Novavax-aktien handlas på den lägsta nivån på två år, eftersom användningen av Covid-vaccinet, kallat Nuvaxovid, i USA långsamt ökar.

X

Food and Drug Administration godkände Nuvaxovid i juli, sex månader efter att Novavax (NVAX) bad myndigheten att godkänna behandlingen för akut användning. Sedan dess har endast 6 278 personer fått två doser av vaccinet, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Totalt har Novavax levererat cirka 31,2 miljoner doser av sprutan i USA.

CFRA Researchs analytiker Stewart Glickman har tidigare noterat leverans- och tidsutmaningar för Novavax. En viktig komponent i vaccinet kommer från barken av ett träd som är vanligt förekommande i Chile. Skörden av dessa träd är starkt reglerad.

”Novavax har delvis förklarat att intäktsbortfallet under andra kvartalet berodde på tidsmässiga problem, då försäljningen läckte in i tredje kvartalet”, sade han i ett meddelande till kunderna i augusti. ”Men vi tror att bolaget är i straffboxen och vi skulle nu karaktärisera investeringstesen som en ’visa mig’-historia.”

Novavax aktie: En begränsad lansering

Novavax befann sig redan i ett ofördelaktigt läge när Nuvaxovid lanserades i USA. Pfizer (PFE) och Moderna (MRNA) fick sina första godkännanden i december 2020. Novavax-aktien steg med duon fram till februari 2021.

CDC guidade också till en begränsad lansering av Nuvaxovid i USA.. Inte alla leverantörer fick regimen och förbeställning var inte tillgänglig för sprutan. De amerikanska doserna skulle ”riktas till leverantörer med förväntad efterfrågan bland ovaccinerade patienter”.

I USA omfattar detta cirka 10 % av de vuxna.

Användningen av Nuvaxovid är säkert större utomlands. Sprutan fick sina första godkännanden i november förra året i Indonesien och Filippinerna.

Förväntningar på lätt försäljning

CFRA:s Glickman har ändå inga stora förhoppningar om försäljningen 2022-23 – och det återspeglas i Novavax-aktiens utveckling. Efter att ha missat förväntningarna för andra kvartalet har aktierna generellt sett haft en nedåtgående trend, enligt MarketSmith.com.

Glickman räknar nu med 1,8 miljarder dollar i försäljning 2022 och 2,2 miljarder dollar nästa år. Efter missfallet sänkte Novavax sin helårsprognos till 2 till 2,3 miljarder dollar i försäljning.

I förmiddagshandeln på dagens aktiemarknad rasade Novavax-aktien med 8,9 % nära 23,60.

Företrädare för företaget besvarade inte omedelbart en begäran om kommentarer.

Följ Allison Gatlin på Twitter på @IBD_AGatlin.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Den ”transformativa” Eli Lilly-läkemedlet som kan överstiga 25 miljarder dollar i årlig försäljning

Biotech har inte varit så här hett sedan början av 2021 – här är de 5 främsta

Se IBD Stock Lists & Få Pass/Fail Ratings för alla dina aktier med IBD Digital

Aktier att köpa och övervaka: Topp IPOs, Big och Small Caps, Growth Stocks

Hitta de bästa långsiktiga investeringarna med IBD Long-Term Leaders