande att om vi tittar på vinstförväntningar och marknadens prissättning, så har vi inte riktigt prisat in en betydande recession ännu”, sade Meskin. ”Investerarna tillskriver fortfarande en rimligt hög sannolikhet för en mjuklandning”, men risken som följer av ”mycket hög inflation och att terminalräntan enligt Feds egna beräkningar rör sig högre är att vi i slutändan kommer att behöva ha en mycket högre arbetslöshet och därmed mycket lägre värderingar.””

Sheraz Mian, forskningschef vid Zacks Investment Research, sade att marginalerna håller sig bättre än vad de flesta investerare hade förväntat sig. För de 429 index S&P 500-medlemmar som redan har rapporterat resultat är de totala intäkterna upp 2,2 % jämfört med samma period förra året, med 70,9 % som slår EPS-estimat och 67,8 % som slår intäktstimat, skrev Mian i. en artikel i fredags.

Och så är det mellanårsvalet till kongressen den 8 november.

Investerarna diskuterar om aktierna kan vinna mark efter en nära kamp om kontrollen över kongressen eftersom historiska prejudikat pekar på en tendens till att aktierna stiger efter att väljarna gått till valurnorna.

Se: Vad mellanårsvalen betyder för aktiemarknadens ”bästa 6 månader” när den gynnsamma kalendersträckan börjar

Anthony Saglimbene, chefsmarknadsstrateg på Ameriprise Financial, sade att marknaderna vanligtvis ser att aktievolatiliteten ökar 20 till 25 dagar före valet, för att sedan sjunka lägre under de 10 till 15 dagarna efter att resultatet är klart.

”Vi har faktiskt sett det i år. När man tittar från mitten och slutet av augusti till där vi befinner oss just nu har volatiliteten stigit och den har börjat sjunka”, sade Saglimbene på torsdagen.

”Jag tror att en av de saker som har gjort det möjligt för marknaderna att skjuta fram mellanårsvalet är att oddsen för en splittrad regering ökar. När det gäller en marknadsreaktion tror vi verkligen att marknaden kan reagera mer aggressivt på allt som ligger utanför en delad regering”, sade han.